Kort

(Foto: Kim Bakker)

Hoewel het tentenkamp weg is, is het pro-Palestinasentiment niet verdwenen van de campus van de TU Delft. Maandagochtend stonden er teksten als ‘TU Delft complicit’ en ‘Don’t like graffiti? Look away like you do for genocide…’ op de muren van onder meer de faculteit Techniek, Bestuur en Management en Onderwijs en Studentenzaken. In dat laatste gebouw zijn ook een internationale basisschool en kinderopvang gevestigd. De graffiti werd dinsdag verwijderd.

Net als de kosten voor eerdere schade door de pro-Palestijnse demonstraties, neemt de universiteit die schoonmaakkosten op zich. In een overleg met de studentenraad zei vicerector magnficus Rob Mudde vorige week dat die kosten ‘een kwart miljoen euro’ bedragen. Dat kan nog meer worden, zegt de woordvoerder van de TU Delft desgevraagd. Hoe het bedrag precies tot stand is gekomen kan de woordvoerder niet zeggen.

Wel zegt hij waaraan het geldt besteed is of wordt. Zo noemt hij een vernielde vlaggenmast, muren die opnieuw moeten worden geschilderd en deuren die zodanig beschadigd waren dat ze vervangen moesten worden. Ook schakelde de TU Delft voor het schoonmaken van de aula, een rijksmonument, een speciaal bedrijf in.

De schade is ontstaan door de pro-Palestijne demonstraties die de afgelopen tijd plaatsvonden op de campus. Begin mei waren de eerste protesten op de Free Zone bij EWI en op 23 mei zetten de activisten hun tenten op voor de universiteitsbibliotheek. Die zijn ruim drie weken blijven staan. Inmiddels rest alleen een olijfboom.

Ter gelegenheid van hun 130-jarig bestaan hebben leden van studievereniging Stylos (Bouwkunde) een duurzaam paviljoen gebouwd. Het bouwwerk, een ontmoetingsplek voor bewoners en studenten, staat tot en met 27 juni op een lege kavel in de Spoorzone.

Het paviljoen bestaat uit verschillende modules die samen een geheel vormen. De modules zijn gemaakt van gerecyclede materialen en ontworpen in samenwerking met verschillende Delftse organisaties. Als het bouwwerk eind juni wordt afgebroken, ontvangen deze organisaties het door hun ontworpen object.

Zo krijgt buurtvereniging Taste! een kas waar ze groente en fruit kunnen verbouwen, kinderboerderij Tanthof een bijenschuur en is er een terras-overdekking voor leerwerkplaats Stunt. Ook krijgen twee modules een plek op de faculteit Bouwkunde.

Voor hun onderzoek naar discriminatie in de fraudejacht van studiefinancier DUO zijn journalisten van Investico, het Hoger Onderwijs Persbureau, NOSop3 en dagblad Trouw bekroond met De Loep. Die prijzen voor de beste onderzoeksjournalistiek van Nederland en Vlaanderen werden vrijdag uitgereikt in Vlaanderen. Er waren drie winnaars en een aanmoedigingsprijs.

De Loep voor ‘opsporende onderzoeksjournalistiek’ is voor de artikelen over discriminatie bij studiebeurzenverstrekker DUO. Persbureau HOP zette het onderzoek in gang. Het kabinet heeft inmiddels excuses gemaakt.

De jury noemt de publicaties “ontluisterend en boosmakend” en spreekt van een “goed onderbouwde, spijkerharde conclusie”. Bovendien prijst de jury de journalistieke samenwerking “waarmee alle relevante doelgroepen zijn bereikt en de verantwoordelijken in de politiek en het bestuur in de verdediging zijn gedrukt”.

Het schandaal

De basisbeurs is ongeveer 2.000 euro per jaar hoger als studenten uit huis gaan en niet langer bij hun ouders wonen. Maar DUO is bang dat studenten frauderen en checkt met huisbezoeken of ze inderdaad ‘uitwonend’ zijn. Daarbij ging veel verkeerd.

Door een dubieus algoritme en een blinde vlek voor cultuurverschillen nam DUO opvallend vaak studenten met een niet-westerse migratieachtergrond in het vizier. In rechtszaken hierover had 98 procent een migratieachtergrond. DUO verloor een op de vier zaken.

