Kort

De Iraanse studentenvereniging ISSTUD organiseert zaterdag 21 juni om 13:00 uur een vreedzaam protest op het Stationsplein in Delft.

Met de actie wil ISSTUD aandacht vragen voor de escalerende geweldssituatie in de regio. De organisatoren roepen studenten, medewerkers en andere belangstellenden op zich solidair te tonen met de Iraanse gemeenschap en zich uit te spreken tegen oorlog en onderdrukking. Daarbij vragen zij nadrukkelijk om te stoppen met aanvallen op burgers, scholen, ziekenhuizen en dichtbevolkte woonwijken.

Ongeveer 100 deelnemers

ISSTUD is een open vereniging waarbij iedere Iraanse student, medewerker of alumnus van de TU Delft betrokken kan zijn, zonder formele registratie. Door privacyrichtlijnen van de universiteit zijn er geen exacte cijfers over het aantal Iraanse studenten en medewerkers beschikbaar. De organisatie verwacht echter dat ongeveer 100 mensen zullen deelnemen aan de demonstratie op zaterdag.

Deelnemers wordt gevraagd een wit vel papier met de tekst #NoWarOnIran mee te nemen. Volgens de organisatie ‘een stil maar krachtig symbool van verzet en eenheid’.

Meer informatie
  • Protest ‘Stop war on Iran’
  • Zaterdag 21 juni, 13.00 uur
  • Stationsplein Delft

In de aanloop naar nieuwe verkiezingen zet de Tweede Kamer soms plannen en wetsvoorstellen in de ijskast – maar niet de wet Internationalisering in Balans, hebben de partijen afgesproken.

Over de toestroom van internationale studenten en de verengelsing van het hoger onderwijs wordt al lange tijd gesteggeld in de politiek. De vorige minister van Onderwijs (Robbert Dijkgraaf van D66) zette een wetsvoorstel in de grondverf: Internationalisering in Balans. De huidige minister Eppo Bruins (NSC) nam het stokje over.

Taaltoets

En daar mag hij dus mee doorgaan, heeft de Tweede Kamer donderdag afgesproken in een vergadering van de onderwijscommissie. De plannen liggen niet gevoelig genoeg om ze ‘controversieel’ te verklaren. Dat betekent dat de demissionaire minister er tot de verkiezingen en wellicht zelfs tot het aantreden van een volgend kabinet aan kan werken.

Het meest omstreden deel van het wetsvoorstel is pas al geschrapt: de taaltoets voor anderstalige opleidingen. De andere onderdelen van de wet roepen weinig weerstand op. Straks mogen opleidingen bijvoorbeeld een numerus fixus invoeren voor Engelstalige trajecten, terwijl Nederlandstalige trajecten open blijven. Dan hoeven Nederlandse studenten dus niet te concurreren met buitenlandse studenten. Ook krijgen opleidingen een noodrem: als zich plotseling veel studenten van buiten Europa aanmelden, kunnen ze de inschrijving sluiten. (HOP, BB/OL)

Hoogleraar bionanoscience Marileen Dogterom heeft de Leermeesterprijs 2025 gewonnen. Op woensdag 11 juni werd zij verrast door Jenny Dankelman, de voorzitter van de selectiecommissie.

Dogterom ontvangt de prijs als erkenning voor haar wetenschappelijke prestaties, haar leiderschap in de synthetische biologie en haar diepgaande impact op studenten en jonge wetenschappers. De selectiecommissie prees Dogterom om haar ‘warme hart voor de wetenschap en wetenschappers’. “Je hebt bewezen een echte leider te zijn en een inspiratie voor velen. Je bent inderdaad een echte Leermeester.”

Spinozaprijs

De Leermeesterprijs wordt ieder jaar op de TU Delft uitgereikt aan een hoogleraar die zowel uitblinkt in diens vakgebied en onderzoek als in het onderwijs. Dogterom ontving in 2018 de Spinozaprijs en is momenteel naast haar werkzaamheden aan de TU Delft president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

  • De officiële prijsuitreiking van de Leermeesterprijs vindt plaats op 1 september, tijdens de opening van het academisch jaar.

