Een evenement over de recente verwoesting in de Gazastrook dat woensdagavond 24 april op Bouwkunde zou plaatsvinden, is de vrijdag ervoor afgelast door de decaan. Hij had ‘geen vertrouwen dat we een constructieve en respectvolle dialoog kunnen waarborgen’.
De bijeenkomst onder de titel ‘Architecturing Destruction in Gaza Palestine’, werd georganiseerd door een groep van vijf medewerkers van de faculteit die zich BK Scholars for Palestine noemen. Zij wilden met het evenement vanuit een bouwkundig perspectief ruimte bieden aan discussie over de situatie in Gaza. Daarvoor hadden ze vijf Palestijnse onderzoekers uitgenodigd die vanuit hun expertise over het onderwerp kunnen spreken.
Vrijdag berichtte de decaan van de faculteit, Dick van Gameren, echter dat het evenement niet door kon gaan op de campus. Hij verwees naar ‘verschillende signalen’ die hem hadden bereikt, waardoor hij en het faciliterende team geen vertrouwen meer hadden ‘dat we een constructieve en respectvolle dialoog kunnen waarborgen’.
Onverwacht
Ook de leden van BK Scholars for Palestine hoorden vrijdagmiddag van de decaan dat hun evenement niet door kon gaan. Dat nieuws kwam volledig onverwacht na twee intensieve maanden voorbereiding, vertelt een van hen aan Delta (de naam bekend bij de redactie). Tot dan toe gingen de voorbereidingen in goed overleg. De groep had regelmatig contact met de faculteit over communicatie en integrale veiligheid. Beslissingen over bijvoorbeeld de locatie en de naam voor de bijeenkomst stemden ze met hen af: “Er is ons nooit verteld dat er zelfs maar een mogelijkheid was dat het evenement afgeblazen zou worden.”
‘De signalen van onveiligheid kwamen van beide kanten’
Over de redenen voor het afgelasten kon Van Gameren de organisatoren vrijdag niet meer vertellen dan in het openbare bericht staat, tot frustratie van de groep: “We kregen geen antwoorden die voor ons konden onderbouwen waarom het evenement afgelast werd.” Ook aan Delta kon Van Gameren dinsdag weinig details geven over de redenen voor het besluit: “De signalen van onveiligheid kwamen van beide kanten: de groep voor Gaza, maar ook de andere gemeenschap, verbonden aan Israël. Die signalen waren zodanig dat ik dacht: dit gaat niet goed. Op dit moment, in deze vorm, kan dit helaas niet plaatsvinden. Ik vond het een heel moeilijk besluit en dat heb ik absoluut niet licht genomen.”
Er hadden zich 230 bezoekers ingeschreven voor de bijeenkomst. Het voorstel van BK Scholars for Palestine om het evenement online te houden, vond de faculteit geen oplossing. Omdat de zorgen vooral gaan over sociale veiligheid, blijven online dezelfde problemen bestaan, aldus Van Gameren: “Als er meningen heen en weer gaan die niet respectvol zijn – en de conclusie die we hebben getrokken is dat dat gaat gebeuren, op dit moment – dan willen we dit gewoon niet faciliteren. Punt.” Aan ‘stemmen die niet respectvol zijn’ is in zo’n bijeenkomst weinig te doen, vreest hij: “Dan kun je als moderator heel erg je best doen, maar dat houd je niet per se tegen.”
Posters verscheurd
Een van de signalen die hebben meegewogen in het besluit is duidelijk zichtbaar geweest: nadat BK Scholars for Palestine vorige week 200 posters ophing op de faculteit, waren die de volgende dag allemaal van de muur gescheurd. Daardoor en door de afgelasting voelt de groep zich nu onwelkom en onveilig op de faculteit, vertellen ze: “Dat staat lijnrecht tegenover het bericht van de decaan, die zegt te willen dat de faculteit een plek is waar iedereen zich veilig en welkom voelt, en dat hij daarom dit evenement afgelastte.”
Van Gameren zegt het ‘heel spijtig’ te vinden dat hij het evenement op een laat moment heeft moeten afzeggen. Hij hoopt dat het later toch door kan gaan: “Het moet gewoon kunnen, maar wanneer weet ik niet. Daarom wil ik ook met ze (BK Scholars for Palestine, red.) in gesprek blijven. En misschien moet ook de vorm anders. Tijd en vorm, daar gaat het om.”
De vele steunbetuigingen die ze krijgen helpen enorm, vertellen de leden van BK Scholars for Palestine, maar de gebeurtenissen hebben een grote impact op hen: “We moeten onze verhouding tot de faculteit herevalueren. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik me hier niet meer welkom voel.”
De organisatoren hebben de bijeenkomst uiteindelijk verplaatst naar een locatie buiten de TU Delft.
Comments are closed.