Kort

Vanaf maandag 13 januari 2025 gaat de Hambrug in Delft op slot voor groot onderhoud. Dit betekent dat fietsers en voetgangers gedurende deze periode een alternatieve route moeten nemen via de Sint Sebastiaansbrug of de Abtswoudsebrug.

De Hambrug verbindt het centrum (via het Gashouderpad) met de TU-wijk (via de Kanaalweg). De omleidingsroutes via de Sint Sebastiaansbrug en de Abtswoudsebrug worden weergegeven in het groen. (Afbeelding: Provincie Zuid-Holland)

De werkzaamheden duren tot maandag 7 april. Reizigers wordt geadviseerd extra tijd in te plannen: de omleidingsroutes worden ter plekke aangegeven.

Roeiers

De provincie voert diverse werkzaamheden uit om de veiligheid en functionaliteit van de brug te verbeteren. Zo worden onder andere de brugbesturing en software vernieuwd, een nieuwe slijtlaag aangebracht en het voetpad verhoogd voor een betere scheiding van het fietspad. Ook worden er maatregelen genomen om ijsvorming in de winter te voorkomen en krijgt de brug een nieuwe verflaag.

Voor roeiverenigingen Laga en Proteus is er deels goed nieuws: de doorvaart blijft mogelijk. Wel geldt van 20 januari 06.00 uur tot 31 januari 16.00 uur en van 18 maart 06.00 uur tot 7 april 06.00 uur een vaarwegstremming.

Elke 15 jaar

De werkzaamheden zijn onderdeel van het reguliere onderhoud dat elke 15 jaar wordt uitgevoerd aan provinciale beweegbare bruggen. Kijk voor meer informatie op de projectpagina.

Translation in progress

Na een jaar gedwongen afwezigheid hebben olie- en gasgiganten Shell en TotalEnergies tijdens de komende editie weer ‘gewoon’ een stand op de Delft Career Days. Dat laat het studentenbestuur van de banenmarkt deze week weten in een persbericht.

“We willen dat elke sector vertegenwoordigd is om zo te voldoen aan de vraag vanuit de studenten”, aldus voorzitter Matthijs Roos. “We willen studenten de kans geven om te ontdekken wat ze allemaal kunnen doen en ondersteunen een open discussiecultuur.” De banenmarkt waar studenten kennis kunnen maken met hun toekomstige werkgevers vindt in 2025 plaats van 17 tot en met 19 februari.

Wel benadrukt Roos dat zijn bestuur geen bedrijven heeft geselecteerd die niets aan duurzaamheid doen. Ze sluiten daarmee volgens hem aan bij de uitkomsten van de beraadplegingen over samenwerkingen met de fossiele industrie van afgelopen zomer.

Verplichte presentatie

Voor de fossiele bedrijven is de normaal optionele presentatie tijdens de banenmarkt verplicht. Roos: “In deze presentatie moeten zij een eerlijk beeld geven van het bedrijf, waarin zowel de meer als minder duurzame kanten worden belicht – zonder greenwashing, maar met uitgebreid de ruimte om een eerlijk en open gesprek te kunnen voeren.”

Het vorige bestuur van de Delft Career Days maakte voor het eerst een andere keuze: op hun editie waren onder meer Shell, BP, ExxonMobil, Total en Tata Steel niet welkom. Het toenmalige bestuur besloot duurzaamheid een grotere rol te laten spelen in de bedrijvenselectie, nadat enquêtes na eerdere edities hadden uitgewezen dat studenten liever minder fossiele bedrijven zagen op de banenmarkt.

In gesprek met Delta benadrukte de toenmalige voorzitter dat het opvolgende bestuurder de vrijheid had om de geweerde bedrijven weer uit te nodigen. Omdat de animo voor een plek op de Delft Career Days groter is dan de beschikbaarheid, is het sowieso niet ongebruikelijk dat niet elk bedrijf elk jaar aanwezig is.

