Jos Wassink
wetenschapsredacteur
Jos (1958) is sinds 2007 wetenschapsredacteur bij Delta. Daarvóór maakte hij televisie en radio over wetenschap. Hij studeerde technische natuurkunde in Twente en leerde schrijven bij de School voor de Journalistiek. In 2007 publiceerde hij het boek Energierevolutie. In 2017 volgde het boek STROOM. Daarnaast is Jos instructeur zeezeilen bij de Zeezeilers in Harlingen.
Afgelopen weekend schoven studenten een koelkast en een beddenbodem vanaf de derde verdieping uit een raam bij een studentenhuis naast studentenvereniging Virgiel. Klachten van buren over vallend afval zijn er al langer.
Teammanager Zhenglang Lu is trots op zijn robotvoetbalteam Delft Mercurians. Als nieuwkomer in de competitie wonnen ze twee wedstrijden. “Dit is in geen jaren gebeurd”, zegt Lu die nu naar extra studenten zoekt.
Door een geraffineerde combinatie van twee optische onderzoekstechnieken kunnen wetenschappers nu duizenden dna-variaties tegelijk onderzoeken. Dat betekent een enorme versnelling in genetisch en biologisch onderzoek.
Succesverhalen en complexe problemen waren, naast muziek en dans, op 2 september de ingrediënten van de opening van een ‘eerlijk en duurzaam’ academisch nieuwjaar van de TU Delft.
Universiteiten weten niet goed wat hun patenten waard zijn, stelde een Groningse emeritus in het Financieele Dagblad. De TU Delft is koploper in patenten, maar wat is dat waard?
Hij is waarschijnlijk de oudste promovendus aan de TU Delft ooit. Hans van Duivendijk was 89 toen hij op 17 juni promoveerde op zijn proefschrift over de strijd tegen het water. Als ingenieur wist hij in landen als Nigeria, Ghana en Bangladesh met eenvoudige middelen complexe waterwerken te voltooien.
Driehonderd nieuwe bouwkundestudenten namen vrijdag deel aan de jaarlijkse Battle of Bricks. In groepen bouwden ze met losse bakstenen een brug. De langste won, maar werd het ook een record?
Tijdens de zomer doen veel studententeams een recordpoging met hun zelf ontwikkelde technologie. Dit jaar waren dat Project March, Eco-Runner, Hyperloop en Hydro Motion. Delta zet hun prestaties op een rijtje.
Peter Gill vertrekt als beleidsadviseur China van de TU Delft. Zijn werk aan kennisveiligheid is opgenomen in de richtlijnen van de Universiteiten van Nederland voor internationale samenwerking.
Projectgroepen van eerstejaars studenten werktuigbouw kregen tien minuten om met een zelfontworpen machine maximaal 25 kratten te stapelen. Maar in de finale was iedereen al veel eerder klaar.
Prof. Lieven Vandersypen, quantumhoogleraar en wetenschappelijk directeur van QuTech, werd afgelopen mei lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) én hij ontving met collega’s 35 miljoen euro onderzoeksgeld van NWO. Tijd voor een gesprek over de grenzen van onze kennis en de vooruitzichten voor de quantumcomputer.
Zo’n 130 masterstudenten luchtvaart- en ruimtevaarttechniek hebben vanaf 2017 gewerkt aan de bouw van een vliegtuig. Ze doen dit tijdens het praktijkgerichte vak Aircraft Manufacturing Lab, waar ze leren om consequent te zijn en nooit fouten te verdoezelen.
Binnenkort begint de bouw van het vernieuwde Science Centre in het Bouwcampus-gebouw. De ontwikkelaars grijpen die gelegenheid aan om te vertellen hoe deze TU-publieksinstelling bezoekers, studenten en onderzoekers bij elkaar wil brengen.
Bij de Engelstalige bachelor aerospace engineering komen steeds minder Nederlandse studenten binnen. De faculteit EWI kon bij computer science and engineering meer Nederlandse studenten toelaten door een Nederlands-Engelse variant. Hoe werkt die sturing?
Ze is kandidaat voor de verkiezingen van het Europees Parlement op 6 juni en ze wil meer ingenieurs in de politiek. Ontmoet manager cyber security Ellen Mok: “Kansen die ingenieurs krijgen, worden in Brussel bepaald.”
Knoopkruid, duizendblad en smalle weegbree. Tot voor kort kwam je die niet tegen op de campus. Groenbeheerders laten ze nu staan om insecten aan te trekken. Maar op deze kille, natte en winderige biodiversiteitsdag houden de insecten zich schuil.
De eerste generatie windturbines laat de bladen vallen. Het onverteerbare polyester is een voorbode van een stortvloed aan afgedankt materiaal dat ons te wachten staat. Wat kunnen we daar nog mee? Er zijn tal van originele toepassingen.
In de gebouwen van de faculteiten Industrieel Ontwerpen en Mechanical Engineering en bij Pulse kun je voortaan een schrobzuigrobot tegenkomen die de taak van schoonmakers verlicht. Onderzoekers die robots flexibeler in de omgang proberen te maken, houden de schoonmaakrobot nauwlettend in de gaten.
Het Cognitive Robotics (CoR) lab leert robots om te waarnemen, te plannen en te handelen. Sinds de feestelijke opening op 17 april gebeurt dat in een nieuw laboratorium van Mechanical Engineering. Onderzoek en experiment gaan er hand in hand.
Een schaalmodel van een 25 vierkante meter grote vlieger werd afgelopen maand getest in de Open Jet Facility windtunnel . De metingen moeten het produceren van extreem grote vliegers vereenvoudigen.
Het is misschien wel de meest urgente kwestie in Nederland: de woningcrisis. Het Delftse Vision Team Wonen toont prikkelende ideeën in een tijdelijke tentoonstelling.
Het nieuwe onderwijsgebouw GO Zuid dat de TU wil neerzetten, moet het middelpunt worden van de campusuitbreiding richting het zuiden. Een natuurlijke airco had goed in het duurzame concept gepast, maar werd toch geschrapt. Bezwaren wogen zwaarder dan groene bedoelingen. Een reconstructie met in de hoofdrol een 89-jarige alumnus.
Los gestapelde blokken steen en beton overbruggen de watergang naar The Green Village. Het prototype herbruikbare boogbrug staat hier vijf jaar lang op proef.
Demissionair staatssecretaris Vijlbrief vraagt in zijn ontwerpbesluit extra informatie van Geothermie Delft over een gat in een diepe kleilaag en seismische risico’s voor de onderzoeksreactor. Het aardwarmteconsortium spant zich in.
De 39 studenten van het Delft Hyperloopteam presenteerden afgelopen dinsdag hun ontwerp. Nieuw dit jaar is dat de pod een wissel moet kunnen nemen, en dat iedereen kan komen kijken.
De Nederlandse internetsector is ongerust over het voornemen om de techniek achter .nl-domeinen uit te besteden aan het Amerikaanse bedrijf Amazon. TU-cybersecurityspecialist Michel van Eeten vindt het een slecht doordacht plan.
In een veel gedownload artikel waarschuwen Delftse wetenschappers voor blind vertrouwen in kunstmatige intelligente programmeerhulpjes zoals ChatGPT. “Testen blijft nodig”, benadrukt softwareonderzoeker dr. Annibale Panichella.
Meer dan 700 eerstejaars studenten werktuigbouw lieten maandag en dinsdag zien hoever hun karretje de helling op kwam. Er was veel plezier en vindingrijkheid te zien. En een enkele uitschieter.
Na bijna 5.000 kilometer roeien, kwam het Delftse studentenroeiteam Out of the Blue donderdagavond 18 januari aan op het Caribische eiland Antigua.
Start-up Elysian streeft ernaar over tien jaar een oplaadbaar toestel voor 90 personen in de lucht te hebben dat 800 kilometer vliegt. Hoe denkt de Delftse luchtvaartexpert Joris Melkert daarover?
Een heliumballon heeft op oudejaarsavond vanaf Antarctica een set terahertz-sensoren, ontwikkeld in een lab van de TU Delft, naar de rand van de ruimte getild. Het zijn de camara’s van de Gusto-missie die materiaal tussen de sterren in kaart zal brengen.
Het is nú tijd om plannen te maken voor een klimaatbestendig Nederland in 2150, stelde waterbouwkundige Bas Jonkman vrijdag in zijn Diesrede. Het hoge water van de afgelopen maanden verleende zijn woorden extra urgentie.
Europa is voor elektrische producten volledig afhankelijk van buitenlandse metalen. Binnen een EU-programma ontwikkelt de groep van de Delftse recyclingexpert Peter Rem technieken om dat te veranderen.
Artsen repareren een aangeboren hartafwijking bij kinderen sinds twintig jaar met Goretex-buisjes. Nu deze patiënten volwassen zijn, blijkt de doorgang te krap, laten Delftse stromingsberekeningen zien.
Welke onderwerpen trokken in 2023 veel lezers? Delta zet ze voor je op een rij.
Het TU Delft Hydro Motion Team wil komende zomer met hun nieuwe waterstofboot de oversteek maken naar Engeland. Afgelopen woensdag 20 december toonden ze hun ontwerp in de aula.
Leo Kouwenhoven is niet medeverantwoordelijk voor de onjuiste verwerking van onderzoeksdata op zijn afdeling. Toch zijn er lessen te trekken uit de slepende integriteitskwestie rondom de quantumhoogleraar.
De Netherlands Academy of Engineers installeerde afgelopen maand de eerste 62 leden. Wat wil deze club bereiken? Twee bestuursleden geven tekst en uitleg.
Het is de nachtmerrie van menig ouder: een doorgeslikte knoopcelbatterij uit speelgoed, autosleutel of ledkaarsje. Die blijven namelijk makkelijk hangen in de strot. Het slijm geleidt de stroom en dat lost het weefsel op zodat er een gat inbrandt. Een foto van wat zo’n batterijtje met een plak ham doet staat ter illustratie op…
Na een rollercoaster van koninklijk succes tot onderzoek naar wetenschappelijke integriteit keert Leo Kouwenhoven op 1 maart 2024 terug als universiteitshoogleraar.
In het weekend van 25 en 26 november vond in de aula de grootste programmeerwedstrijd in Noordwest-Europa plaats, georganiseerd door studievereniging Christiaan Huygens.
Academici kunnen zich vanaf 1 december melden voor promotieonderzoek over Afrika aan vijf Nederlandse universiteiten op gebied van klimaatverandering, gezondheidszorg en meer.
Farbod Alijani, universitair hoofddocent aan de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen, heeft een ERC Consolidator Grant ontvangen om zijn ultragevoelige microfoon met grafeenmembraan te verbeteren. Alijani is een van de 36 Nederlandse winnaars van deze onderzoeksbeurs van maximaal 2 miljoen euro van de Europese Onderzoeksraad ERC. In totaal ontving de ERC 2.100…
TU Delft’s eerste satelliet heeft het onverwacht lang volgehouden in de ruimte. Maar na vijftien jaar werd verhoogde zonneactiviteit Delfi-C3 op maandag 13 november fataal.
Waterstofprofessor Ad van Wijk nam afscheid van de TU Delft met een symposium, een afscheidsrede en een energieboek. Delta vroeg naar de oorsprong van zijn waterstofvisie.
Niet vliegen maar treinen binnen Europa was de bedoeling van de Green Deal. Drie jaar later is reizen per spoor ‘de beste reclame voor vliegen’. Wat valt er nog te redden?
De elf nieuwe gezichten in het Medical Delta netwerk. Zie link voor namen en onderzoeksveld. (Foto: Medical Delta) De inauguratie van negen Medical Delta-hoogleraren en twee Medical Delta-lectoren (een noviteit) vond plaats tijdens de Medical Delta-conferentie in de Rotterdamse Laurenskerk afgelopen dinsdag 14 november. De organisatie bracht een lijst uit met namen en onderzoeksvelden van…
Luuk van der Wielen presenteert op 16 november het overzicht van dertien jaar BE-Basic, het stimuleringsprogramma voor groene grondstoffen. Wat heeft dat opgeleverd?
Kunstmatige intelligentie maakt programmeren overbodig, is de stelling in vakblad Communications of the ACM. TU-hoogleraar software engineering Arie van Deursen reageert.
Jury (links) en winnaars (rechts) van de Wubbo Ockels Innovatieprijs hebben zich verzameld achter het winnende wasrek. Duurzaamheidscoördinator van de TU Delft Andy van den Dobbelsteen (tweede van links) is jurylid. (Foto: Marcel Bilow) Verduurzamingsorganisatie De Groene Grachten reikte op 3 november de Wubbo Ockels innovatieprijs uit in The Green Village. De prijs is bedoel om het gedachtegoed van…
“Onze wereld wordt opgegeten door het internet”, zegt antropologe dr. Corinne Cath, als postdoc verbonden aan de faculteit Technologie, Bestuur en Management (TBM). “We beleven een uniek moment: internettechnologieën zijn de standaardinfrastructuur voor de samenleving, die niet alleen bepaalt hoe we communiceren, maar ook hoe we ons sociale leven, de politiek en de economie organiseren,…
Hoeveel brandstof kan een motorschip besparen met windvoortstuwing? Een zelf bekostigd interfacultair onderzoeksproject zal dat de komende vier jaar uitzoeken.
Een schroef is al sinds Archimedes een instrument om water te verplaatsen, en later om zich dóór het water te verplaatsen. Onderzoekers uit het Cees Dekker Lab (faculteit Technische Natuurwetenschappen) presenteren op 26 oktober in Nature Nanotechnology de kleinste schroef ooit. Zowel de as als de bladen zijn opgebouwd uit dna-strengen, het geheel draait in een…
Demissionair minister Dijkgraaf zat vorige maand om tafel met TU’ers die betrokken zijn bij open science. De bijeenkomst was besloten en Delta sprak de deelnemers nadien.
Europa is voor elektrische producten afhankelijk van buitenlandse metalen. Binnen een EU-programma ontwikkelt de groep van Peter Rem technieken om waarde uit afval te winnen.
Zoals hij vroeger zijn kinderen leerde fietsen zonder zijwieltjes, zo leert Rogier Wolfert nu zijn studenten technische ontwerpen te maken in een maatschappelijke context.
