Wetenschap
Recent
Terwijl de voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank pleit voor enorme investeringen in onderzoek en innovatie, besluit Europa om erop te bezuinigen. Komend jaar gaat er 130 miljoen euro vanaf. De twee jaren daarna waarschijnlijk nog eens twee miljard.
Het TU Delft Integrity Board bracht in september een advies en een actieplan uit. Die moeten wetenschappelijke integriteit concreet maken en uitglijders zoals de Majorana-affaire voorkomen. Maar hoe?
Onderzoekers van QuTech maakten via een gewone glasvezel een verbinding tussen twee quantumprocessoren op tien kilometer afstand. Ze zien dat als een belangrijke stap naar een quantuminternet.
Universiteiten en hogescholen zouden meer defensieonderzoek moeten doen. Daarmee kunnen ze een deel van de forse bezuinigingen opvangen, zegt Jos Benschop van adviesraad AWTI.
Halverwege de Afsluitdijk staat de proeffabriek van SeaO2, een Delftse startup die CO2 uit zeewater haalt om de klimaatverandering af te remmen. Een taak die even noodzakelijk is als onmogelijk lijkt.
Vijftien seconden wandelen over een loopband, omringd door videocamera’s en een röntgencamera, kan voortaan duidelijk maken welk type artrose iemand heeft en wat de beste behandeling is. Het nieuwe Mobi-Lab werd afgelopen week geopend door de decanen Fred van Keulen (TU Delft) en Stefan Sleijfer (Erasmus MC).
Het Reactor Instituut Delft viert op 17 oktober de afsluiting van een renovatie die tien jaar duurde en 130 miljoen euro kostte. Delta ging alvast kijken. “Het is een grondige modernisering voor het onderzoek”, aldus RID-directeur Wim Koppers.
Natalia Vtyurina is de winnares van de Marina van Dammebeurs 2024, een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een vrouwelijke TU-alumnus. Vtyurina kreeg de prijs donderdag uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst, georganiseerd door het Universiteitsfonds.
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de Delta-nieuwsbrief. Elke week sturen we je onze beste verhalen rechtstreeks in je inbox!