Negen van de dertien Nederlandse universiteiten boeken terreinwinst in de wereldranglijst van onderzoeksbureau QS. De TU Delft blijft de beste Nederlandse universiteit en stijgt zelfs twee plaatsen naar plek 47.

Donderdag verschenen de nieuwe QS World University Rankings 2026. Het Amerikaanse MIT is wederom de nummer 1. In de top 10 staan net als vorig jaar vier Amerikaanse en vier Britse universiteiten. Op plaats 7 en 8 eindigen de Zwitserse ETH Zürich en de Nationale Universiteit van Singapore.

Waarschuwing voor bezuinigingen

Volgens de makers scoort het Nederlandse hoger onderwijs gemiddeld het best in Europa. Maar ze waarschuwen wel voor de bezuinigingen van het kabinet en het beperken van het aantal Engelstalige opleidingen.

Het belangrijkste criterium van de ranglijst is de reputatie van de universiteit onder wetenschappers en werkgevers, samen goed voor 35 procent van de score. Nederland pakt daar volgens QS veel punten mee. Maar qua citatiescores (een maatstaf voor de invloed van wetenschappelijke artikelen), zakt Nederland wat terug.

Kritiek op scores

Naast de QS Ranking bestaan de Shanghai Ranking en de lijst van Times Higher Education. Kritiek is er genoeg: hoe vat je een hele universiteit samen in één score? En hoe groot zijn die verschillen werkelijk?

Daarom klinkt vaak de oproep om zulke ranglijsten links te laten liggen. De Universiteit Utrecht doet bijvoorbeeld niet meer mee en levert geen gegevens meer aan. Daardoor verdween ze uit de ranglijst van Times Higher Education, maar in de QS Ranking, die andere bronnen gebruikt, staat Utrecht net als vorig jaar op plek drie.

Universiteitenvereniging UNL vat de kritiek op haar website samen: de keuzes van ranglijstenmakers zijn arbitrair en betwistbaar. Ze vinden dan ook dat zulke lijstjes weinig gewicht moeten krijgen. (HOP, HC en BB) 

Vijftien onderzoekers en studenten hebben de afgelopen vijf jaar geen ontheffing gekregen om specifieke vakken en projecten aan een Nederlandse universiteit of hogeschool te doen. Dit omdat er na screening een te hoog risico was op het lekken van gevoelige kennis.

In totaal vroegen universiteiten en hogescholen voor ruim tweeduizend studenten en onderzoekers een ontheffing aan. Die hebben zij nodig om te studeren of onderzoek te doen in een ‘hoog-risico’-vakgebied als kernfysica of rakettechnologie.

Twee afwijzingen

Van de vijftien niet-verleende ontheffingen, waren twee een regelrechte afwijzing, schrijft minister Eppo Bruins aan de Tweede Kamer. Daarnaast is dertien keer het advies gegeven dat er sprake is van een verhoogd veiligheidsrisico.

Universiteiten en hogescholen moeten sinds 2019 voor alle deelnemers aan specifieke vakken en projecten ontheffing aanvragen. Dat moet vanwege internationale regelgeving. Landen als Iran, Noord-Korea en Rusland mogen bijvoorbeeld geen kennis vergaren waarmee ze betere (atoom)wapens kunnen maken, vindt de internationale gemeenschap.

Nieuwe regeling

Deze huidige regeling van ontheffingen aanvragen komt ten einde. Straks wordt die meegenomen in een screening van studenten en wetenschappers binnen een veel groter aantal gevoelige vakgebieden. De veiligheidscommissie van de TU Delft screent op dit moment al ongeveer zevenhonderd zaken van buitenlandse onderzoekers en studenten per jaar, meldt de NOS. Dat aantal zal volgens Bruins met de nieuwe regeling flink toenemen.

Universiteiten en wetenschapsgenootschap KNAW maken zich zorgen over die nieuwe screening, die volgens hen de internationale samenwerking schaadt. Bovendien heeft het kabinet er geen geld voor vrijgemaakt. Universiteiten, die al moeten bezuinigen, kunnen deze kosten er niet bij hebben, zegt UNL in een persbericht.

