Buiten de campus

Film over Delftse hoogleraar bekroond

De minidocumentaire ‘A Story of Enlightenment’ over het werk van prof.dr. Miro Zeman aan zonne-energie is vorige week op de Avond van de Opdrachtfilm bekroond met De Groene Reiger. Dit is de hoofdprijs voor de beste jonge maker (onder de 27) van opdrachtfilms, in dit geval: Sven Peetoom, regisseur uit Rotterdam die het vak leerde bij TU Delft TV.

In de documentaire geeft hoogleraar Miro Zeman (faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, EWI) zijn visie op het versnellen van de energietransitie. “Een duurzame stroomvoorziening begint met het opwekken van voldoende groene stroom”, legt hij in de film uit. Daarbij speelt de zon, die in de documentaire als leidraad fungeert, een belangrijke rol.

“Ongelooflijk eervol dat onze wetenschappelijke documentaire een Groene Reiger heeft gewonnen”, reageert regisseur Peetoom. “Ik had nooit gedacht dat we daarmee überhaupt konden opboksen tegen een prachtige, waardevolle duurzaamheidsfilm van een bedrijf als Albert Heijn of een bewustwordingscampagne over eenzaamheid ten tijde van covid-19.”

De film over Miro Zeman is er een van drie die op initiatief van EWI-voorlichter Dave Boomkens werden gemaakt ter gelegenheid van de opening van het Electrical Sustainable Power (ESP) Lab in oktober 2021. De andere twee afleveringen gaan over Peter Palensky – Digital Technologies en Lucia Beloqui Larumbe – Power Electronics. (JW)

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.