Belia Heilbron en Anouk Kootstra (Investico), Bas Belleman (HOP), Sumeyye Ersoy en Salwa van der Gaag (NOSop3) en Merijn van Nuland (Trouw) waren eerder genomineerd voor een andere belangrijke journalistieke prijs: De Tegel in de categorie onderzoek.

Hein Cuppen  (HOP)

Wil je meer weten over de Loep en de andere winnaars en genomineerden?

Het doek valt voor ME-faculteitsbar ’t Lagerhuysch. Dat laten de beheerders weten in een Instagram-bericht. De bar was sinds februari 2023 alleen nog open voor besloten feesten, maar ook die zullen niet meer plaatsvinden.

Het was de bedoeling dat de bar van de faculteit Mechanical Engineering (ME) na een renovatie in februari 2023 volledig zou heropenen. Dat ging niet door omdat ’t Lagerhuysch niet de juiste alcoholvergunning bleek te hebben. De voorzitter van het beheer zei destijds tegen Delta dat ze dachten mee te liften met de vergunning van de universiteit. Dit was niet het geval.

‘Lelijke bar met mooie mensen’

Volgens de beheerders op Instagram is ‘het beleid van het managementteam’ de reden voor de sluiting. Wat dat inhoudt is onbekend. Een betrokken student laat weten nog niet klaar te zijn om met Delta te praten totdat ‘er meer duidelijk is en alles rond is’. Ook heeft Delta een vertegenwoordiger van de ME-faculteit om een reactie gevraagd, maar die is nog niet gekomen.

’t Lagerhuysch heeft 32 jaar gediend als faculteitsbar. Studenten van de studies werktuigbouwkunde, maritieme techniek en klinische technologie konden er elke woensdagmiddag borrelen. De beheerders zijn teleurgesteld en stellen op Instagram voor om de bar te herinneren als ‘die lelijke bar met mooie mensen waar we allemaal prachtige momenten hebben beleefd’.

Toevoeging 25-6-2024
Na publicatie volgde einde vrijdagmiddag alsnog een reactie per mail van de faculteit ME. Daarin schrijft faculteitssecretaris Gytha Coleman dat de stichting ’t Lagerhuysch zelf de beslissing heeft genomen om te stoppen. Het zou hen niet zijn gelukt om opvolgers te vinden voor het bestuur.

Ook schrijft ze dat het managementteam (vanuit de faculteit) juist ‘groen licht [had] gegeven voor hervatting in september van een alcoholvrije woensdagmiddag activiteit’. “We vinden het oprecht jammer dat ’t Lagerhuysch niet kan en wil meebewegen met deze koers en heeft gekozen voor opheffing”, besluit Coleman haar e-mail aan Delta.

Delta heeft de reactie van Coleman daarop voorgelegd aan de studenten achter ’t Lagerhuys. Die laten weten een reactie te geven na de tentamens.

Goed nieuws voor de Delftse hoogleraar David Abbink: vrijdag maakte wetenschapsfinancier NWO bekend dat hij een Stevinpremie ten waarde van 1,5 miljoen euro krijgt. Hij is daarmee een van in totaal veertien laureaten van de prijs die sinds 2018 jaarlijks wordt uitgereikt. Die is bedoeld voor onderzoekers die bijzonder succesvol zijn in het inzetten van hun kennis voor de maatschappij.

Abbink (47) is hoogleraar mens-robotinteractie aan de TU Delft en is verbonden aan de faculteiten Mechanical Engineering en Industrieel Ontwerpen. Hij heeft een transdisciplinaire aanpak: hoe kunnen mensen en intelligente machines als robots samenwerken om complexe maatschappelijke uitdagingen te lijf te gaan? Tevens is hij directeur van onderzoeks- en innovatiecentrum Fraim, waar hij tracht die vraag te beantwoorden door verschillende sectoren bij elkaar te brengen.