Nico Hendrickx, gepromoveerd aan de TU Delft op 12 juli 2021, ontving de Christiaan Huygens wetenschapsprijs uit handen van juryvoorzitter prof.dr. Maria Antonietta Loi in de Oude Kerk in Voorburg. (Foto: Stichting Christiaan Huygensprijs) De Delftse alumnus Nico Hendricks heeft de Christiaan Huygensprijs gewonnen. “Nico was de eerste die een vlakke germanium-quantumdot construeerde en de eerste…
Hij werkt al vijftien jaar op de TU Delft, maar steeds met een ander logo op z’n shirt. Waarom neemt de TU ons niet in dienst, vraagt schoonmaker Asah Akebe 12 oktober op tv.
Dutch only Landschapsarchitect en stadsecoloog Nico Tillie (faculteit Bouwkunde) geeft donderdag 12 oktober een lezing over de ecocampus, ofwel de campus van de TU Delft als groene proeftuin voor steden van de toekomst. ‘De stad heeft al veel natuurlijke systemen verstoord’, schrijft Tillie in het persbericht. ‘Bij het Urban Ecology Lab stellen we…
Uitgerekend de snufjes die van tram 19 de meest robuuste lijn van Europa moesten maken, leiden tot een bouwstop. MRDH onderzoekt de opties en zegt niks over de planning.
Half oktober wordt de onderzoeksreactor stilgelegd om de zogenaamde koude bron in te bouwen. “We kunnen hier straks iets unieks in Nederland”, zegt directeur Koppers.
Kunstmatige intelligentie is dit jaar het thema aan de TU Delft. Delta belicht zes AI-onderzoeken. Deel 5: Karin Bogdanova is kritisch over AI voor je geestelijke gezondheid.
Kunstmatige intelligentie is dit jaar hét thema op de TU Delft. Delta licht zes AI-onderzoeken uit. Deel 4: hoe AI leunt op miljoenen onderbetaalde kenniswerkers.
Uitvinder, TU-docent en kunstenaar dr.ir. Volkert van der Wijk exposeert volgend week 23 en 24 september acht bewegende sculpturen als onderdeel van de Kunstroute Leiden. Zijn werk is ondergebracht in de Alien Artgallery, tevens het woonhuis van kunstenares Charlotte Icke en emiritus hoogleraar astronomie Vincent Icke, aan de Vlietweg 16 in…
Met de aanstelling van een programmateam gaat een nieuwe fase in voor het nieuwe TU Delft kennisecosysteem in Rotterdam, meldt het college van bestuur (cvb) op 13 september in een bericht aan medewerkers. Caspar Chorus (decaan van de faculteit Industrieel Ontwerpen) en Han Derkx (voormalig directeur ICT) gaan het team als respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter…
Demissionair onderwijsminister Dijkgraaf liet zich op 7 september in de TU Delft Library bijpraten over ervaringen met open science. De keuze voor Delft was niet toevallig.
Plastic folie moet de computers beschermen tegen vallende druppels. (Foto: Jos Wassink) De hitte van de afgelopen week leidde zondag tot sluiting van de Glass Room en de Blue Room van de TU Delft Library. Gebouwbeheer verklaart daarover: ‘Door de warmte van de afgelopen dagen is in de glazen zaal van de Library condens ontstaan…
De vorige keer stond Wim Uijttewaal als burger langs de geblokkeerde A12 en kreeg een zwiep van een waterkanon. Dat moet zaterdag anders, vindt hij. Want dan gaat hij in toga.
Kunstmatige intelligentie is dit jaar hét thema op de TU Delft. Delta licht zes Delftse AI-onderzoeken uit. Deel 2: hoe je met AI composiet constructies kunt optimaliseren.
Kunstmatige intelligentie is overal. Ook in Delft, als thema van de opening van het academisch jaar. Demissionair minister en alumnus Van Gennip had een oproep aan studenten.
Hangen, schuiven, draaien. Een hoorcollege is soms een hele zit. Waar moet een goede zitplek aan voldoen en welke invloed heb je zelf? Ergonoom Peter Vink heeft vier tips.
Ook elektriciteitsprofessor Peter Palensky heeft zonnepanelen op zijn dak. Dat energiebedrijf Vandebron daar nu geld voor vraagt verbaast hem niets. “Het net loopt vast.”
Rond 12.00 uur ging de sirene af in de TU Delft Library. Aanwezigen in het pand werden gemaand het gebouw zo spoedig mogelijk te verlaten via de aangegeven uitgangen. Een kleine tien minuten later stond een brandweerwagen voor de nieuw aangebrachte slagboom op het parkeerterrein en reed na een kort oponthoud door naar de zijingang…
Diverse studententeams demonstreerden deze zomer hun voertuig, boot of robotpak. Dat leverde heel wat prijzen op. Delta zet de resultaten op een rij.
Voor haar natuurkundig onderzoek naar biologische processen ontving hoogleraar Nynke Dekker in mei de Physicaprijs. Wat maakt haar onderzoek zo bijzonder?
Op het WK zeilen in Scheveningen haalde oud-wereldkampioen Annemiek Bekkering de wedstrijden op zee dichtbij dankzij Delftse computerbeelden op een groot beeldscherm.
Negen Delftse studenten namen begin augustus deel aan de World University Games in Chengdu, China. Dat leverde maar liefst zes medailles op voor roeiers en roeisters.
Het Haagse C1 Connections en de TU Delft hebben samen een systeem ontwikkeld en getest om windturbines op een funderingspaal vast te zetten. “We zijn er net op tijd mee.”
Het studententeam Delft Hyperloop toonde zaterdag 17 juni de capsule of ‘pod’ waarmee ze deze zomer deelnemen aan de Hyperloopweek in Edinburgh. Wat zijn hun bonuspunten?
De Groene Grachten heeft een duurzaamheidsinitiatief opgezet dat de drie beste duurzame ideeën beloont met 10 duizend euro. De organisatie, die monumenten verduurzaamt, was in 2012 het laatste initiatief uit de koker van oud-astronaut Wubbo Ockels. Ockels werkte vanaf 1992 als hoogleraar duurzame technologie aan de TU Delft. Hij was geïnspireerd geraakt door de blik…
Ruim honderd teams eerstejaars werktuigbouwstudenten ontwierpen en bouwden een soort frisbeemachine. Woensdag was de finale bij 3mE: welke machine werpt het best?
De rol van de robot in de zorg is helder: het werk van verpleegkundigen aantrekkelijker maken. De vraag is hoe. Gommers: “We mogen toch ook zeggen dat we het niet weten?”
Decaan Theun Baller neemt na tien jaar afscheid van 3mE. Hoe kijkt hij terug? Een gesprek over krapte, diversiteit, de toekomst en waarom de naam 3mE verdwijnt. “Qua ruimte is het behelpen op de faculteit.”
Als enige technische universiteit had de TU Delft nog geen voetbalteam in de RoboCup. Tot nu. Tim Verburg, teammanager van de onlangs opgerichte Delft Mercurians vertelt.
Het inslikken van een knoopcelbatterij werd het 18 maanden oude Amerikaanse meisje Reese Hammersmith fataal. Naar verluid overkomt dat wereldwijd tweeduizend kinderen per jaar. De stroom van een ingeslikte batterij lost lichaamsweefsel van binnenuit op, wat tot blijvende schade kan leiden of zelfs tot de dood. De dag voor Reese’s verjaardag (12 juni) is uitgeroepen tot National Button…
De helft van het TU-onderzoek wordt gezien als ‘sleuteltechnologie’. Daardoor zal de nieuwe kennisveiligheidswet grote gevolgen hebben. “Dit is niet de juiste aanpak.”
Na een motie van afkeuring van de Delftse gemeenteraad over de dienstregeling van tram 19, bekijkt de Metropoolregio nu ‘mogelijkheden voor aanvullend vervoer’.
De Leeghwaterstraat is sinds eind mei deels afgezet ten behoeve van het Geothermie Project, ook wel het Delfts Aardwarmte Project geheten. Er zijn stalen constructies met bakken neergezet, containers en een hoge vakwerktoren. Het zijn de voorbereidingen voor het boren naar warm water naar 2,5 kilometer diepte. (Foto: Thijs van Reeuwijk) De eerste werkzaamheden begonnen een…
Start-up ExCulture ontwikkelt een nieuwe methode om het antistollingsmiddel heparine te produceren en won daarmee de Philips Innovation Award.
In a motion of censure, the city council calls on TU Delft and the Rotterdam-The Hague Metropolitan Area to allow tram 19 to run in the evenings and on weekends and holidays.
Minister Dijkgraaf wil beter inzicht in de externe financiering van hoogleraren want transparantie is belangrijk voor het vertrouwen in de wetenschap. Hoe zit dat in Delft?
Namibië verlossen van een acaciaplaag door er scheepsbrandstof van te maken? Iedereen blij. Kan dat eerlijk, schoon en duurzaam? TU-onderzoekers bekijken het van alle kanten.
Twee studenten introduceerden een keuzevak in Delft over ‘Blue Engineering’ vanuit de TU Berlijn. Hoe werkt dit vak dat draait om keuzes over techniek, natuur en maatschappij?
De TU Delft Library vierde op 15 mei 2023 haar 25-jarig bestaan. Tijdens de festiviteiten vertelde architect Francine Houben over ‘de bibliotheek van de toekomst’. Daar werkte ze toen aan en nu nog steeds. Want na de TU Delft Library realiseerde haar kantoor Mecanoo nog een dozijn andere bibliotheken. Francine Houben sprak over de toekomst…
Studievereniging VvTP werkt aan de voorbereiding van het jaarlijkse Fysica-congres van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging op 26 mei 2023 in de aula. Wat is daar te doen?
Materialen in warmtepompen zijn schadelijk voor milieu, schreef de NOS begin dit jaar. TNO meldt nu dat de warmtepomp toch milieuvriendelijker is dan de cv-ketel. Hoe zit dat?
In het kader van een wereldwijde actieweek die op zondag 7 mei begon, bezoekt Scientist Rebellion de Delftse campus. Ook End Fossil voert deze week actie.
Dutch only De Delftse bridgeverenigingen DBC en ODD houden op maandag 8 mei een clinic om belangstellenden kennis te laten maken met de bridgesport. De organisatie denkt aan studenten en jongeren die van kaartspelletjes houden en die op zoek zijn naar de ultieme uitdaging. De kennismakingsavond duurt van 19.30 tot 22:00 uur en vindt…
Moet de TU fossiele banden verbreken? Mensen uit activisme, industrie, media en politiek bespraken het duurzame dilemma op het Sustainability Debate van 25 april.
Twintig jaar na het besluit om tramlijn 19 door te trekken over de campus, lijkt dat in 2024 echt te gaan gebeuren. Alleen, de rails worden vanaf 24 april vervangen. Waarom?
Het NWO-onderzoeksprogramma CAS wil mensen blessurevrij laten sporten. Onlangs kwamen de deelnemers bijeen in Papendal. Wat is er in vijf jaar bereikt?
Veelbelovende dino-eieren belandden half maart onder de micro-CT scanner bij de faculteit CiTG. De uitkomst leidde tot de aanvraag van een vervolgonderzoek naar dinokuikens.
(Illustratie: Marjolein van der Veldt) Na vijfduizend jaar stoken als belangrijkste middel om energie op te wekken, is het hoog tijd om eindelijk over te stappen naar zonne-energie. Dat stelde prof.dr.ir. Miro Zeman, afdelingshoofd duurzame elektrische energie aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI), tijdens zijn lezing op maandagavond 3 april voor het Bataafsch…
Universitair docent Bieke Cattoor (BK) is een van de tien wetenschappers die dinsdag 28 april geïnstalleerd werden als lid van De Jonge Akademie. Wat betekent dat voor haar?
De ministerraad heeft een Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) ingesteld die de regering en het parlement gevraagd en ongevraagd adviseren over klimaatbeleid. Hoogleraar milieu en duurzaamheid Jan Willem Erisman (Universiteit Leiden) werd op 1 maart als voorzitter benoemd en enkele weken later volgden de negen leden van “het sterke en diverse team dat de overheid van wetenschappelijke…
Universitair docent Bieke Cattoor (BK) is een van de tien wetenschappers die dinsdag 28 april geïnstalleerd worden als lid van De Jonge Akademie. Wat betekent dat voor haar?
Wetenschappers zien het meest recente rapport van de VN-klimaatcommissie IPCC als laatste waarschuwing. Hoe houdt promovenda en klimaatonderzoeker Sophie de Roda Husman hoop?
Dutch only Microscopiespecialisten Bernd Rieger en Sjoerd Stallinga (faculteit Technische Natuurwetenschappen) verzorgen zondag 26 maart de Van Leeuwenhoeklezing (in het Nederlands) in Theater De Veste. Ze zullen vergelijkingen maken tussen wat Van Leeuwenhoek driehonderd jaar geleden zag en de huidige stand van de techniek. Moderne lichtmicroscopen, lichtgevende moleculen, getunede lasers en computeralgoritmen maken…
Zorg voor een rechtvaardige verdeling van klimaatkosten, adviseert de WRR in een rapport aan de regering. TU-klimaatethicus Behnam Taebi denkt alvast na over de uitwerking.
Van acht geselecteerde Delftse publicaties over klimaat en energie zijn er deze week twee in het zonnetje gezet. Die gingen over optimalisatie van vliegroutes en windparken.
‘Duurzaam vliegen’, het klinkt tegenstrijdig. Een elektrisch vliegtuig op waterstof is weliswaar emissievrij, maar hoeveel groene energie is daarvoor nodig?
Hoe denken Nederlanders over energie en klimaat? Met behulp van een Delftse methode van publieksraadpleging hoopt de Tweede Kamer daar achter te komen.
Na de terugtrekking van twee Majorana-artikelen was het onderzoeksveld in crisis, zegt Tom Dvir. Hij is eerste auteur van een nieuwe QuTech-publicatie. Wat is er veranderd?
Ammodo rijkt elke twee jaar prijzen uit voor fundamenteel onderzoek aan acht Nederlandse wetenschappers. Dit jaar zijn Stan Brouns en Tatiana Filatova geselecteerd.
Voormalig conrector Peter Wieringa nam afgelopen vrijdag afscheid van de TU Delft. Het gaat een klein leger kosten om hem te vervangen als je rector Tim van der Hagen hoort. Die las uit Wieringa’s negen pagina’s dikke cv een lange lijst voor met voorzitterschappen, president- en ambassadeursfuncties. De bekendste daarvan zijn vicerector promoties en directeur…
Ammodo rijkt elke twee jaar prijzen uit voor fundamenteel onderzoek aan acht Nederlandse wetenschappers. Dit jaar zijn Stan Brouns en Tatiana Filatova geselecteerd.