Vooral op TU’s

Per jaar zullen naar schatting zo’n achtduizend onderzoekers en masterstudenten door de screening heen moeten, vanwege hun interesse in onderwerpen als quantumcryptografie, generatieve AI of radartechnologie. Dit zijn onderwerpen die vooral spelen op technische universiteiten en daarom zal de nieuwe regeling hun het meest beïnvloeden. Hoe de nieuwe screening de werkwijze op de TU Delft zal beïnvloeden is nog niet duidelijk. (HOP, BB/Delta, IE)

Vanaf februari 2026 is Dick van Gameren niet langer decaan van de faculteit Bouwkunde. Hij heeft besloten de functie na iets minder dan zeven jaar achter zich te laten, laat hij weten in een persoonlijk bericht op intranet. Hij verlaat de faculteit niet, maar wil zich nog een aantal jaar richten op onderwijs en onderzoek.

Tot zijn afscheid blijft Van Gameren zich inzetten voor de uitdagingen op de faculteit, schrijft hij. “Nadruk ligt daarbij op de ombuigingsopgave, die om een substantiële reductie van onze uitgaven vraagt, en het opstellen van een nieuw meerjarenplan.”

Van Gameren trad in april 2019 aan als decaan van de faculteit Bouwkunde, waar hij zelf in 1988 afstudeerde. Hij was toen al dertien jaar hoogleraar woningbouw en bijna elf jaar voorzitter van de afdeling architectuur. Hij is ook partner en research director bij het Delftse architectenbureau Mecanoo.

De werving voor Van Gamerens opvolger begint binnenkort.

De gemeenteraad beveelt Alexander Pechtold aan als nieuwe burgemeester van Delft. Dat meldde de gemeente donderdag in een persbericht. Pechtold vervangt de afzwaaiende Marja van Bijsterveldt waarschijnlijk vanaf 4 september.

De vertrouwenscommissie die hem heeft aanbevolen, is blij met Pechtold als kandidaat voor het burgemeesterschap. Hij heeft ‘ruime politieke en bestuurlijke ervaring op zowel lokaal als landelijk niveau, […] een uitgebreid landelijk netwerk maar ook binding met de stad’. Het is de bedoeling dat de beëdiging op 4 september tijdens een raadsvergadering zal plaatsvinden.

De meeste mensen zullen Pechtold kennen als oud-fractievoorzitter, oud-minister en Tweede Kamerlid van D66. Momenteel is hij directeur van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).  Pechtold is geboren in Delft, maar hij is opgegroeid in Rhoon.

Pechtold is de opvolger van Marja van Bijsterveldt. Zij maakte in november bekend dat ze per 2 september 2025 stopt, omdat ze meer tijd wil voor zichzelf en haar gezin.

Alexander Pechtold. (Foto: Gemeente Delft)

Omdat er dinsdag geen treinen rijden gaat de landelijke demonstratie tegen de onderwijsbezuinigingen niet door. Vakbonden en activisten wilden dinsdag op de Dam in Amsterdam hun stem laten horen tegen de kabinetsbezuinigingen op hoger onderwijs en onderzoek.

Solidariteit

‘Wij staan natuurlijk pal achter het stakingsrecht en willen onze solidariteit uitspreken naar de treinstakers’, staat in een verklaring van vakbonden FNV, AOb en LSVb plus actiegroepen 0.7 en WOinActie.

Medewerkers van universiteiten en hogescholen mogen dinsdag toch staken. De vakbonden herroepen de staking niet, schrijven ze. Docenten, onderzoekers, andere medewerkers en studenten hebben dus het recht om het werk of de studie neer te leggen, ook al gaat de landelijke demonstratie niet door. Ook komen ze met een nieuwe actie. “Na de zomer, dichter op de verkiezingen.”

