Wetenschap
Recent
Door radar te combineren met kunstmatige intelligentie wil de Delftse startup Perciv AI de prestaties van duurdere verkeerssystemen evenaren voor een fractie van de kosten. Dat opent mogelijkheden voor autonome voertuigen, robots en drones — mogelijkheden die investeerders niet zijn ontgaan.
De Delftse start-up Oasys Now wil gepersonaliseerde zorg toegankelijker maken en patiënten de controle geven over hun eigen dossier. Met hun idee wonnen ze 1 miljoen euro om te investeren in hun patiëntdatasysteem.
Willekeurige onderwerpen, slechte presentaties – copycat-congressen zijn de nieuwste manier waarop malafide bedrijven geld uit de zakken van wetenschappers willen kloppen. Zoals deze in Boedapest, waar meerdere Nederlandse onderzoekers een lezing gaven. “Dit was eens, maar nooit weer.”
Het interdisciplinaire en internationale AI-studententeam eindigde op de eerste plek in een malariadetectiecompetitie. Het is de derde competitiewinst voor het Delftse team sinds de oprichting in 2020.
De Delftse geothermiebron op 2 kilometer diepte levert in de zomer te veel warmte en in de winter te weinig, weet Martin Bloemendal. Hoge temperatuur warmteopslag in de bodem brengt de zaak (bijna) in balans. De campus wordt een aardwarmtelab.
Stel dat je rustig kon nadenken over de verdeling van onderzoeksgeld, zonder de dreiging van bezuinigingen, wat zou er dan uitkomen? Wetenschappers wensen zichzelf minder competitie toe, blijkt uit onderzoek van De Jonge Akademie.
Voor het eerst telt Nederland meer dan duizend vrouwelijke hoogleraren. Ze vormen 28,7 procent van het totaal. Aan alle universiteiten nam hun aandeel toe, maar in Delft het minst.
De Europese Onderzoeksraad ERC kent 37 wetenschappers van Nederlandse onderzoeksinstellingen een ‘consolidator grant’ van 2 miljoen euro toe. Vier van hen zijn verbonden aan de TU Delft.
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de Delta-nieuwsbrief. Elke week sturen we je onze beste verhalen rechtstreeks in je inbox!