NWO kende 34 Vici-beurzen van maximaal 1,5 miljoen euro toe aan gevorderde onderzoekers voor een eigen programma. Vijf ervan kwamen uit Delft. Dit zijn de winnaars.
Pret, schoonheid, onderwijs, mechanica en vakmanschap. In de bekroonde glasstructuur Ziptruss komen veel dingen samen. Delta sprak met Ate Snijder, een van de ontwerpers.
Op eerste Meet the Energy Leader-bijeenkomst sinds corona bleef er geen stoel leeg in het Co Creation Centre op The Green Village. Emeritus hoogleraar prof.dr. Wim Sinke (Universiteit van Amsterdam) keek terug op de meer dan exponentiele groei van zonne-energie. Maar Sinke wees ook op de keerzijde van die groei: Zonne-energie moet niet alleen…
Wat bezielt promovendi om in een provinciestad op te treden voor een theaterzaal vol schoolkinderen? “Man, het is het leukste aan mijn hele PhD”, zegt Ruben Boot.
De roeibond is eruit. Afgelopen zaterdag maakt de KNRB bekend wie dit jaar zijn toegelaten tot de nationale selectie TeamNL roeien. Van de 47 toptalenten die drie weken lang getest zijn, komen er zes van DSRV Laga en één van DSR Proteus-Eretes. De Lagaaiers zijn: Willemijn Mulder, Dieuwertje den Besten, Laila Youssifou, Maartje Damen, Tessa…
Vakblad De Ingenieur heeft dit jaar drie vrouwen genomineerd voor de Prins Friso Ingenieursprijs, informeel bekend als ‘de ingenieur van het jaar’. Vanaf 14 februari tot 14 maart kun je je stem uitbrengen op de website van het Koninklijk instituut voor ingenieurs. Alle genomineerden hebben Delftse wortels. Kersushia Lutchmiah studeerde af in Santiago de Compostella…
Inheemse landen en volken laten delen in de inkomsten die anderen verdienen met bio-informatie uit hun leefgebied. Prima toch? Maar waarom is de TU Delft tegen dit plan?
De Delft Hyperloop wordt ondersteboven getest. (Foto: Delft Hyperloop) Delft kent Hyperloop One en Hardt, maar binnen Europa zijn er zeven bedrijven die aan de ontwikkeling van een hyperloopsysteem werken – een trein in een vacuümbuis die net zo snel gaat als een verkeersvliegtuig. Eind vorig jaar zetten ze hun handtekening onder The Hyperloop Association…
Heb je het al gehoord? Het is tinnitusweek – een week met aandacht voor oorsuizen. De TU Delft is betrokken bij het onderzoek en denkt zelfs aan een genezend apparaatje.
De Ecorunner XIII moet de zuinigste auto ooit worden. (Afbeelding: Enshape Design Studio) Het Ecorunner-team presenteerde vorige week het nieuwe ontwerp van hun ultrazuinige auto. De Ecorunner XIII is ontworpen om meer dan 2055 kilometer af te leggen op slechts 950 gram waterstof. ‘Het record stond eerst op 1196 kilometer door het Ecorunner Team…
Net nu directeur Bert Wolterbeek van het Reactorinstituut Delft met pensioen gaat, staat kernenergie in de belangstelling en wacht de reactor de laatste stap in de renovatie.
Werktuigbouwkundige, universitair docent en kunstenaar Volkert van der Wijk heeft een passie voor nutteloze machines. In zijn laatste creatie gaat hij letterlijk over de kop met youtuber Master Milo. Milo wil een schommel maken waarmee hij in een auto over de kop kan, een 360-gradenschommel. In samenwerking met Van der Wijk maakte hij een ontwerp.…
De watersnoodramp van 70 jaar geleden was het startpunt voor de Deltawerken. Decennialang was dat Neerlands trots in de waterbouw. Hoe kijken we daar nu naar?
De vondst van zeldzame metalen in het Zweedse Kiruna lijkt goed nieuws voor de Europese elektrische industrie. Industrieel ecoloog Benjamin Sprecher vindt dat voorbarig.
Eerstejaars werktuigbouwkunde testten maandag hun zelfgebouwde RET-cars. Hun wagentjes moesten wegrijden, afremmen en achteruit terugkeren. Wie maakte het beste ontwerp?
Dankzij het programma ‘Ruimte voor de rivieren’ zijn sommige huizen 15 procent meer waard geworden dan bij reguliere dijkverhogingen, ontdekten onderzoekers van TBM.
Niet alleen is dr. Calvin Rans een van de beste docenten van de TU Delft (Docent van het Jaar 2019), hij zit ook bovenop de laatste informatietechnologie. In onderstaande video interviewt Rans de AI-tekstgenerator ChatGPT over diens toepassingen en zwakheden in het onderwijs. Rans maakte de video met Vyond animatiesoftware, die geschreven tekst omzet in…
Geen zin, grijs en stil? Een chat met een AI-systeem kan bepalen wat je dwarszit en helpen bij milde depressieklachten. Het vervangt geen psycholoog, zegt Franziska Burger.
Virgin Orbit biedt satellietlancering aan vanaf een Boeing. Maandag liep de lancering vanuit Cornwall uit op een mislukking. Wat betekent dat voor Europese satellietindustrie?
De biotech proeffabriek Bioprocess Pilot Facility van DSM en TU Delft ging eind vorig jaar failliet. De curator verwacht snel duidelijkheid over doorstart of verkoop.
Stromingsexperts hebben gerekend aan bloedvaten van de hersenen. Dat levert informatie op die een MRI-scan niet kan leveren. Bijvoorbeeld over risicogebieden in de vaatwand.
Een ceremonieel zwaard van 3500 jaar oud is dit najaar in Delft met neutronen gescand. De uitkomst van de samenwerking met het oudhedenmuseum is even fraai als raadselachtig.
Eind december presenteerde het TU Delft Hydro Motion Team een nieuw ontwerp voor een waterstofboot. Daarmee hopen ze deze zomer in Monaco op open zee te winnen. Een lichter en betrouwbaarder elektrisch systeem, maximale gewichtsbesparing en een beter draagvleugelsysteem zijn de belangrijkste verbeteringen ten opzichte van het vorige ontwerp. (Lees verder onder de foto) De…
Luchtzuiverende gordijnen, levende sensoren en genezende maskers. Dit en meer stelt het Biodesign Lab in het vooruitzicht. Vorige week vond bij IO de opening plaats.
Dreamteam Epoch heeft de negende plek behaald in de CityLearn Challenge 2022, een artificial intelligence (AI)-competitie. De studenten ontwikkelden een nieuw AI-algoritme voor slimmere energiesystemen. Ze streden met 110 andere teams van over de hele wereld. De CityLearn Challenge draaide om het optimaal gebruiken van de groene stroom van zonnepanelen. Kunstmatige intelligentie voorspelt de energieconsumptie…
TBM viert haar dertigste verjaardag. De faculteit begon met een behoefte aan ingenieurs die verder kijken dan hun vakgebied. Zijn die er gekomen? Deel één van twee.
Zo gezellig kan het worden. (Foto: Maarten J. Eykman) Na twee sobere jaren is het op 5 februari 2023 in 22 gemeenten eindelijk weer tijd voor een nieuwe wintereditie van het huiskamerfestival ‘Gluren bij de Buren’. Het thuistheaterfestival beleeft in Delft de vijfde editie. Acts en locaties kunnen zich tot en met 18 december aanmelden…
In de biotechnologie zijn veiligheidsvoorschriften veel strenger dan in de chemie, merkte Britte Bouchaut als promovendus en dat staat verduurzaming in de weg.
Minister Dijkgraaf van Onderwijs moet vóór de zomer met een wetsvoorstel komen om de instroom van internationale studenten te beheersen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Regeringspartijen VVD en CDA hadden vorige week een motie ingediend tijdens het debat over de Onderwijsbegroting, samen met JA21, BBB en Pieter Omtzigt. Ze wilden minister Dijkgraaf…
De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen pakt op maandag 28 november flink uit: 23 scriptieprijzen, 64 prijzen voor eerstejaarsstudenten en de KHMW Outreach Award 2022.De KHMW bestaat al sinds 1752 en stelt zich tot doel de wetenschap te bevorderen en een brug te slaan tussen wetenschap en de maatschappij. Onderzoek onder de belangstelling brengen met…
De opsteker van de verder weinig ambitieuze klimaattop COP27 was het plan voor een klimaatfonds voor arme landen. Is dit gerechtigheid, vraagt Delta aan klimaatethicus Taebi.
Veiligheidsvoorschriften zijn in de biotechnologie veel strenger dan in de chemie merkte Britte Bouchaut als promovendus. In Nature bepleit ze een middenweg: Safe by Design.
De stikstofcrisis legt Nederland aan banden en brengt boeren in opstand. De Delftse startup MEZT hoopt tegen 2030 de stikstof uit de veehouderij met een kwart te verminderen.
Een bericht met de kop ‘Accu achilleshiel elektrische auto’ zou actueel kunnen zijn, maar Delta-voorloper THD Nieuws schreef daar veertig jaar geleden al over. In oktober 1982 om precies te zijn. Tientallen banden met jaargangen van (voorlopers van) Delta vulden de hoge boekenplanken van ons depot. Verder stonden er archiefdozen vol met jaargangen van het…
Rolf Hut tijdens een eerdere versie van het jaarlijkse evenement. (Foto: TU Delft Science Centre) Rolf Hut is de TU’s meest creatieve knutselaar Hij maakt surprises met een schakelaar. Met licht, effecten en geluid. Ja, dat pakt wel lekker uit. Wil je…
Energieonzekerheid heeft de belangstelling in woningrenovaties vergroot, merkt professor woningkwaliteit Henk Visscher. Nu nog de uitvoering. Daar heeft hij wel ideeën over.
Prototype van de Planetoide op de tentoonstelling SHErobots in Sydney. (Foto: Privécollectie Henriette Bier) Insecten en kleine beestjes krijgen nieuwe onderkomens in de stad als het aan het Henriette Bier en collega’s ligt. Zij werkten samen aan een prototype ‘planetoïde’ die met robotgestuurde 3D-printtechniek en een biopolymeer op houtbasis gerealiseerd werd. De creatie heeft meerdere holtes en…
Als afsluiting van het eerste kwartaal testen eerstejaars werktuigbouwkunde een knikkermachine die op twee andere moet aansluiten. Dat ging dit jaar beter dan ooit.
De opleiding wetenschapscommunicatie van de TU Delft is vanaf volgend collegejaar niet meer welkom op de faculteit TNW. Inschrijvingen zijn stopgezet. Waarom is dat en wat nu?
Het nieuwe gassenmagazijn heeft veel daglicht, natuurlijke ventilatie en een hoge mate van transparantie. (Afbeelding: cepezed) De TU-dienst Logistiek en Milieu krijgt volgend jaar een bijzonder nieuw onderkomen aan het uiteinde van de Mekelweg. Met een houten gevel en een groen gekromd dak krijgt de opslagplaats van gassen en chemicaliën een heel ander uiterlijk dan…
Biologen, waterbouwkundigen en tientallen vissen waren betrokken bij een bijzonder experiment op de campus. Het doel is om vissen te beschermen tegen waterkrachtcentrales.
Met ingeschakelde sensors kan een drone perfect stil hangen in het lab. Maar hij begint te wiebelen als een insect voor een bloem met alleen camera’s voor oriëntatie. Een demo van de onderzoekers van het TU Delft MAV-lab (micro air vehicles), samen met Franse collega’s (Aix Marseille Universite, CNRS), toont de verwantschap tussen insecten en…
AeroDelft en vliegtuigfabrikant Airbus gaan samenwerken aan ‘de grootste uitdaging in de luchtvaart’: emissieloos vliegen op waterstof. Dat maakten ze onlangs bekend.
Pavol Bauer in Zadar. (Foto: Privécollectie) In het dagelijks leven leidt professor Pavol Bauer de energieopslag- en omzettingsgroep aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Maar vorige week was Bauer te vinden in een sporthal in het Kroatische Zadar aan de Adriatische Zee. Hij nam daar deel aan het WK schermen voor veteranen. Dat ging…
Een Europees project onder aanvoering van Delftse geo-informatici wil de behandeling van bouwvergunningen verbeteren. 3D-professor Jantien Stoter licht toe.
Alles bij KitePower draait om die vlieger in de verte. Het is een product van intuïtie en van wetenschap. Hoe vullen ontwerp en onderzoek elkaar aan?
Impressie van de Hollandkering bij Hoek van Holland. (Illustratie: Ties Rijcken en Koen Meijman) Onder de titel Samen Sterk presenteren TU Delft, HKV lijn in water en RoyalHaskoning DHV een nieuw plan om Zuidwest-Nederland te beschermen tegen de zeespiegelstijging. De conventionele aanpak zou aanzienlijke dijkversterkingen betekenen voor het hele gebied tussen Biesbosch en Hoek van…
Wil je betaalbare, duurzame en aantrekkelijke huizen bouwen, overweeg dan koeienmest met modder als bouwmateriaal, zegt dr. Yask Kulshreshtha. Hij verdedigde zijn proefschrift afgelopen donderdag 6 oktober 2022. “Mensen hier denken dat aarden huizen een oplossing zijn voor Afrika of Azië, maar niet voor Nederland.” Daar is Kulshreshtha, zelf afkomstig uit India, het niet mee eens.…
De Nobelprijs voor de natuurkunde gaat dit jaar naar onderzoek in de quantummechanica, dat vermoedelijk gaat leiden tot de komst van quantumcomputers. De laureaten zijn de Fransman Alain Aspect, de Amerikaan John F. Clauser en de Oostenrijker Anton Zeilinger. Ze bouwen voort op het werk van John Stewart Bell, die het in de jaren zestig mogelijk maakte om de…
Opgeblazen gasleidingen, ongekende energieprijzen en de winter op komst. Drie Delftse energie-experts vertellen wat we kunnen verwachten. Hoe houden we het betaalbaar?