Briefschrijfactie in Delft

Ondanks de afgelasting van het nationale protest zit de Delftse studentenvakbond VSSD niet bij de pakken neer. Om 12.00 uur organiseert de groep een briefschrijfactie in de kantine van de Aula. Studenten en medewerkers kunnen daar een brief schrijven aan het ministerie van Onderwijs of een andere politieke instantie om zo hun ongenoegen te uiten over de voorgenomen bezuinigingen in het hoger onderwijs. (HOP, BB / Delta, MvdV)

De val van het kabinet verandert nog niets aan de bezuinigingen op onderwijs en onderzoek, waarschuwen de vakbonden. Dinsdag 10 juni houden ze een grote demonstratie op de Dam in Amsterdam.

Op dinsdag tussen 12.00 en 14:30 uur protesteren studenten, docenten, onderzoekers, ondersteunend personeel en sympathisanten tegen de bezuinigingen van meer dan een miljard euro op onderwijs en onderzoek. Afgelopen maanden hielden ze een estafette van protesten aan universiteiten en hogescholen in het hele land. Die protesten monden uit in de aangekondigde landelijke demonstratie.

‘We moeten duidelijk maken dat die onzalige plannen zo snel mogelijk van tafel moeten’

Gesloopt

“Dit kabinet kreeg vaak het verwijt dat er niks uit hun handen kwam en dat Nederland stilstond”, zegt interimvoorzitter Dick Koerselman van vakbond FNV. “Voor ons onderwijs geldt dat zeker niet. Dat hebben ze actief gesloopt.” Hij hoopt dat mensen dinsdag massaal naar Amsterdam komen “om duidelijk te maken dat die onzalige plannen zo snel mogelijk van tafel moeten”.

D66-leider Rob Jetten is dinsdag een van de sprekers. Ook Luc Stultiens (GroenLinks-PvdA) en Sandra Beckerman (SP) betreden het podium, net als Abdelkader Karbache (Landelijke Studentenvakbond), Remco Breuker (WOinActie) en enkele anderen.

Werkdruk

In de aanloop naar het protest verspreidde vakbond FNV een enquête, die is ingevuld door 1.400 medewerkers van universiteiten. Veruit de meeste van hen verwachten dat de werkdruk gaat stijgen als gevolg van de bezuinigingen en bij 59 procent is dat al gebeurd.

HOP, Bas Belleman

Zonneauto Nuna 13 is tijdens een test over de kop geslagen. Dat gebeurde op 4 juni in de windtunnel van Volkswagen. Ondanks de beschadigingen die de nieuwe versie van de Delftse zonnewagen opliep, gaat de geplande onthulling op 10 juni gewoon door.

Dat meldt het Brunel Solar Team in een persbericht. Het studententeam laat weten dat het tijdens een van de laatste tests op testdag twee misging. Hoe dat precies kon, is niet duidelijk. De auto zit tijdens een windtunneltest op meerdere punten vast aan een rollende band. De wagen moet op een van die punten zijn losgeraakt.

Geen gewonden
Zeven mensen in oranje shirt staan, knielen en liggen rondom ze zonnewagen Nuna, die op de kop op de grond ligt.
De Nuna vlak nadat deze over de kop is geslagen. (Foto: Hans-Peter van Velthoven)

Er zat niemand in de auto en gewonden zijn er niet. De Nuna 13 heeft krassen en deuken opgelopen. Of er elektrische en mechanische onderdelen beschadigd zijn, moet blijken uit nadere controles. Een woordvoerder zegt erop te vertrouwen dat de Nuna kan worden hersteld. Dat zal volgens haar een à twee weken duren.

“We zijn enorm geschrokken van wat er gebeurde”, zegt teamleider Elias Wawoe in het persbericht. “Maandenlang werk leek in één klap verloren, het had veel slechter kunnen aflopen. Deze onverwachte tegenslag zien we als een waardevolle stresstest voor onze samenwerking, die onze gedrevenheid en probleemoplossend vermogen alleen maar versterkt.”

Wereldkampioen

Het Brunel Solar Team heeft sinds de oprichting in 1999 elf keer meegedaan aan het wereldkampioenschap zonneracen in Australië. Zeven keer werd het team  wereldkampioen. In 2019 ging het tijdens de race mis met de wagen. Hij brandde tot de grond toe af.