Kippenvel

Aan de NWO vertelt hij ‘letterlijk kippenvel’ te hebben gekregen toen hij hoorde dat hij de prijs gewonnen had. ‘Het voelt als een enorme erkenning’, aldus Abbink in het persbericht. ‘Deze Stevinpremie sterkt me in de overtuiging dat het leerproces door moet gaan, en steunt mij – en daarmee ons – ook praktisch bij het verder ontwikkelen en verbreden van onze aanpak.’

Naast Abbink vielen nog drie onderzoekers in de prijzen. Twee Spinozapremies, ook wel ‘de Nederlandse Nobelprijzen’, gaan naar Bernet Elzinga (hoogleraar stressgerelateerde psychopathologie, Universiteit Leiden) en Detlef van Vuuren (hoogleraar integrated assessment of global environmental change, Universiteit Utrecht en onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving).

De tweede Stevinpremie is voor hoogleraar bestuurskunde Paul ’t Hart (Universiteit Utrecht) die volgens de NWO behoort tot de invloedrijkste bestuurskundewetenschappers van het land. Hoewel nu al toegekend, worden de prijzen pas uitgereikt op 2 oktober.

Delftse wetenschappers in de prijzen

De Stevinpremie werd één keer eerder gewonnen door een Delftse onderzoeker. Dat was in 2019, toen de prijs naar microbioloog Jack Pronk ging. De Spinozapremie ging sinds de introductie in 1995 acht keer naar een Delftenaar, van 2018 tot 2021 zelfs vier jaren op rij. Dat laatste jaar was quantumonderzoek Lieven Vandersypen een van de winnaars.

Studenten hebben dinsdagochtend bij de Eerste Kamer geprotesteerd tegen de voorgenomen Wet betaalbare huur. Ze vrezen dat de wet zal leiden tot een toename van de kamernood.

Met de wet wil demissionair minister Hugo de Jonge verkamering, het verhuren van meerdere kamers in een pand, aan banden leggen.

Verschillende studentenorganisaties- en verenigingen, onder wie de Landelijke Kamer van Verenigingen, studentenraadspartij Oras en het Delftsch Studenten Corps, zijn bang dat de wet zal leiden tot nog grotere kamernood. ‘Studenten vrezen dat verhuurders hun studentenhuizen zullen verkopen zodra deze wet van kracht wordt’, schrijven zij in een gezamenlijk persbericht.

(Foto; Oras)

Om het protest kracht bij te zetten werd een studentenhuis opgetuigd (zie foto). Eerder stuurden de studenten al een brief aan de Eerste Kamer, Tweede Kamer en verschillende ministeries waarin ze hun zorgen uitten over de voorgenomen wet.

InHolland-student Casper verrichtte zaterdagnacht een heldendaad. Op de weg terug van een barbecue op zijn hockeyclub was hij er langs de Oostpoortweg in Delft getuige van hoe een auto in het water belandde. Dat schrijft Omroep West maandag. De student sprong erin en redde zo het leven van de bestuurder.

Casper twijfelde geen moment, trok zijn kleren uit en sprong erachteraan, vertelt hij aan de regionale omroep. “Het gebeurt heel snel. Je denkt er niet bij na. Ik dacht alleen maar dat iemand moest kijken of de bestuurder oké is, en of er nog meer mensen in de auto zaten.”

Nadat de student de automobilist uit het water had geholpen, nam het voorval een verrassende wending. De bestuurder zei dat hij niet in contact kon komen met de politie, vertelt Casper aan Omroep West. Na een bedankje rende hij weg.

De even later gearriveerde politie heeft nog geprobeerd hem te vinden, maar tevergeefs, schrijft de omroep. Ook laat de politiewoordvoerder aan Omroep West weten dat het niet bekend is hoe de auto in de sloot is beland. Beelden van het voorval zijn te zien bij Regio15.

Studentenkamers zijn goedkoper en gezelliger, ziet demissionair woonminister Hugo de Jonge. Maar studio’s leveren meer op. Daarom worden er zelfs studentenkamers omgebouwd tot studio’s, waarschuwt hij.

Voor een studio kunnen verhuurders meer geld vragen omdat studenten er een eigen keuken, douche en wc hebben. Vervolgens compenseert de overheid een deel van die hogere huur met de huurtoeslag. Investeerders bouwen daarom liever nieuwe studio’s dan studentenkamers.