Onderzoekers van de TU Delft, de TU Eindhoven, TNO en halfgeleiderspecialist Imec deden de wenkbrauwen fronsen op de WCPRC-8 wereldconferentie over zonne-energie in Milaan. Vanuit het Nederlandse samenwerkingsverband Solliance presenteerden ze een hybride zonnecel met een recordrendement van 30 procent. Het is een stapeling, of tandem, van een semi-transparante persovskiet-zonnecel die vooral gevoelig is voor…
English only Art or science? – The calculated wake of a ship’s jet propiusion (Image: DCSE) The TU Delft Institute for Computational Science and Engineering (DCSE) celebrates its first lustrum and the recent launch of the DelftBlue supercomputer in the ‘The art of scientific computing’ event on Friday 30 September in…
Dit jaar kozen ruim vijftig studenten voor de master environmental engineering van CiTG. Hoogleraar Merle de Kreuk vertelt over het hoe en waarom van deze nieuwe opleiding.
Het Delftse Brunel Solar Team speelt in de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika momenteel haasje-over met het Belgische team Agoria.
Kunstmatige intelligentie verbetert de voorspelling van zware zomerse buien. Vijf informaticastudenten bouwden er een web-app voor: RainGuRu.
Veel studenten kennen wel iemand die gedrogeerd werd met GHB. Bewijzen is lastig en voorkomen ook. Acht TU-studenten werken nu aan een detector voor de iGEM-competitie.
De Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR) reikt op woensdagavond 7 september de NVR Space Award uit aan emeritus hoogleraar prof. dipl.-ing. Heinz Stroewer. De NVR kent de Space Award toe aan individuen die een grootse of pionierende bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse ruimtevaart, schrijft NVR-secretaris Pieter Batenburg. Stoewer was tussen 1986 en 2001 de…
Op de opening van het academische jaar kreeg het TU-blauw er een rood accent bij: de kleur van de levenslange binding die de TU Delft met zijn studenten en alumni nastreeft.
Droge zomers zijn geen toeval meer maar een patroon. Delftse onderzoekers werken aan oplossingen voor de steeds nijpender wordende droogte. Een dossier met zes delen.
Op de dag van de opening van het academisch jaar ontving prof.dr.ir. Kees Vuik (EWI) de Leermeesterprijs. De leermeester geeft vijf tips aan collega’s.
Door de aanhoudende droogte worden rivieren smaller en ondieper. Binnenvaart neemt minder lading mee en zoekt de diepste plekken. Dat kan slimmer, denkt Rudy Negenborn (3mE).
Bouwen met hout is goed voor klimaat, stikstofproblematiek, versnelling van de woningbouw en meer. Waarom zie je het dan toch zo weinig? Delta gaat op zoek.
China heeft akkoord gegeven voor de start van een experimentele kernreactor, de thorium-breeding molten-salt reactor (TMSR), meldt het blad De Ingenieur.
De nieuwe multifase stromingstunnel bij de faculteit 3mE is uniek in Europa, zegt onderzoeker Cornel Thill. Wat is er bijzonder aan het apparaat – los van het uiterlijk?
Studententeam AeroDelft liet op 7 juli 2022 een aangepaste vliegtuigje elektrisch rijden over de startbaan in Breda. Over een jaar zou het toestel op waterstof kunnen vliegen.
Anders dan veel van zijn collega’s in de klimaat- en energiesector denkt prof.dr. Kornelis Blok (faculteit Techniek, Bestuur en Management) dat de klimaatverandering tot 2 graden Celsius beperkt blijft. Op zijn website Kornelis’ Blog vertelt hij dat de meeste IPCC-auteurs van 3 graden temperatuurstijging uitgaan. Blok legt uit waarom hij optimistischer is: landen moeten volgens…
De Green Village heeft zijn eigen windturbine. Studenten bouwden hem in een week. De Delftsblauwe turbine markeert het jubileum van de Europese master windenergie EWEM.
Onderzoekers onder leiding van dr. Riccardo Riva (faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen) hebben de meetgegevens van acht getijdestations langs de Nederlandse kust over de afgelopen 100 jaar doorgenomen. De langste tijd bedroeg de zeespiegelstijging ongeveer 1 mm/jaar. Maar in de laatste dertig jaar is dat toegenomen tot een kleine 3 mm/jaar. Conclusie: de zeespiegelstijging langs…
Hij is de eerste Delftse robotica-ingenieur: Srimannarayana Baratam. Zijn missie is het verkeer in India veiliger te maken met een lokaal geproduceerd detectiesysteem.
Sinds de coronacrisis staat wetenschap middenin de samenleving en ontvangt kritiek en bedreigingen. De nieuwe KNAW-president Marileen Dogterom pleit daarom voor redelijkheid.
Het prominent geplaatste prototype van het Delftse Team SUM trok lange rijen in Wuppertal. Delta ging langs en maakte een rondleiding op video.
TU-onderzoekers kunnen met data uit een ‘slim’ fietspad op de campus in combinatie met eenvoudiger sensoren in de buurt verkeersdrukte een half uur vooruit voorspellen. Omleidingen kunnen dan helpen om de druk te verminderen. Inmiddels zijn er praktische toepassingen in voorbereiding in Rotterdam (veiligheid van schoolkinderen op de fiets) en Scheveningen (beheersing van drukte aan het strand). Dat…
Medewerkers en promovendi kunnen vanaf maandag 20 juni met hun NetID inloggen op de nieuwe supercomputer DelftBlue. Het laatste half jaar zijn alle hobbels gladgestreken.
Waterbouwkundige en TU-onderzoeker Ties Rijcken zwengelt het debat aan over woningbouw en zeespiegelstijging. Die twee actuele Nederlandse uitdagingen staan namelijk met elkaar op gespannen voet. Zo schreef Vrij Nederland onlangs: ‘Als je ver onder NAP bouwt, zeg er dan bij dat die huizen maar vijftig jaar meegaan’. Rijcken schreef in de Correspondent het artikel…
Onzekerheid over corona zorgt voor een piek aan hybride congressen waarbij live-event en online aanwezigheid hand in hand gaan. Maar is het hybride congres ook een blijvertje?
Het Energy Challenge Event op donderdag 9 juni was een tussenbalans van de versnelling van de energietransitie – het lustrumthema. Studenten bruisten van motivatie en ideeën.
Groot was de opluchting dat de 47ste Ringvaart Regatta na twee jaar corona weer geroeid kon worden. De snelste boot was ook de langste: een Proteus-special op de Laga-race.
De eerste Marsbewoners zullen ondergronds wonen. Dit is althans de gedachte achter het Mars habitat project Rhizome. Woensdag 1 juni vond de afsluiting van het project plaats waarbij studenten hun ideeën presenteerden. Ondergronds bouwen is een logische keuze, vindt dr. Henriette Bier (faculteit Bouwkunde). Ondergrondse verblijven bieden bescherming tegen kosmische straling en thermische isolatie. Lege…
In een geruchtmakend Nature-artikel laten QuTech promovendi zien hoe ze quantuminformatie overbrengen in een netwerk gebaseerd op verstrengeling.
Algoritmen maken vliegtuigonderhoud efficiënter, bleek uit een half jaar testen bij KLM. Het was de afsluiting van het Europese onderzoeksproject ReMAP, geleid door TU Delft.
Schoner varen kan echt. Dit jaar ontwierp en bouwde het TU Delft Hydromotion team een draagvleugelboot op waterstof waarbij alleen water uit de uitlaat komt.
Over vijf tot tien jaar is er een tekort aan magneten, verwachten TU-onderzoekers. Dat kan de energietransitie dwarsbomen. Het EU-recyclingprogramma Valomag biedt een uitweg.
Hoe veilig is het elektriciteitsnet? TU-onderzoekers, netbeheerders en experts uit het bedrijfsleven ontmoeten elkaar donderdag op een vakevenement over netveiligheid.
Niels Ruiter. (Foto: Jos Wassink) Niels Ruiter, master student waterbouwkunde bij Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG), werkt in een van de golfgoten van het Waterlab aan een 1:50 schaalmodel van een zwevende tunnel. Begin maart promoveerde dr. Pengxu Zou op de optimale vorm van de tunnel: een afgeplatte puntige ellips die in dwarsdoorsnede te herkennen…
TNW-onderzoekers hebben twee ontdekkingen uit de vorige eeuw samengebracht: supergeleiding en halfgeleiders. Hun ‘Josephson diode’ biedt zicht op snellere elektronica.
TBM-hoogleraar Caspar Chorus wordt op 1 september 2022 decaan van de faculteit IO. Voor hem een logische overstap. Delta sprak met hem.
De Delftse klimaatmissie maakt werken met de olie-industrie niet meer vanzelfsprekend. De afdeling geoscience and engineering (CiTG) beraadde zich en komt met een richtlijn.
Frank Hollmann en Sjoerd Stallinga (beiden TNW) ontvangen ieder ruim 2 miljoen euro voor hun onderzoek op het gebied van katalyse met enzymen respectievelijk 3D-microscopie.
Niet alle kankercellen zijn gelijk. Terugkeer van een tumor ligt vaak aan enkele actieve cellen. Onderzoekers Miao-Ping Chien en Daan Brinks herkennen en markeren die cellen.
De Russische oorlog in Oekraïne heeft een eind gemaakt aan een tijdperk van goedkope fossiele brandstof. Maakt Europa haast met duurzame energie of grijpt het terug op kolen?
In het Stadskantoor van Delft zijn vanaf vrijdag 22 april ontwerpen te zien van internationale masterstudenten voor de toekomst van de polders in Midden-Delfland. De tentoonstelling duurt tot 23 mei 2022. Internationale studenten schetsten het landschap van Midden-Delfland. (Foto: Ben Kuipers) Hoogleraar landschapsarchitectuur Eric Luiten deed een beroep op zijn kantoorgenoot en polderarchitect Ben Kuipers…
Carola Hein: “Ik zie kansen om diverse werelden bij elkaar te brengen.” (Foto: Frank Auperlé) Carola Hein, hoogleraar architectuur & stedenbouwgeschiedenis aan de TU Delft, is sinds januari ook verbonden aan het Instituut Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie van de Universiteit Leiden én aan de Erasmus School for History, Culture and Communication als Hoogleraar Water, Havens…
De kademuren van de Nieuwe Mark in Breda zijn helemaal opgebloeid. (Foto: Koen Mulder) Traditionele kademuren – zoals in de binnenstad van Delft – zijn enorm dikke poreuze baksteenmuren die in direct contact staan met de grond en het grondwater. Het muuroppervlak van de kade blijft daardoor lang vochtig waardoor het een stedelijke biotoop is…
Ze hebben er lang op moeten wachten, maar nu is het dan zover: nog eens 78 veelbelovende jonge onderzoekers krijgen van NWO een Veni-beurs van maximaal 280 duizend euro. Negen van hen zijn verbonden aan de TU Delft. In december werden de eerste zeven Delftse winnaars bekendgemaakt. In totaal ontvingen Delftse onderzoekers 16 Veni’s. Alleen…
Aan tafel voor het Flying Vision-initiatief zaten van links naar rechts Pieter Elbers (KLM), Guillaume Faury (Airbus), Henri Werij (TU Delft), Michel Peters (NLR) en Dick Benschop (Schiphol). (Foto: TU Delft) Namens de TU Delft tekende L&R-decaan Henri Werij afgelopen maandag een samenwerkingsovereenkomst voor een transitie naar een duurzame luchtvaart in 2050. Hij…
Zondagochtend legden studenten de laatste hand aan hun robot of software. Tijdens een hackaton van de Robotics Student Association bleven ze er een nacht voor wakker.
Toen Frans van der Meijden in 2014 beheerder van de Dreamhall werd, sliepen studenten onder hun bureau en rukte de brandweer regelmatig uit. Nu is het rustiger. Te rustig?
Fietsen op de snelweg kon en mocht tijdens de tien autoloze zondagen in 1973 en 1974. (Foto: Rob Mieremet / Anefo, Nationaal Archief. Bewerking: Delta) Komt de autoloze zondag terug? Als het aan het Internationaal Energieagentschap (IEA) ligt wel, met name in steden. Het is een van de tien voorstellen die het agentschap doet om…
(Foto: Prinsenkwartier) Kunstenaars van Kadmium en de Kunstsuper hebben een kunstverkoop voor Oekraïne georganiseerd. Werk van meer dan dertig kunstenaars is te zien en te koop in een pop-up-tentoonstelling op de begane grond van het Prinsenkwartier in Delft. Bij verkoop doneren de makers tussen de 20 tot 100 procent van de verkoopprijs aan Giro 555…
De onlangs gerenoveerde Delftse kernreactor was in 1957 op Schiphol een toonbeeld van net bedwongen kernenergie. Hoe zien we dat ruim zestig jaar later?
Industrieel ontwerper en promovendus Karlheinz Samenjo vertelt bij het kick-off event over de ontwikkeling van medische producten en diensten in Sub-Shara Afrika. (Foto: Delft Global Initiative). Vice-rector magnificus Rob Mudde was onder de indruk van de belangstelling voor de Delft Global Student Club (DGSC). “Het is mooi te zien dat de DGSC-gemeenschap al meer dan…
In een vreemde samenloop van omstandigheden maakte Microsoft deze week het vertrek van Leo Kouwenhoven bekend, én de ontdekking van schaalbare Majorana’s – uit Denemarken.
De minidocumentaire ‘A Story of Enlightenment’ over het werk van prof.dr. Miro Zeman aan zonne-energie is vorige week op de Avond van de Opdrachtfilm bekroond met De Groene Reiger. Dit is de hoofdprijs voor de beste jonge maker (onder de 27) van opdrachtfilms, in dit geval: Sven Peetoom, regisseur uit Rotterdam die het vak leerde…
De import van Russisch gas is al afgenomen. Nu is het moment om onafhankelijk worden van Gazprom, stellen Delftse energiespecialisten. Maar hoe dan?
Een creatief spel dat je op een compleet nieuwe manier betrekt bij de energietransitie. De energietransitie staat op het spel. Letterlijk, bij het nieuwe bordspel GigaWatt. Zes Europese regio zijn met elkaar in competitie om als eerste vrij te zijn van kolen en gas en toch aan de energievraag te blijven voldoen. Daarbij krijgen de…
Omdat de import van Russisch gas al is gedaald, is dit het moment om onafhankelijk worden van Gazprom, stelt energieanalist Kornelis Blok (TBM). Maar makkelijk wordt het niet.