De Universiteit Utrecht is dit jaar opnieuw de beste ‘brede’ instelling in de Keuzegids, terwijl de Open Universiteit en Wageningen de lijst met ‘overige’ universiteiten aanvoeren.

© HOP. Bron: Keuzegids Universiteiten 2025 en eerdere edities

De Universiteit Utrecht blijft het prima doen, staat in de vandaag verschenen Keuzegids Universiteiten 2025. De Radboud Universiteit heeft een punt ingeleverd, maar is nog altijd de een na beste ‘brede’ universiteit. De Universiteit Leiden is van de derde plaats verdrongen door de Rijksuniversiteit Groningen. De beide Amsterdamse universiteiten sluiten opnieuw de rij.

In de categorie ‘overige’ universiteiten, die een minder breed palet aan studierichtingen aanbieden, moet Wageningen zijn eerste plaats nu delen met de Open Universiteit. Hekkensluiters zijn TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Methode

De redactie van de Keuzegids baseerde zich in deze editie op de oordelen van ruim 268 duizend studenten die dit voorjaar de Nationale Studenten Enquête invulden. Zij gaven cijfers voor de inhoud van hun opleiding, hun docenten, de toetsing, de sfeer en de manier waarop ze worden voorbereid op hun loopbaan. Daarnaast weegt mee hoeveel studenten doorstromen naar het tweede jaar en of ze binnen vier jaar zijn afgestudeerd. (HOP, HC)

Het proefschrift ‘Space Internet of Things’ (Space-IoT) van dr. Sujay Narayana heeft sinds de verdediging op 1 mei vorig jaar  al veel aandacht getrokken. Afgelopen november won Narayana er de de Sigmobile Best Doctoral Dissertation Award mee op de internationale MobiCom 2024-conferentie in Washington DC.

Syan Narayana Award MobiTech 2024
Dr. Sujay Narayana (midden) won de Best PhD Thesis Award tijdens de MobiCom 2024-conferentie in Washington. Zijn promotor dr. Ranga Rao Venkatesha Prasad (rechts) was ook aanwezig. (Foto: Privécollectie)

Een Space Internet of Things vereist honderden, mogelijk duizenden miniatuur-satellieten die rechtstreeks met apparaten op aarde communiceren. Vanwege hun kleine formaat, concludeerde Narayana, zullen miniatuur-satellieten met al even kleine zonnepanelen snel zonder energie komen te zitten. Hij ontwikkelde daarop drie innovaties read-more-closed die het energieverbruik drastisch verminderden.

Afgelopen voorjaar werd Narayana beloond met de tweejaarlijkse Kees Schouhamer Imminkprijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. De jury merkte daarbij op dat ‘als extra waarde het proefschrift een nieuw onderzoeksgebied introduceert, wat een stimulans kan zijn voor meer hoogwaardig onderzoek in de informatica en vele nuttige toepassingen voor de samenleving’.

De Sigmobile Best Doctoral Dissertation Award voegt daar de internationale waardering aan toe. ‘Dit is de eerste keer in tien jaar dat een Europese student deze prestigieuze prijs wint’, schreef promotor dr. Ranga Rao Venkatesha Prasad aan Delta.

Narayana deed zijn promotieonderzoek aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) onder begeleiding van professor Koen Langendoen en Venkatesha Prasad.

Vanaf januari 2025 zal het college van bestuur elke twee weken een inloopspreekuur sociale veiligheid organiseren. Tijdens dit spreekuur kunnen studenten, promovendi en medewerkers in gesprek met collegevoorzitter Tim van der Hagen over vragen, zorgen en ideeën rondom sociale veiligheid.

De inloopspreekuren vinden plaats op dinsdagochtend van 08.15 tot 09.15 uur in een besloten vergaderzaal in gebouw 34a. Vooraf aanmelden is niet nodig. De eerste bijeenkomst staat gepland op 7 januari 2025.