Gelukkiger

Deze trend is onwenselijk en hij zint op maatregelen, schrijft de minister in reactie op Kamervragen. Studentenkamers zijn immers veel gezelliger. De Jonge citeert verschillende onderzoeken die aantonen dat studenten die op kamers wonen gelukkiger zijn dan thuiswonende of zelfstandig wonende studenten.

De overheid heeft de opkomst van de studio deels zelf gestimuleerd. De huurtoeslag geldt immers niet voor kamers maar wel voor studio’s. Kun je dat niet rechttrekken, vroeg D66 aan de minister.

Daar denkt De Jonge nu over na, maar vanzelf zal het niet gaan. Sowieso moet er dan een betrouwbaar register komen van studentenkamers. En er moet veel geld bij. Als studenten op kamers ook huurtoeslag zouden krijgen, rekent de demissionaire minister voor, zou de overheid elk jaar tussen de 600 en 840 miljoen euro aan extra huurtoeslag kwijt zijn.

HOP, Olmo Linthorst

De vergoedingen voor studenten in de medezeggenschap moeten omhoog, hebben studentenorganisaties en onderwijsinstellingen afgesproken. Voor studenten in de centrale raden wordt de richtlijn 500 tot 1.200 euro per maand. Voor facultaire of decentrale raden is dat tussen de 250 en 525 euro.

Studenten in de medezeggenschap praten mee over het beleid van hun hogeschool of universiteit. Op belangrijke punten hebben ze zelfs instemmingsrecht. Bij die verantwoordelijkheid hoort een adequate vergoeding, vinden alle partijen.

In 2018 kwamen onderwijsinstellingen en studentenorganisaties al een urennorm overeen. Studenten in een centrale raad zouden daaraan ongeveer acht uur per week besteden, spraken ze af. Maar bij wo-studenten is dat eerder rond de twintig uur per week.

Toen de urennorm er eenmaal was vroeg de Tweede Kamer ook om een landelijke richtlijn voor financiële vergoedingen voor studenten in de medezeggenschap. Demissionair onderwijsminister Dijkgraaf is blij dat die er nu is, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Daarmee is de kans groot dat de universiteiten en hogescholen hun toegezegde drie miljoen krijgen. Dat bedrag moeten ze met elkaar delen.

HOP, Olmo Linthorst

Studenten, vakbonden en politieke jongeren, ook van VVD en NSC, maken zich grote zorgen over de terugkeer van de langstudeerboete, een oud idee van het eerste kabinet Rutte, dat gedoogsteun van de PVV kreeg en dat nu weer op tafel ligt.

“De langstudeerboete is een harde klap voor studenten”, staat in een brandbrief aan de nieuwe coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB. De ondertekenaars, onder wie ook Oras en Lijst Bèta, vragen de partijen om hun plan te heroverwegen. Ook Dé Partij schaart zich achter de inhoud van de brief.

Het plan is namelijk om het collegegeld voor vertraagde studenten meer dan te verdubbelen. Wie langer dan een jaar uitloopt in de bachelor of master gaat drieduizend euro extra collegegeld betalen.

Protestactie aangekondigd

Op allerlei manieren is dit slecht voor studenten, vinden de ondertekenaars van de brief. Jongeren hebben toch al veel mentale problemen en gaan door deze boete nog meer druk voelen. Vrijwilligerswerk, medezeggenschap, topsport, een bestuursjaar… het komt allemaal in het gedrang. Het vervolgonderwijs wordt bovendien minder toegankelijk voor studenten met een krappe portemonnee.

De brief is opgesteld door drie landelijke belangenorganisaties van studenten (JOBmbo, ISO en LSVb) samen met de koepel van studentenverenigingen LKvV. Ook de JOVD en JSC hebben hun handtekening gezet. Dat zijn de politieke jongeren van VVD en NSC, die straks met PVV en BBB een kabinet gaan vormen.

Het eerste protest is al aangekondigd. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) staat zaterdag 22 juni op het Domplein in Utrecht. De vakbond klinkt feller dan de andere organisaties. Voorzitter Elisa Weehuizen: “Er rest maar één mogelijkheid: actie.”

HOP, Bas Belleman