‘We gaan een IT-leger opzetten’ twitterde de vicepremier Federov van Oekraïne. Hoe dat gaat, en wie eraan meedoen vroeg Delta aan cybercrime-onderzoeker Rolf van Wegberg.
Een drijvende tunnel is al 140 jaar een futuristisch idee. Goede kans dat Nederlandse ingenieurs en Chinese constructeurs de eersten zullen zijn die hem bouwen.
Hij was er vanaf het begin bij, en was lang voorzitter van Medical Delta. Als ingenieur in het Erasmus MC leerde Ton Van der Steen hoe artsen denken, en hoe met hen te werken.
Het Delftse Hyperloopteam presenteerde vorige week een spectaculaire nieuwe ontwerpbenadering: de Delftse capsule of ‘pod’ hangt onder de rails in plaats van dat hij erop staat. De omgekeerde benadering moet de stabiliteit van het systeem verbeteren. Daardoor moet het makkelijker worden om met hoge snelheid van spoor te wisselen. Delft Hyperloop IV is de Delftse…
Concertpianist en componist Andrija Pavlovic werkt sinds begin februari in het gebouw voor Technische Natuurkunde. De kunstenaar ontwikkelt er quantummuziek.
Wat kunnen we verwachten van digitale oorlogsvoering na de militaire invasie van Oekraïne? Cybersecurityprofessor Michel van Eeten verwacht verdere ontwrichting door malware.
Knieklachten door artrose komen vaak voor, maar zijn slecht begrepen. Hoogleraar Jaap Harlaar werkt aan dynamische beeldvorming voor een beter begrip en dito behandeling.
Klimaatonderzoeker Arthur Oldeman (Universiteit Utrecht) kaartte op Twitter misleidende informatie aan over klimaatverandering in het Noordpoolgebied in een Delftse master.
Vertegenwoordigers van Boskalis, het Wereldnatuurfonds (WNF) en Deltares presenteerden donderdag 17 februari tijdens een SpraakWater webinar hun gezamenlijke Nationale Sedimentstrategie. SpraakWater is een initiatief van het WNF over natuurlijke oplossingen voor Nederland. De sedimentstrategie staat voor de versterking van wegspoelende platen in de Zeeuwse Delta met 1 miljard kubieke meter slib per jaar. Is dat…
Intergetijdengebieden worden ze genoemd: stukken land die beurtelings onderlopen en droogvallen met het getij. Ze zijn essentieel voor trekvogels, oesters en zeehonden. Maar door kustverdediging, inpoldering en zeespiegelstijging nemen deze gebieden in Nederland gestaag af: van 12% in 1900 naar 4 % nu. Vertegenwoordigers van Boskalis, WNF en Deltares presenteerden donderdag 17 februari…
Zestien onderzoekers van Nederlandse universiteiten en academische ziekenhuizen krijgen Europees geld. Daarmee mogen ze hun wetenschappelijke inzichten vertalen naar een commerciële toepassing. Dat heeft de Europese onderzoeksraad ERC vorige week bekendgemaakt. Met de subsidies voor een proof of concept is in totaal 25 miljoen euro gemoeid voor 166 laureaten. Ze krijgen 150 duizend euro per…
In de kernreactor van het RID straalt sinds kort weer blauw licht. Alles staat klaar voor de installatie van de koude neutronenbron, maar die werd herhaaldelijk afgekeurd.
In zijn rol als duurzaamheidscoördinator heeft Andy van den Dobbelsteen een ambitieus doel neergezet: een groene en klimaatneutrale campus over acht jaar. Wat is het plan?
Stel je voor: Delft gaat de oprichter van de Gist- en Spiritusfabriek eren met een museum, het Museum van Marken (MvM). Hoe moet dat er dan uitzien? Hier de beste ideeën.
TU-onderzoekers hoorden in een online bijeenkomst hoe ze in aanmerking komen voor geld voor onderzoek naar groene waterstof. Er ligt een stuwmeer aan subsidies te wachten.
Bij openhartoperaties in het Erasmus MC wordt het hart rondom bemeten met geavanceerde elektrodes uit Delft. Hoe verloopt die samenwerking op zoek naar hartritmestoornissen?
De iconische vuurtoren Lange Jaap bij Den Helder heeft zoveel scheuren dat de omgeving is afgezet. TU-emeritus Adriaan Beukers werkt met lokale ondernemers aan een oplossing.
Volkskrantjournalist en oud-Delta-collega Maarten Keulemans is vrijdag door journalistenvereniging Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2021 voor zijn onvermoeibare verslaggeving van de corona-epidemie voor de Volkskrant. Volkskrantlezers kennen hem onder meer van zijn serie ‘Keulemans in quarantaine’, waarin hij vragen van lezers beantwoordt. Keulemans onderstreept wat de jury betreft het hoge niveau van de…
In de Kabelfabriek langs de Schieweg werken dertig studenten aan een uniek project: een serieuze racewagen die rijdt op waterstof. “Dit is de toekomst van de motorsport.”
Afgelopen vrijdag 14 januari om 11.21 uur ontvingen Stefano Speretta en collega’s op EWI de eerste signalen van hun minisatelliet. Het tergende wachten was eindelijk voorbij.
Voor slecht nieuws is geen goed moment, maar de mededeling van minister Blok daags voor zijn vertrek over extra gaswinning in Groningen viel wel erg slecht. Hoe nu verder?
De TU viert haar 180ste Dies Natalis met een lustrumjaar in het teken van energietransitie. Het eredoctoraat voor Frans Timmermans beviel boeren niet vanwege diens Green Deal.
De 180ste verjaardag van de TU Delft op vrijdag 14 januari 2022 staat in het teken van versnelling van de energietransitie. De op de campus gevestigde Green Village sluit daarbij aan met de opening van het zogenoemde 24/7 Energy Lab, een zelfvoorzienende oplossing voor het energiegebruik in de gebouwde omgeving op basis van lokaal geproduceerde…
Met het communicatie- en onderwijsplatform BBB zijn universiteiten niet langer aangewezen op techreuzen voor hun ICT. Maar nu de beheerder vertrekt stopt alles. Of toch niet?
Nederland wil veel meer windenergie van zee. In 2050 moet er zo’n 25 keer meer staan dan nu. Onderzoekers en pioniers ontwikkelen daarom technologie voor snellere plaatsing.
Reizende commissieleden en honderden proefschriften inclusief verzending. Kan die promotieceremonie niet wat duurzamer, vraagt promovenda Jonna Bouwknegt (TNW) zich af.
NWO heeft de Veni-subsidies voor beginnende onderzoekers toegekend. Vijf van de zeven Delftse Veni’s hebben betrekking op quantumtechnologie. De toekenning van de onderzoeksbeurzen liep dit jaar anders: eerst door corona en vervolgens door een hack bij NWO. De onderzoeksfinancier besloot de aanvragen te splitsen per wetenschapsdomein. Als eerste betrof dat 89 toekenningen in de exacte &…
De Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) kent de jaarlijkse Physicaprijs voor een eminente, in Nederland woonachtige natuurkundige toe aan prof.dr.ir. Ronald Hanson – vooraanstaand hoogleraar quantumcomputing en quantuminternet aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen en groepsleider bij QuTech. Hanson publiceert regelmatig in wetenschappelijke topbladen als Science en Nature. Experimentele hoogtepunten van de laatste jaren zijn verstrengeling tussen…
Het afstudeerwerk van ir. Jorik Grolle over snelle Europese treinverbindingen viel op een vervoersplanologencongres in de prijzen. Europese HSL kan een stuk beter, stelt hij.
Een petitie tegen het eredoctoraat voor eurocommissaris Frans Timmermans is meer dan 3300 keer ondertekend. Wie en wat zit daarachter en wat doet de TU Delft ermee?
De afgelopen weken is het aantal meldingen over identiteitsfraude aan de TU Delft toegenomen, meldt de directie communicatie in de TU Nieuwsbrief. Meestal gaat het om een verzoek van een staflid om te helpen of bij te dragen aan een gift of een cadeaubon. Dat kan een valide verzoek zijn, maar als het emailadres niet…
Middelbare scholieren die met hun ouders over de campus lopen, dromend van hun studietijd. Het is een vertrouwd tafereel rond deze tijd, maar dit jaar is de campustour anders georganiseerd. De drie onderwijsorganisaties op de campus, naast TU Delft ook De Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland, organiseren de tours dit keer gezamenlijk, op vrijdagen lvanaf drie…
Het EquiCity project gebruikt een computerspel om diverse inbrengen voor stedelijke herontwikkeling te combineren. Vorige week vond de eerste openbare test plaats.
Het zal toch niet waar zijn, dacht ir. Jan Asselbergs toen hij over het eredoctoraat voor Frans Timmermans hoorde. Al rap stond zijn protestpetitie online en liep de teller.
Met alle reisbeperkingen vanwege corona dreigt een eenzame kerst voor tal van internationale Delftse studenten. Motiv, een centrum voor persoonlijke ontwikkeling aan de TU Delft, nam daarom het initiatief voor een kerstlunch. De organisatie zoekt studenten en medewerkers die twee internationals willen uitnodigen voor een lunch in de kerstvakantie. Dat gaat heel simpel, laat Motiv…
Het TNO Bouwinnovatielab verkent de toekomst van de bouw met hernieuwbare grondstoffen en gasloos verwarmen. Delta ging kijken in het splinternieuwe gebouw.
Als we alle snelwegen beleggen met zonnepanelen kunnen de elektrische auto’s rijden op zonnestroom. Er zijn alleen nog wel wat praktische problemen met elektrische wegen.
Nooit eerder werden scheepsbewegingen zo volledig in kaart gebracht: van een landelijk overzicht tot een plaatselijk knooppunt. “Je ziet gewoon hoe het netwerk functioneert.”
Hoe ziet Nederland er over honderd jaar uit als het niet lukt om de zeespiegelstijging tot een meter te beperken? Jan Rotmans schetst in zijn boek Omarm de Chaos een beeld.
Controle van een 2G-coronapas vermindert het aantal besmettingen bij evenementen tot 25 procent. Modelleurs van de vakgroep veiligheidskunde verwachten hetzelfde bij colleges.
Om energietransitie mogelijk te maken, zijn nieuwe vormen van samenwerking nodig. TBM-onderzoekers houden op 18 en 19 november een conferentie over ‘sociale innovatie’.
De beelden van de kolkende Geul hebben we nog voor ogen. Klimaatverandering leidt tot meer extreme buien. Promovendus Kai Lochbihler (CiTG) laat zien hoe dat gaat.
Na een onderbreking van een jaar is de verkiezing van Docent van het Jaar hervat. De winnaar van 2021 is dr. Tom Burdyny, ‘een erkend voorbeeld van uitmuntendheid’.
Elke winter krijgt ongeveer één op de tien mensen de griep. Meestal verloopt dit zonder complicaties, maar voor sommigen zijn de risico’s op complicaties iets groter. Deze mensen worden jaarlijks opgeroepen voor de griepprik. Deze beschermt tegen de ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. De kans op het krijgen van de griep wordt daarmee…
Hoe handig is dat: een app die je de laatste vrije studieplekken wijst. In Leuven werkt het al. Volgens dr.ir. Bart Valks (CRE) is voor zoiets een goede samenwerking nodig.
TU-alumnus Mark van Baal probeert met zijn stichting Follow This oliebedrijven al jaren tot een groenere koers te dwingen. Wat verwacht hij van de klimaattop?
Virusremmers verstoren de aanmaak van nieuwe virussen door de gastcel. Maar bij te lage doses kan ook resistentie ontstaan. Prof. Nynke Dekker liet zien hoe dat gaat.
Een fijne mix van teleurstelling en plezier, noemt praktijkdocent Bob van Vliet de knikkermarathon van eerstejaars werktuigbouwstudenten. “Samenwerking staat voorop.”
Als het niet lukt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, ziet Nederland tegen het eind van de eeuw de zee 1,2 meter tot 2 meter hoger komen. Dat schrijft de NOS over het KNMI-rapport Klimaatsignaal ‘21 dat maandag werd gepresenteerd. Loopt de boel dan onder? Die vraag stelde Delta enige tijd terug aan hoogleraar…
Ze hebben allemaal een indrukwekkende staat van dienst aan een van de deelnemende centra: TU Delft, Erasmus Medisch Centrum of het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Maar afgelopen maand hebben ze er een benoeming bijgekregen; met één been in de techniek en het andere in de kliniek. Dat typeert de Medical Delta (MD)-hoogleraren. Met de…
Een Amerikaans oliebedrijf heeft toegezegd de CO2-uitstoot van hun productieproces te verlagen. Het gaat om Chevron die een reductie van 5 procent belooft in 2028. Volgens een artikel in de Wall Street Journal is de belofte een gevolg van de aanhoudende druk van klanten en investeerders om iets tegen klimaatverandering te ondernemen. Als meest activistische…
Volgens onderzoek van TU en TNO is diepe bodemdaling niet de oorzaak van schade aan gebouwen in Groningen. Wat is er dan aan de hand, vroeg Delta aan onderzoeker Jan Rots.
De geschiedenis van ’s lands oudste ingenieursbureau is de geschiedenis van het vak van de ingenieur. Dat maakt het boek ‘140 jaar Royal HaskoningDHV’ boeiend voor anderen.
In vergelijking met andere Europese landen heeft Nederland veel ondernemers en goede onderzoekers, maar weinig onderzoekers die zelf gaan ondernemen. Dat kan anders, blijkt uit een serie artikelen van het platform Techleap dat groeiende technologiebedrijven, investeerders en overheid bij elkaar brengt ‘om obstakels te overwinnen en kansen te benutten’. Techleap laat in de serie, die verschijnt op…
Als burger tref je de overheid steeds vaker vanachter je toetsenbord. De overheid laat bedrijven de ict verzorgen. Gaat dat wel goed? Daarover binnenkort een symposium.
De eco-bouwsteen die onderzoekers op The Green Village beproeven is CO2-arm, lokaal te maken, en biedt een uitweg voor het mestoverschot. Is dit te mooi om waar te zijn?
Het voormalige hoogspanningslaboratorium van EWI krijgt een nieuw leven als toekomstgericht Electrical Sustainable Power (ESP)-lab. Vrijdag 1 oktober vindt de opening plaats.