De gekozen locatie is bewust discreet, meldt de TU in een FAQ (veelgestelde vragen, red.) op de website.  ‘De ruimte is een beetje achteraf, zodat je niet bang hoeft te zijn dat mensen je naar binnen zien lopen, mocht je dat niet prettig vinden.’

Gesprekken zijn vertrouwelijk en worden niet vastgelegd. ‘Iedereen die de behoefte voelt om iets te delen of aan te kaarten, moet dat kunnen doen. Ook bij het bestuur. En altijd op een manier die voor henzelf het veiligst voelt.’

Data inloopspreekuur (om de week op dinsdag)
  • 7 januari 08.15 – 09.15 uur
  • 21 januari 08.15 – 09.15 uur
  • 4 februari 08.15 – 09.15 uur
  • 18 februari 08.15 – 09.15 uur
  • 4 maart 08.15 – 09.15 uur (ander cvb-lid i.v.m. afwezigheid Tim van der Hagen)
  • 18 maart 08.15 – 09.15 uur
  • 1 april 08.15 – 09.15 uur
Herstelonderzoek

Het inloopspreekuur is een van de maatregelen die de TU neemt om het werk- en studieklimaat veiliger te maken na het verschijnen van een vernietigend rapport van de Inspectie van het Onderwijs waarin zij de TU wanbeheer verweet. In februari 2025  voert de Inspectie een herstelonderzoek uit. Tegen die tijd moet de zorg voor TU-medewerkers meetbaar verbeterd zijn.

Behalve het inloopspreekuur kunnen studenten en medewerkers ook terecht bij vertrouwenspersonen, de studentpsycholoog, bedrijfsmaatschappelijk werk of de ombudspersoon.

Een belangrijke aanvulling op deze initiatieven is het meldpunt sociale veiligheid. Dit meldpunt, zoals vastgelegd in de cao, zou oorspronkelijk op 1 oktober worden gelanceerd maar is uitgesteld tot 2025.

Wat waren ook alweer de bevindingen van de inspectie?

De Inspectie van het Onderwijs heeft van december 2022 tot november 2023 onderzoek gedaan naar grensoverschrijdend gedrag aan de TU Delft. In het rapport dat daarvan het resultaat is, spreken de onderzoekers onder meer van intimidatie, racisme, seksisme, pesten, uitsluiting, roddelen en sociale onveiligheid als gevolg van gebrek aan leiderschap.

De effecten bij TU-medewerkers die zich bij de inspectie hebben gemeld zijn vaak langdurig en belemmerend. De inspectie spreekt van psychologische en fysieke gezondheidsklachten, uitval en een algemeen gevoel van onveiligheid. Ook stress, burn-out, depressie en PTSS (posttraumatische stressstoornis), huilbuien en gespannen thuissituaties komen voor, net als ziekte, overgeven op het werk, paniekaanvallen en hartkloppingen.

Bij het universiteitsbestuur is er volgens inspecteurs veel informatie aanwezig over wat er speelt op het vlak van sociale veiligheid, maar deze ‘verzuimt’ om ‘de optelsom te maken om tot een volledig beeld te komen’. Ook ‘stuurt het bestuur onvoldoende op passende maatregelen’. Om deze reden is er sprake van wanbeheer, aldus de inspectie.

In ons dossier lees je nieuws en achtergronden over het inspectierapport en alles wat ermee samenhangt.

zonnig ingenieur helm
NAE-leden willen maatschappelijke problemen oplossen met technologische innovatie. (Foto: Asawin  /Pxhere)

De Netherlands Academy of Engineering (NAE) verenigt experts uit technologische wetenschappen. Afkomstig uit bedrijfsleven of kennisinstellingen delen ze hun passie om maatschappelijke uitdagingen op te lossen met technologische vernieuwing.

Een jaar na de oprichting van de academie werd het tijd voor uitbreiding. Met de aanstelling van tien fellows, op basis van vertoonde verdiensten, en vier young engineers, die zich kenmerken door ‘dwarsdenken’, komt het totaal aantal leden uit op 91.

Drie van de nieuwe leden hebben Delftse wortels.

  • Said Hamdioui  is hoogleraar dependable and emerging computer technologies aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Voor zijn komst naar Delft werkte hij onder meer bij Intel en chipfabrikant NXP. In 2021 reikte het wetenschapsblad KIJK hem een prijs uit voor een van de beste tech-ideeën van dat jaar. Hamdioui treedt toe als Fellow van de NAE.
  • Kiki Lauwers studeerde luchtvaart- en ruimtevaarttechniek (2009) gevolgd door een mba bij Insead. Na aanstellingen bij Bol.com (directeur innovatie) en McKinsey&partners (consultant) bestuurt ze nu het Nederlands-Franse bedrijf Thorizon dat werkt aan de ontwikkeling van een thoriumreactor. Zij wordt eveneens NAE Fellow.
  • Dr. Cinzia Silvestri wordt benoemd als NAE Young Engineer. Na haar promotie in de micro-elektronica bij Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica was ze medeoprichter van het bedrijf Bi/Ond dat microchips combineert met levende cellen, vaak voor farmaceutisch onderzoek.
Christien Janssen. (Foto: TU Delft)

Na een maandenlang ziekbed is docent Bouwfysica Christien Janssen op 10 december overleden. Dat meldt de faculteit Bouwkunde donderdag op de website. Janssen was sinds 2015 docent op de TU Delft.

In het bericht noemt de faculteit het overlijden van Janssen een groot verlies. “Bij collega’s was Christien zeer geliefd om haar opgewektheid, humor, gedrevenheid en aanstekelijk plezier in het werk. Met een uitzonderlijke combinatie van kennis, intelligentie en gedrevenheid wist ze haar enthousiasme voor het vak aan studenten over te brengen.” Ze was ‘een rolmodel’ voor de studenten, aldus de faculteit.

Janssen is alumnus van de faculteit Bouwkunde. Ze was een van de eersten die in 1996 afstudeerde bij de toentertijd nieuwe afstudeerrichting bouwtechnology en werkte als studentmentor en student-assistent. Na een tijd gewerkt te hebben als adviseur bouwfysica in het bedrijfsleven, keerde ze in 2015 terug bij de universiteit.

Docent van het jaar 2022

Twee jaar geleden riep de TU Delft Janssen uit tot Docent van het jaar. Daar dacht ze, met alleen een mastertitel op zak, geen kans op te maken, vertelde ze toen aan Delta. Toch won ze, al vond ze zelf dat ze niets bijzonders deed. “Ik heb de titel verdiend door gewoon mijzelf te zijn. […] Ik zag een lijst met complimenten bij de faculteitsverkiezing. (red: daarop stonden zaken als een luisterend oor, het hebben van tomeloze energie en enthousiasme en dingen blijven uitleggen tot het begrepen wordt) “Ik geef blijkbaar niet op een standaard manier les, en dat wordt gewaardeerd.”

Bij de ingang van de faculteit Bouwkunde kan een bericht worden achtergelaten in een condoleanceregister. Een kaart of digitale boodschap voor de familie kan naar het secretariaat van de afdeling architectural engineering and technology.

‘Schrap de langstudeerboete’. De vier regeringspartijen hebben dinsdagmiddag een motie van die strekking verworpen, ook al lijkt het plan binnenkort in de prullenmand te verdwijnen.

Het was een bondige motie van Kamerlid Doğukan Ergin (Denk). Hij verzocht de regering de langstudeerboete te schrappen. Onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) had de motie vorige week ontraden.