Wetenschappers zeggen het al jaren: ze willen ruim een miljard euro per jaar erbij om de werkdruk te verlagen en meer ruimte te krijgen voor vrij onderzoek. Die kans is kleiner geworden, nu de huidige coalitie een doorstart gaat maken. Ze stonden in de Hofvijver, ze protesteerden bij de opening van het academische jaar…
In de strijd tegen het coronavirus heeft de TU Delft de ventilatie in alle gebouwen op de vereiste standaard gebracht. Maar dat alleen is niet voldoende.
Tata Steel uit IJmuiden staat onder druk om te schoner en duurzamer te produceren, maar hoe? Delta sprak twee Delftse deskundigen en zet de opties op een rij.
Iedereen kan nu een stem uitbrengen op de lijst van twintig beste tech-ideeën van het wetenschapsblad KIJK Magazine. “Er zitten elk jaar wel twee of drie Delftse inzendingen bij”, zegt redacteur Laurien Onderwater. “Maar dit jaar zijn het er wel heel veel.” Ruim een derde van de lijst bestaat uit Delftse onderwerpen: zes van de…
De FreeRef bestaat uit een opzetstuk met lasers en beeldverwerkingsprogrammatuur. (Foto: Arjo Loeve/TU Delft) Met een opzetstuk met laserstralen wordt een fotocamera tegelijk een meetinstrument. Met deze uitvinding wonnen TU-onderzoekers onder leiding van dr.ir. Arjo Loeve (faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen – 3mE) de startup-competitie van het Q-lab van de Rotterdamse politie. De FreeRef wordt…
Begin september vertrekt een vrachtschip vanuit Eemshaven naar Aruba met aan boord een generator van 100 kilowatt (kW) van de Delftse startup Kitepower. Later deze maand wordt de opstelling geïnstalleerd in de schaduw van het 30 megawatt windpark Vader Piet op het eiland. Defensie wil de met een vlieger opgewekte elektriciteit beproeven tijdens een militaire…
De Crispr-Cas-techniek is een soort schaartje waarmee je genen kunt ‘knippen’ en veranderen. Moleculair biologen kunnen er heel precies veranderingen in het dna van levende organismen mee maken. Plant, microbe, mens of dier – Crispr-Cas werkt altijd. Moleculair microbioloog Sam van Beljouw, promovendus bij het Stan Brouns Lab van bionanoscience (faculteit Technische Natuurwetenschappen), publiceerde afgelopen week in het…
Een bouwkundestudent kocht een leegstaande kerk om er met vrienden te wonen. Toen sloeg het noodlot toe. Nu, vier jaar later, creëert hij vier starterswoningen uit de ruïne.
Op het IO-plein en tussen het gebouw van Civiele Techniek en Geowetenschappen en de Bouwcampus zijn ganzen niet langer welkom omdat ze gezellige zitjes aan het water onder poepen. Dat meldt de TU-voorlichting op intranet (alleen toegankelijk voor mensen met een TU-account). Binnenkort start daarom een proef om de dieren te verjagen. Daarvoor wordt lasertechnologie ingezet,…
Studententeam Project March bouwde dit jaar een looprobot die kan omgaan met hellingen, stoepranden en trappen. De buitenwandeling zondag verviel vanwege een zomerse bui.
Het GreenTU-initiatief wil duurzaamheid bevorderen door te netwerken tussen studenten en docenten. Nu is er het Groene Draad Initiatief. Wat mogen we daarvan verwachten?
Het klimaatrapport dat het IPCC vorige week presenteerde beheerste dagenlang het nieuws. Delta vroeg energieprofessor Blok en overstromingsexpert Kok wat hen erin opviel.
PostNL heeft een blad postzegels uitgebracht met tien innovaties van de TU Delft. Striptekenaar Erwin Suvaal heeft platen gemaakt van vindingen als de klapcontainer, energievliegers en de zandmotor. Wie meer wil weten over de verhalen daarachter kan terecht op een speciale website. De kunstwerkjes zijn online te koop voor 9,60 euro.
Na een paar dagen regen schoot het waterpeil in Limburg plotseling omhoog. Wat was er aan de hand? Waren we goed voorbereid? En kwam het door klimaatverandering?
Verspreid over de campus presenteren tal van instellingen zich aan de nieuwe eerstejaars die op gepaste afstand langs de stands lopen. Delta was op de Van den Broekweg.
De Delftse startup Kitepower ontving vorige week een investering van 3 miljoen euro van het Zuid-Hollandse energie-investeringsfonds ENERGIIQ, Stichting ifund en Windhandel Beheer (elk 1 miljoen). Kitepower werkt al sinds 2016 aan de technologie om windenergie op te wekken met grote (60 m2) bestuurbare vliegers aan een lier. Het vieren van de lijn levert energie…
Verschillende Delftse partijen werken samen met de Universiteit Leiden aan een ingenieursopleiding quantumtechnologie. “Dit werkveld gaat enorm groeien.”
Environmental Engineering is per september 2022 één van de nieuwe masterstudies bij de faculteit Civiele techniek en Geowetenschappen. “We hebben al een track environmental engineering, die onder de huidige programma’s van de faculteit valt, maar er zijn nog veel meer milieugerelateerde onderwerpen waar kennis over is”, vertelt prof.dr.ir. Merle de Kreuk, kwartiermaker voor deze nieuwe…
Stel dat een vliegtuig zelf meldt óf en waar het schade heeft. Zover is het niet, maar de TU werkt er mede aan. Zij presenteert op 16 juni belangrijke tussenresultaten.
TU-alumnus Jan van der Tempel is genomineerd voor de uitvindersprijs van het Europees patentbureau. Delta voer mee en zag de eerste elektrische loopbrug.
Kweekvijvers voor startups Yes!Delft en het Erasmus Centre for Entrepeneurship (ECE) hebben het initiatief genomen voor Talents United om talenten uit verschillende disciplines samen te brengen. Het uitgangspunt is dat diversiteit een voorwaarde is om tot een multidisciplinair en succesvol team of bedrijf te komen. De aanleiding voor dit initiatief is dat veel succesvolle beginnende ondernemingen…
Studenten leggen de laatste hand aan hun Eco-Runner in voorbereiding op de race van vrijdag. (Foto: Team Eco-Runner Delft) Toen de jaarlijkse Shell Eco-marathon voor de meest zuinige stadsauto geannuleerd werd, besloten de drie studententeams met de beste papieren tot een onderling treffen. Dit gebeurt op Circuit Park Berghem op vrijdag 11 juni. Zonder publiek,…
De verhouding tussen geloof en wetenschap blijft inspireren. Waar de een vindt dat geloof en wetenschap elkaar uitsluiten, daar getuigt een ander hoe christelijke en wetenschappelijke denkwijzen elkaar juist aanvullen. Nanobioloog en evangelisch christen prof.dr. Cees Dekker schreef in 2008 zijn eigen verhaal in Geleerd en gelovig. Nu is hij terug met het…
Ir. Tijo J.G. Collot d’Escury is per 1 juli 2021 benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de TU Delft voor een periode van vier jaar. Hij volgt Jeroen van der Veer op, die deze positie heeft bekleed in de periode 2013-2021. Collot d’Escury is alumnus van de TU Delft. Hij studeerde…
Karin Sluis, senior-adviseur en voormalig directeur bij Witteveen+Bos, is verkozen tot alumnus van het jaar 2021 van de TU Delft. Maandagavond 7 juni 2021 overhandigde rector magnificus Tim van der Hagen haar de onderscheiding. (Foto: Roy Borghouts, TU Delft) Karin Sluis studeerde civiele techniek en specialiseerde zich in waterbouwkunde. Na haar…
Net als twee jaar geleden maakte raketbouwvereniging Dare onlangs bekend een hoogterecordpoging te gaan doen met hun Stratos IV-raket. Wat is er dit keer anders?
Elektrische geleiding en magnetisme zijn het gevolg van groepsgedrag van atomen. Delftse onderzoekers laten met een experiment zien hoe atomen op elkaar reageren.
De Delftse inzending voor de Solar Decathlon 2022 pakt veel uitdagingen tegelijk op: woningbouw, energie, ecologie en sociale cohesie. Woensdag laten studenten zien hoe.
Twee staan er al online, vier zijn onderweg. In de podcast ‘Sustainable Goalgetters’ praten TU-studenten met mensen die duurzaamheid in de praktijk brengen.
In plaats van meewarig te doen over het tekort aan technische kennis in de Tweede Kamer organiseert de 4TU federatie vanaf vrijdag 21 mei tot aan het zomerreces elke vrijdag een 4TU.Binnenhofcollege. In deze besloten sessies praten een professor, een ondernemer en een student politici in een uur tijd bij over de laatste ontwikkelingen in…
Het debat over de rol van aerosolen bij coronabesmettingen loopt al langer, maar nu pleiten 39 wetenschappers in Science voor een verplichte verbetering van ventilatie.
Samen met twee andere uitvinders staat TU-alumnus Jan van der Tempel in de finale van een competitie van het Europese octrooibureau. Hij ontwikkelde de Ampelmann loopbrug.
Er zal geen herdenkingsbijeenkomst plaatsvinden op dinsdag 4 mei. Diverse plechtigheden rondom de dodenherdenking zullen op afstand worden gedeeld. In de aula zullen rector Tim van der Hagen, burgemeester Marja van Bijsterveldt en vertegenwoordigers van de studentenverenigingenraad, de mijnbouwkundige vereniging en de verenigingsraad een krans leggen bij de gedenkplaat in de hal van de…
De zoektocht naar levende materialen is in een nieuwe fase beland. Al een tijdje willen onderzoekers de eigenschappen van levende cellen onderbrengen in hanteerbare materialen. Als functionele eigenschappen worden vaak genoemd: chemische detectie, ontgiften, en productie van energie of grondstoffen. Maar levende cellen onderbrengen op een geschikte ondergrond bleef steeds een probleem. Dat is nu…
Hij is bijna klaar, de jubileumsatelliet van L&R-studievereniging VSV Leonardo da Vinci. Nu nog de lancering. Daarvoor is een crowdfunding gestart.
Een energiecommissie van het KIVI adviseert een nieuw kabinet alternatieven te blijven onderzoeken voor zon en wind, zoals kernenergie. Wat denken Delftse professoren?
Vijf onderzoekers bij biomechanica (faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen) hebben een wetenschapscommunicatiebeurs van het KNAW gewonnen. De 10 duizend euro willen ze inzetten om promovendi en tenure trackers de weg te wijzen in de wetenschapscommunicatie. Dr.ir. Eline van der Kruk, een van de indieners, vindt wetenschapscommunicatie erg van belang om verkeerde indrukken weg te nemen. Zelf…
Twee quantumbits kunnen communiceren, maar drie verstrengelde qubits samen zijn een netwerk. Hoe dat gaat laten QuTech-onderzoekers zien in Science.
Lees in het Engels Op 14 april publiceerde NWO de lijst met Vici-toekenningen over 2020. De indieners moesten dit jaar meer geduld hebben dan anders vanwege de hack die NWO dit voorjaar trof. Drieëndertig onderzoekers aan Nederlandse universiteiten ontvangen een beurs van 1,5 miljoen euro om hun eigen onderzoekslijn mee te versterken. De Universiteit…
Vanaf vandaag zet het gemeentehuis van Dronten zonnepanelen op het parkeerterrein in om energieneutraal te worden. TU’ers doen er praktijkonderzoek.
De coach van het Nederlandse olympische zeilteam heeft dr. Sukanta Basu gevraagd gedetailleerde windkaarten te maken voor de ingewikkelde Sagami-baai bij Tokio.
Tientallen Delftenaren kwamen afgelopen zaterdag 3 april 2021 een stoeptegel ruilen tegen een gratis plantje. Het was de openingsdag van het NK-Tegelwippen, een actie ter vergroening van steden. De actie loopt nog de hele zomer. In totaal werden er zaterdag zo’n 500 tegels ingeleverd, wat overeenkomt met ongeveer 50 m2. De actie is in de…
Dinsdag 6 april vinden er in Den Haag en universiteitssteden acties plaats om aandacht te vragen voor de structurele onderfinanciering van het academisch onderwijs in Nederland. Een delegatie van het actieplatform Normaal Academisch Peil overhandigt een manifest aan demissionair minister van Engelshoven en aan de nieuwe leden van de Tweede Kamer. Daarin staat dat er…
De gemeten meewind in ijsstadion Thialf was zo klein dat mediaberichten erover uiteenliepen van ‘geen verschil’ tot ‘vals spel’. Waarom stelt schaatsbond ISU geen norm vast?
(Beeld: VNSU) De vereniging van Nederlandse universiteiten (VNSU) is er sneller uit dan de informateurs. Veertien kersverse student-ministers presenteren een alternatief regeerakkoord voor Nederland met de titel ‘Klaar voor de toekomst’. Het opvallendste verschil met de Haagse plannen is de termijn. Kijkt een regeerakkoord vier jaar vooruit, de studentministers kijken 30…
Project March ontwikkelt een gemotoriseerd exoskelet waarmee dwarslaesiepatiënten weer kunnen opstaan en lopen. Donderdag presenteerde het studententeam online het ontwerp voor March VI, het zesde opeenvolgende ontwerp. Anders dan voorheen richt het team zich niet meer op de snelste tijd over de hindernisbaan tijdens de vierjaarlijkse Cybathlon. In plaats daarvan gaan ze naar buiten, waar hobbelig plaveisel,…
De twee toestellen zijn binnen. Vanaf 1 mei kun je op vliegveld Teuge elektrisch leren vliegen. Een klein bereik en korte vluchten zijn voor een vliegschool geen bezwaar.
Qutech-onderzoekers in de groep van dr.ir. Menno Veldhorst hebben germanium herontdekt als veelbelovend platform voor de quantum bits (qubits). Germanium werd als grondstof voor transistors gebruikt, maar is later massaal vervangen door silicium. In hun nieuwste publicatie in Nature (A four-bit germanium quantum processor) presenteren ze een functionele eenheid van 4 quantumbits in een vierkantje.…
Een maand geleden vielen alle aanvragen bij onderzoekfinancier NWO stil vanwege een hack. Wat betekent die vertraging voor onderzoekers?
De microsatelliet Delfi-n3Xt (Delfi-next) is terug. Na zeven jaar radiostilte verzond het kleinood afgelopen februari opeens een boodschap. Wat is er gebeurd?