Ergin wilde kennelijk weten hoe de vlag erbij hangt. Vrijwel de hele oppositie stemde vóór zijn motie, behalve JA21, dat samen met CDA, ChristenUnie en SGP aan het onderhandelen is over het afzwakken van de bezuinigingen op onderwijs en onderzoek.

De acht onderhandelende partijen (D66 haakte vorige week af) zouden het in grote lijnen eens zijn over het schrappen van 700 miljoen euro aan bezuinigingen, maar dat moet volgens de coalitie voor een deel uit de onderwijsbegroting komen. Dan blijft het dus een onderwijsbezuiniging, en daar neemt de oppositie geen genoegen mee. Woensdag worden de onderhandelingen hervat en donderdagmiddag wordt er gestemd over de OCW-begroting.

Eén ding lijkt zeker: de langstudeerboete komt er niet. Hij is niet populair en brengt voorlopig weinig geld op. De invoering komt later dan het kabinet had gehoopt.

HOP, Hein Cuppen

Doe mee aan een nieuwe walk-out, is de oproep van de VSSD. De Delftse studentenvakbond roept studenten en medewerkers op om woensdagmiddag 11 december te protesteren tegen de voorgenomen miljardenbezuinigingen op het hoger onderwijs. Het is de bedoeling om om 13.00 uur te verzamelen voor de Aula en een mars te lopen over de campus.

De walk-out is onderdeel van een landelijk protest, geïnitieerd door de actiegroep WOinActie. Het is de derde in korte tijd, nadat het kabinet op Prinsjesdag bekendmaakte flink te bezuinigingen op hoger onderwijs. Op 14 november liepen ruim honderd Delftenaren in een mars over de campus. Dat was een last-minute actie, georganiseerd nadat een gepland grootschalig hoger onderwijsprotest in Utrecht initieel werd afgelast. Ruim twee weken geleden kwamen ruim twintigduizend mensen af op een nieuw protest op het Malieveld.

Vorige week werd bekend dat het coalitie de plannen voor de langstudeerboete wil intrekken. De coalitie en de oppositie onderhandelen vanaf woensdagmiddag verder over de onderwijsbegroting. De oppositie dreigt die weg te stemmen, tenzij het kabinet bereid is het leeuwendeel van de bezuinigingen ongedaan te maken. Donderdag stemt de Tweede Kamer over het onderwerp.

Echo Awards 2024
Fotomoment na de prijsuitreiking. Pravesha Ramsundersingh staat in het midden. (Foto: Echo Awards)

Masterstudente computer science and engineering en voormalig studentenraadslid Pravesha Ramsundersingh is een van de winnaars van de Echo Awards. De uitreiking was donderdag 28 november in Amsterdam. Ramsundersingh won de Bèta Techniek Award voor het organiseren van een conferentie over sociale veiligheid. Dat deed ze in samenwerking met de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Haar initiatief is gericht op het verbeteren van de veiligheid in leeromgevingen en het creëren van bewustzijn rondom discriminatie en uitsluiting.

Pravesha overtuigde de jury met haar balans tussen het creëren van impact op zowel korte als lange termijn. Door een gedragscode in te voeren en diversiteit & inclusie-trainingen te verplichten voor onderwijsassistenten, heeft ze volgens de jury concrete stappen gezet richting structurele veranderingen die de inclusie in onderwijsinstellingen verbeteren.

De andere prijswinnaars waren Anas Kjidâa (Law & Tax Award), Orlando Ceder (Hbo Award), Zakaria Bousdar (Hbo Award) en Jumana Tuama (WO Award).

De Echo Awards richten zich op de specifieke ervaringen van studenten met een niet-westerse achtergrond en hoe zij deze omzetten in een constructieve bijdrage aan de samenleving. Voor deze editie droegen hoger onderwijsinstellingen vanuit het hele land 36 kandidaten voor. De jury selecteerde hieruit 15 finalisten. De winnaars mogen in 2025 een volledig verzorgde summercourse volgen aan de University of California Los Angeles in de Verenigde Staten.