Een rij wachtenden. Die had Biercafé Doerak al een tijd niet voor de deur gehad. Donderdag 4 maart gingen EWI-onderzoekers erheen om te betalen met blockchain-euro’s.
Twee TU-onderzoekers vermoeden een verband tussen lage luchtvochtigheid binnenshuis en een hoger aantal besmettingen. Als dat klopt nemen de besmettingen af in de lente.
Op The Green Village zijn tests begonnen van waterstof als brandstof van de toekomst. Maar hoe ziet zo’n gasloze toekomst er uit? En hoe komen we aan groene waterstof?
Vier faculteiten van de TU Delft (L&R, 3mE, EWI en CiTG) hebben een Engelstalig magazine uitgebracht met de titel Fundament. Hierin komen vijftien onderzoekers voor het voetlicht die zijn aangesteld met het extra geld (zo’n zestig miljoen per jaar) dat in 2019 ter beschikking werd gesteld uit het Sectorplan Bèta en Techniek. Dat plan was een reactie van…
TU Delft-onderzoekers Bart van Straten en Tim Horeman hebben een missie. Ze willen de enorme hoeveelheid medisch afval verminderen.
TU-vervoershoogleraar Bert van Wee (faculteit TBM) doet namens zijn Europese collega’s een oproep aan Delftse studenten en medewerkers om een enquête over zelfrijdende voertuigen in te vullen. De opties waar de onderzoekers naar kijken gaan best ver. Neem deze: ‘Een automatisch rijdend voertuig neemt de snelheid en besturing van het voertuig volledig en permanent over, op alle…
Studententeam AeroDelft presenteert vrijdag 26 februari hun prototype waterstofvliegtuig. “Waterstof is de enige duurzame toekomst voor de luchtvaart”, stellen deze pioniers.
Twee L&R-medewerkers hebben twee jaar lang de Luchtmacht geholpen om hun eerste militaire satelliet BRIK II te ontwikkelen. De lancering volgt in april.
Five teams of six students spent 10 weeks developing computer games for serious purposes, such as identifying cancer cells or practise democracy. Here’s what they developed.
Elk kunstmatig intelligentiesysteem maakt fouten, vertelde prof.dr.ir. Inald Lagendijk tijdens zijn lezing ‘Engineering Meaningful Human Control’ afgelopen maandag voor het Bataafsch Genootschap. Voor een AI-systeem dat appels van peren moet kunnen onderscheiden, zijn foutjes misschien geestig, voor een HR-systeem dat kandidaten selecteert voor een baan een stuk minder. Het is daarom van belang dat AI-systemen…
De klimaatadaptatietop CAS 2021 heeft deze week veel mensen weten te mobiliseren. Wat levert dat op volgens de Delftse klimaatexpert prof. Herman Russchenberg?
De TU Delft heeft een speciale post gecreëerd voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Geert-Jan Houben zet maar liefst 24 AI-labs op. Om te beginnen.
Het TU Delft Solar Boat Team is aan een naamsverandering toe. De elektrisch aangedreven trimaran krijgt energie uit waterstof in plaats van zonnecellen.
Een Europese onderzoeksgroep rekende de effecten van een avondklok door. Wat blijkt: de effectiviteit van de maatregel hangt af van wanneer in de lockdown je die instelt.
After the Dutch Government fell over the child benefit scandal last week, the question of meaningful human control over AI systems is now more urgent than ever.
Een team van de TU Delft en de Westfälische Hochschule presenteert een leerproces waarmee robots afstanden kunnen inschatten op basis van de visuele eigenschappen (vorm, kleur, textuur) van zichtbare objecten. Het leerproces is gebaseerd op optische flow, dat betekent dat insecten de snelheid waarnemen waarmee objecten zich door hun gezichtsveld verplaatsen. De drone-onderzoekers hebben deze strategie aangepast…
Toepassingen in de thuiszorg zijn vaak afhankelijk van medische sensoren. Door goedkopere consumentensensoren te gebruiken, kan de thuiszorg betaalbaarder worden.
De vraag naar alcoholvrij bier stijgt, en niet alleen in de ‘droge’ maand januari. Er is een methode ontwikkeld om de smaak ervan te verbeteren. Gaat dat ook gebeuren?
Gillende elektromotoren en laag overscherende vliegtuigjes. Welkom bij de afsluiting van het vak Exploring Aerospace waar eerstejaars L&R-studenten hun luchtdoop beleven.
Als thema voor 179ste Dies is gekozen voor veerkracht, aldus rector Tim van der Hagen, want de universiteit heeft de activiteiten voortgezet, ondanks de Covid-crisis.
Er is iets vreemds aan de hand met groene waterstof – waterstof die CO2-vrij is opgewekt met stroom uit zon of wind. Iedereen wil het hebben, maar feitelijk bestaat het niet.
Een extra chromosoom in gist is als een soort speeltuin voor onderzoekers. Ze kunnen dna op de computer ontwerpen en het door de cel zelf laten samenstellen.
De hoofdsponsor van het Vattenfall Solar Team heeft laten weten de samenwerking met het Delftse zonnewagenteam na de komende race in Australië te beëindigen.
Hardt en Delft Hyperloop maken deel uit van een consortium dat in Groningen een hyperloopontwikkelingscentrum opzet met een budget van meer dan dertig miljoen euro.
De belangstelling van de Koninklijke Marine voor drones gaat verder dan een eenmalige demonstratie, zo bleek vorige week. In november demonstreerden medewerkers van het Delftse MAVlab hun waterstofdrone aan boord van een marineschip. Anderhalve maand later schrijft het Noordhollands Dagblad dat de nieuwe zeegaande schepen van de marine worden uitgerust met een dronedek achter het…
De Delftse Superbus werd afgelopen week binnengebracht in het Transportmuseum in Nieuw-Vennep. Waarom staat hij niet in het Science Centre?
Met thermische zonnepanelen en een gemeenschappelijke warmtekoudeopslag kan een wijk met redelijk geïsoleerde woningen aardgasvrij verwarmd worden, toont consortium aan.
(Foto: Theo de Man) Een museum moet niet alleen over het verleden gaan, maar ook over de toekomst, vindt het TU Delft Solar Boat Team. De bijzetting van hun zonneboot uit 2016 in het Maritiem Museum Rotterdam vraagt aandacht voor de verduurzaming van de scheepvaart – een opgave voor de komende decennia. Al eerder vond een…
Sporten, chillen of openbaar vervoer. Welk gedrag geeft het grootste risico op coronabesmetting? Voor dit TU-onderzoek is veel input nodig. Meedoen kan via een korte enquête.
Het Delftse team heeft veel punten gescoord in de internationale iGEM (International Genetically Engineered Machine) competitie waarin toegepaste genetica wordt ingezet tegen wereldproblemen. Het Delftse iGEM team 2020 richtte zich op de sprinkhanenplaag die dit jaar Oostelijk Afrika heeft getroffen. Ze ontwikkelden een bio-pesticide die specifiek, snel en veilig werkt op basis van bacteriofagen –…
Een van de vergaderzalen in het nieuwe gebouw van TNW is omgebouwd tot een schildersatelier. Maak kennis met John Walter, Kavli’s huiskunstenaar.
Het opzetten van een quantum-internetverbinding tussen Den Haag en Delft bleek moeilijker dan verwacht. Met nieuwe partners streeft QuTech nu naar realisatie in 2021.
Welke kustkenner weet waarom schelpenbanken in golfvormige banken aanspoelen, vroeg een kustfotograaf. TU-onderzoeker Matthieu de Schipper helpt ons verder.
Hij zag zichzelf niet als teamleider, maar toch vroeg het Nuon Solar Team hem voor die rol. Nu brengt TBM-student Jelle van der Lugt een handboek uit voor jonge leiders.
Stagevergoedingen zijn dit jaar, ondanks de coronacrisis, wederom gestegen. Dat blijkt uit het onderzoek van online banenplatform Magnet.me naar 1.117 stages.
TBM-onderzoeker dr. Bas Kolen publiceerde in het economenblad ESB een kosten-batenanalyse van de coronamaatregelen. “We moeten sneller uit de crisis komen”, bepleit hij.
Infraroodspectroscopie kan de conditie van de huid blootleggen. Philips, onderzoekt toepassingen in de cosmetica en dermatologie.
Zoom was de standaard voor docenten die plotseling gedwongen werden om online te gaan, maar het is niet de enige optie en ook niet de beste, zegt dr. Tobias Fiebig (TBM).
NWO heeft 162 pas gepromoveerde onderzoekers gelukkig gemaakt met een Veni-beurs van 250 duizend euro voor drie jaar onderzoek. Veertien ervan zijn verbonden aan de TU Delft.
Met een snik in haar stem vertelt Britt Sticker van Project March dat haar team besloten heeft om zaterdag niet mee te doen aan de internationale Cybathlon-competitie. Waarom?
Onderzoeksfinancier NWO heeft 81 ervaren onderzoekers een beurs van 800 duizend euro toegekend waarmee ze hun eigen onderzoek kunnen opzetten. Vier van hen komen uit Delft.
Sinds maart lijkt niets meer zoals het was. Dat geldt ook voor TU-medewerkers die opeens alles op afstand moesten organiseren: onderwijs, academische plechtigheden, promoties en congressen. Voorlopig blijft de anderhalvemeter-samenleving nog wel even. Dus namen medewerkers van het TU Delft evenementenbureau samen met collega’s uit Tilburg het initiatief voor een Digital University Day op 26…
De wereld kijkt toe als kippen naar het onweer terwijl de Amerikanen hun voorkeur kenbaar maken voor president Donald Trump of zijn democratische uitdager Joe Biden. Daar heeft de gemiddelde campusbewoner weinig over in te brengen. Maar waar TU-Delft personeel zich vandaag wel over uit kan spreken zijn de verkiezingen van de ondernemingsraad. Geen twee, maar wel…
Nooit eerder werd de Nachtwacht zo exact in beeld gebracht. TU-onderzoekster Willemijn Elkhuizen legt met staf van het Rijksmuseum de basis voor de aanstaande restauratie.
Tijdsdruk, vreemde uitkomsten, hiërarchie, financieringsaanvragen – tal van factoren kunnen de wetenschappelijke integriteit onder druk zetten. Wat zijn jouw ervaringen als onderzoeker? Dat vraagt het onderzoek NSRI (National Survey on Research Integrity) aan 40 duizend onderzoekers in Nederland. Het onderzoek is 15 oktober met een e-mailcampagne van start gegaan en de enquête staat ongeveer een maand…
Criminelen zijn soms net gewone burgers, ontdekte criminoloog en promovendus Rolf van Wegberg (TBM). Op online markten zoeken ze naar de meest betrouwbare dienstverlening.
The German offshore windpark Riffgat. (Photo: Impériale) To encourage offshore wind farm operators to minimise costs. That is the goal that Energy Economist Dr Laurens de Vries (TPM) set himself as part of the PROMOTioN European research consortium. A recent study looked at a potential network of large offshore wind farms (100-200 GW)…
Na Microsoft en Intel heeft nu ook het Japanse computerbedrijf Fujitsu een samenwerkingsovereenkomst met QuTech getekend. Wat betekent dit voor het onderzoek?
Team video Myonics Vijf studenten industrieel ontwerpen staan met hun computerinterface in de top-20 van de James Dyson Award, een internationale ontwerpwedstrijd. De inzending van team Myonics stelt personen die aan spierdystrofie (ziekte van Duchenne) lijden, en die nauwelijks hun handen kunnen bewegen, in staat met een computer te werken. De studenten maken daarvoor gebruik…
Bij de aankoop van een nieuwe telefoon zou je de oude moeten inleveren om te recyclen. Toch leggen de meeste mensen hun afgedankte telefoon(s) in een lade, waardoor een circulaire economie in edelmetalen niet van de grond komt. Hoe kunnen ontwerpers helpen om een ‘cultuur van terugkeer’ te creëren, vroeg dr. Flora Poppelaars van Industrieel Ontwerpen…
De Nobelprijs voor chemie werd toegekend voor de ontdekking van ‘de genetische schaar’ Crispr-Cas. Microbioloog Stan Brouns werkte mee aan de basis ervan en vertelt erover.
Een vliegtuigvleugel die windvlagen kan opvangen. Een schaalmodel daarvan leverde L&R-promovendi deze zomer een prijs op. Toekomstige vliegtuigen reageren op luchtstromen.
Mensen laten weten wat ze doen en waar ze zijn op sociale media. Kunnen hun berichten helpen om grote evenementen te beheersen? Dr. Vincent Gong promoveerde erop.
De Triceratops-schedel is terug in het Science Centre. De restaurateurs combineerden 66 miljoen jaar oude botfragmenten met wetenschappelijk gemodelleerde 3D-prints.
Delftse masterstudenten biomedische technologie konden afgelopen vrijdag vanuit een collegezaal live meekijken met een ooroperatie in een Berlijns universiteitsziekenhuis.
De VN introduceerde vijf jaar geleden zestien duurzame ontwikkelingsdoelen voor onderwerpen als armoede, hongerbestrijding en gezondheid. Betaalbare en schone energie is ook zo’n doelstelling. Wetenschappelijk uitgever Elsevier heeft nu een inventarisatie gemaakt van publicaties gerelateerd aan deze VN-ontwikkelingsdoelen. Daaruit blijkt dat de TU Delft de meest productieve Nederlandse instelling is op het gebied betaalbare en schone energie: 1.410…
VVD-Kamerlid Mark Harbers pleit vandaag in het AD voor nieuwe kerncentrales in Nederland. Kernfysicus Jan Leen Kloosterman wil onderzoeksgeld voor betere reactoren op thorium.
We hebben leren thuiswerken en files doen verdwijnen. Houden we dat vast na de coronacrisis? Klimaatpsycholoog Gerdien de Vries vreest dat onze uitstoot juist zal toenemen.
Het vervolgonderwijs presenteerde deze week een nieuw idee aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: geef elke werkende Nederlander het recht op minstens één week bijscholing per jaar. Dan komt ‘een leven lang leren’ eindelijk van de grond. Eigenlijk zouden mensen zich gedurende hun werkzame leven moeten blijven scholen, meent de politiek al een…
TU-medewerkers zijn bekend met het veelzijdige gezicht van ict-oplossingen voor verlofaanvragen, ziekmelding of declaraties indienen. Per 1 januari 2021 zijn alle arbeidsgerelateerde zaken ondergebracht in één systeem. Dat is althans de streefdatum voor softwarebedrijf AFAS dat al vier universiteiten en vijftig ziekenhuizen van een vergelijkbaar systeem heeft voorzien. Volgens Job Wessel, marketingmanager zorg, overheid en onderwijs bij…
Vanwege de coronabeperkingen overleggen onderzoekers nu vooral online. Kavli-onderzoekers verkenden al eerder de voor- en nadelen van online conferenties. Wat zijn hun tips?
Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis ontwikkelden studenten klinische technologie een beademingsapparaat. Eenmaal klaar hoefde het niet meer. Hoe beleefden ze dat?
Dat hij de Leermeesterprijs 2020 zou krijgen, had Bert van Wee nooit gedacht. Delta sprak de transportprofessor over de invloed van corona en het karakter van generalisten.
Noodgedwongen organiseerde TU-hoogleraar Wim Uijttewaal zijn River Flow 2020 congres dit jaar online. Dat bracht hem op een idee. “We moeten de conferentie opnieuw uitvinden.”
Lopen met een exoskelet is al een uitdaging. Project March doet er nog een stapje bovenop met een hindernisbaan, ter voorbereiding op de Cybathlon-wedstrijd later dit jaar.
De explosie was enorm, maar Beiroet had al te maken met meerdere rampen. Hulpverleningsprofessor Bartel Van de Walle (TBM) vertelt hoe ICT kan helpen en ontregelen.
Intensieve samenwerking met chipmaker Intel en softwaregigant Microsoft, snelle technologische ontwikkelingen, en meer aandacht voor toepassingen van de quantumcomputer en voor quantumsoftware. Dat alles maakt prof.dr.ir. Lieven Vandersypen hoopvol over de toekomst van de quantumcomputer. “Door die vooruitgang ben ik optimistischer dan vijf jaar geleden. Ik wil de beloftes van de quantumtechnologie waarmaken, met een…
Het TU Delft Solar Boat Team heeft op 17 augustus de derde plaats behaald in de zelf georganiseerde zonnebootcompetitie voor Nederlandse topteams op het Ketelmeer in Flevoland. De race bestond uit drie onderdelen; duurrace, slalom en sprint. Volgens race officer Eva Smits legt bevatte de dag helaas veel tegenslagen. “De duurrace begon goed, we hadden…
De politie heeft vrijdagavond samen met de afdeling vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) van de gemeente Delft een studentenfeest op Coenderstraat in Delft beëindigd. Op het feest waren ongeveer 100 personen samen die zich niet hielden aan de coronamaatregelen. Een van de betrokken panden is een verenigingspand van het DSC (Delftsch Studenten Corps). Er zijn…
Luxe jachten, dure zonnebrillen en kristalhelder water. Vorig jaar won het Delftse Solar Boat Team de offshore competitie in Monaco waar ze in 2016 voor het eerst meededen. Voor die tijd was de zonnebootrace een Elfstedentocht over de Friese wateren. Dit jaar bleef het team vanwege de coronacrisis thuis en organiseerden de studenten een onderlinge…
Zoals in 2010 gaat het voorlopig niet worden. (Foto: Beeldbank TU Delft) Veel ruimte, maar weinig plaats. Naast de anderhalvemetermaatregel die het aantal zitplaatsen in collegezalen flink terugbrengt, speelt ook de luchtverversing mee. Binnenklimaatprofessor Phil Bluyssen (faculteit Bouwkunde) pleit vanwege het gevaar van besmetting door aerosolen voor meer ventilatie. Wat betekent dat voor collegezalen…
CDA’ers die deze week hun stem hadden uitgebracht op een lijsttrekker moeten dat opnieuw doen nadat TBM-promovendus Jordy San Jose Sanchez een lek had aangetoond.
Bij binnenkomst moeten studenten zich registreren bij een tijdelijke receptie. (Foto: Jos Wassink) Op de eerste dag dat de TU Delft Library de deuren weer opent voor studenten is driekwart van de studieplaatsen gereserveerd. Gewoon binnenlopen en een plek zoeken is er niet meer bij. Studenten moeten online een studieplek reserveren en zich bij aankomst…
Momenteel niet meer dan een diepe bouwput achter Civiele Techniek, maar eind volgend jaar een staaltje duurzame architectuur. Dat is wat nieuwssite Inhabitat laat zien van het ontwerp van Ben van Berkels UNStudio. Het gebouw Echo voorziet met zonnepanelen in zijn eigen energie en zal bovendien flexibel ingericht worden met oog op de toekomst. In de…
Wetenschappers, ook van de TU Delft, roepen de WHO op meer aandacht te geven aan verspreiding van het coronavirus door binnenruimtes. Zeker met herfst en winter in aantocht.
Per 1 juli zijn de coronamaatregelen versoepeld. Fijn, maar ook riskant. Door analyses van alle rioolinstallaties in Nederland houdt de overheid een vinger aan de pols.
In the Design Synthesis Exercise, AE students typically explore new territories like electric flying, colonising Mars, or recycling airplanes. Today, they present the results.
Hoe krijg je een oplaadtegel voor e-bikes op de markt als nog niemand een fiets heeft die er geschikt voor is? Twee Rotterdamse ondernemers weten wel raad met dit TU-patent.
Morgen start een onderzoeksprogramma om te kijken hoe je meer transport over water kunt realiseren. Dat is beter voor het milieu. Prof. Rudy Negenborn leidt het onderzoek.
De TU leidt een miljoenenproject voor het opleiden van geothermie-experts. Dat sluit aan op het Delftse aardwarmteproject, met diepe putten onder de campus. Hoe werkt dat?
De TU als technologisch centrum moet alles uit de kast trekken om covid-19 te verslaan, vindt netwerkhoogleraar Piet Van Mieghem. “We moeten nu doorduwen en corona uitdoven.”
Vijf ervaren surfers overleden op 11 mei 2020 voor Scheveningen. Onder hen twee TU-studenten. Het NIOZ onderzocht de rol van zeeschuim bij het ongeval.
De zeespiegelstijging maakt een extra dam voor de kust noodzakelijk, zeggen de bedenkers van De Haakse Zeedijk. Hoe denken ze daar bij CiTG over?
De Europese Commissie steekt 3,4 miljoen euro in een onderzoeksprogramma voor veilig en efficiënt gebruik van aardwarmte. In totaal zijn daar 13 promovendi van 4 universiteiten bij betrokken, van wie 5 promovendi van de onderzoeksgroep geothermie (Civiele Techniek en Geowetenschappen). Die groep leidt ook het onderzoek aan het Delfts geothermieproject dat eind 2020 gerealiseerd zal worden. Veel Europese landen…
Wie produceert het goedkoopst de meeste en lekkerste cherrytomaatjes; een stel ingenieurs op afstand of ervaren tuinders in de kas? Dat weten we vandaag.
De TU bundelt per 1 juni al het onderzoek naar klimaatneutrale gebouwde omgeving in het Urban Energy Institute. Bij energie denken veel mensen aan stroom, maar in huishoudens gaat driekwart van het energiegebruik op aan warmte – meestal uit aardgas. Afbouw van gaswinning en klimaatdoelstellingen zetten druk op grootschalige ontwikkeling van klimaatneutrale bouw. Energie-expert prof.dr.…
Kan kunstmatige intelligentie (artificial intelligence of AI) wetenschappelijke vooruitgang versnellen? De TU gaat dat onderzoeken op een groot aantal terreinen met evenzovele TU Delft AI-Labs. Het onderzoek begint met acht onderzoeksgroepen op het gebied van onder meer materiaalkunde, stedelijke omgeving, watermanagement, computervisie, biomedische toepassingen, en mens-computer interactie. In de komende twee jaar komen er nog…
De coronacrisis is vergelijkbaar met 11 september, stelt de STT; de wereld zal nooit meer dezelfde zijn. Hier zijn vier scenario’s voor het vervolg.
Werktuigbouwstudenten Sweder Reuchlin (l) en Daan Kerssenmakers werken aan een mooi zomers project: de zonneboiler. De parabolische spiegel concentreert zonlicht op de buis in het brandpunt en warmt het water op dat erdoor loopt. Per uur levert dat 9 liter water op van 55 graden Celsius. Samen met David Breedijk en Stijn de Wilt werken…
Koorzang is een aantal keren een superverspreider geweest voor Covid-19. Natuurkundige en dirigent Ivo Bouwmans verzamelt relevante onderzoeken op de website virmus.nl
Een Falcon-9 raket van SpaceX staat klaar om twee man naar het internationale ruimtestation te brengen. Is dit de terugkeer van de Amerikaanse bemande ruimtevaart?
Werktuigbouwers zijn graag praktisch bezig. Aan het begin van de coronacrisis lag al het labwerk stil, nu is dat voor een groot deel hervat. Hoe doen ze dat bij 3mE?
Niemand weet of het kan, maar professor Frank Hollmanns groep van biokatalyse (TNW) gaat het toch proberen: het afbreken van kunststoffen met enzymen. Hollmanns groep is een van de 10 partners in een project van 3,18 miljoen euro dat Bizente heet – één van de meer dan 20 projecten van het consortium Biobased Industries. ‘Onze bijdrage…
Na virologen en epidemiologen zijn nu experts nodig op gebied van data, mobiliteit en gedrag voor de transitie van lockdown naar een nieuw normaal. De TU bundelt haar kennis.
Werktuigbouwers zijn graag praktisch bezig. Aan het begin van de coronacrisis lag al het labwerk stil, nu is dat voor 80% hervat. Hoe doen ze dat bij 3mE?
Hoeveel plek is er straks weer in het openbaar vervoer? Door de coronacrisis is het gebruik van het openbaar vervoer met 90 procent gezakt. Maar door invoering van de anderhalvemeter-maatregelen is ook de capaciteit met 75 procent teruggelopen. Tot nu toe past dat, maar als meer mensen weer het openbaar vervoer nemen is de maximumcapaciteit snel bereikt. En…
Ir. Laurent Declerck ontving in april de Kooy Prijs van de Kivi-afdeling defensie en veiligheid voor zijn afstudeerwerk aan zogenaamde compound helicopters. Dit nieuwe type ziet eruit als een kruising tussen een helikopter en een vliegtuig. Door de vaste vleugel kan het toestel een grotere snelheid bereiken dan de huidige helikopters, maar dat heeft gevolgen…
Maandagavond verongelukten vijf surfers bij het havenhoofd van Scheveningen. Twee van hen waren TU-studenten. Het Delftsch Studenten Corps heeft een gedenkplek ingericht.
In Den Haag heeft zondag een grote brand gewoed op de zestiende verdieping van een studentenflat. Drie mensen moesten naar het ziekenhuis omdat ze rook hadden ingeademd. Sommige bewoners van de flat konden niet vluchten omdat de vluchtwegen vol rook stonden, meldt Omroep West. De brandweer heeft hen uit het gebouw gehaald. Studentenhuizen zijn niet…
The Joint Interdisciplinary Project offers master students an opportunity to experience real-life engineering problems from all sides. Applications for September are open.
Zoönose is een uitstekend achtergrondboek over Covid-19, al komt het woord er niet in voor. Quammen schrijft over de ‘next big one’ waar wij middenin zitten.
De Tweede Kamer wierp woensdag meer dan honderd voorwaarden op voor het steunkrediet aan KLM. Luchtvaartdocent ir. Joris Melkert vond dat niet erg constructief.
A low-tech ventilator, developed and built by the Project Inspiration team, has reached Guatemala where it will double the national stock of ventilators.
TU-medewerkers onder leiding van Amir Zadpoor (3mE) ontwikkelden en bouwden een beademingsmachine uit industriële onderdelen: gecertificeerd en overal verkrijgbaar.
When the Delft Professor Beijerinck discovered viruses in 1898, they were regarded as a plant disease. It’s much bigger than that, as we have found out.
QuTech heeft functionele quantumbits op het internet gezet onder de naam Quantum Inspire. De quantumcomputer is er, en iedereen kan hem uitproberen.
Gedreven door een dreigend tekort aan beademingsapparaten ging Gerwin Smit (3mE) voor inspiratie terug naar een klassiek apparaat dat zijn verdienste al had bewezen.
De Europese Commissie heeft 17 miljoen euro ter beschikking gesteld voor het project Mining Water dat innovatieve oplossingen belooft voor de winning van grondstoffen uit afvalwater. Het publiek-private consortium telt 38 partners in twaalf landen, en wordt geleid vanuit de TU Delft. Onderzoeksleider prof.dr.ir Mark van Loosdrecht (environmental biotechnology, TNW) zegt daarover: “Water is essentieel…
‘Een ongekende prestatie’ twitterde minister-president Mark Rutte vanochtend over zijn bezoek aan de faculteit 3mE waar vele tientallen studenten en medewerkers aan corona-gerelateerd onderzoek werken. Communicatiemedewerker Céline Bovy (3mE) vertelt dat Rutte een bezoek bracht aan OperationAir, waar studenten onder leiding van prof.dr.ir. Jaap Harlaar een prototype van een beademingsapparaat hebben gebouwd (zie foto). Ook…
Professor Lieven Vandersypen wordt per 1 september 2020 directeur research en directievoorzitter van QuTech. Hij volgt prof.dr.ir. Ronald Hanson op, die de functie sinds eind 2016 vervult. Dat maakte het college van bestuur afgelopen week bekend. “Ik ben vereerd en voel tegelijk een grote verantwoordelijkheid”, zegt Vandersypen in een telefonische reactie. “Wat QuTech bijzonder maakt,…
De coronapandemie leidt tot grote tekorten aan beschermingsmateriaal, met name mondkapjes. Studenten en onderzoekers werken aan uitbreiding van testmogelijkheden.
Scholen dicht, thuiswerken en geen sociaal verkeer. Wat zijn de effecten van die maatregelen, en waarom verschilt dat per land? Hoe wetenschap beleidsmakers kan adviseren.
His inaugural speech was planned for 18 March but was cancelled due to the corona crisis. Professor Frank Hollmann (bio-catalysis, Applied Sciences) enjoyed his day off.
Nederlandse universiteiten hebben veertien advanced grants toegekend gekregen van de Europese onderzoeksraad ERC. De TU Delft loopt met drie beurzen vooraan.
Crises zijn normaal voor Kenny Meesters. Hij onderzoekt en onderwijst crisismanagement bij TBM. Sinds vorige week versterkt hij het Landelijk Operationeel Team Corona.