Buiten de campus
Recent
Ieder najaar buigen twintig jongeren zich in de Nationale Denktank over een actueel maatschappelijk vraagstuk. Dit jaar was dat de circulaire maatschappij. Er dachten vier Delftenaren mee.
De Rijksuniversiteit Groningen moet afstand nemen van een pas verschenen proefschrift, eisen elf wetenschappers. Het zou grote fouten bevatten. De beoordelaars erkennen enkele missers, maar staan nog altijd achter de promotie.
Israëlische universiteiten zijn via het leger verweven met het geweld in Gaza, stelt een speciale commissie van Tilburg University. Daarom moet de universiteit niet meer met hen samenwerken. Die discussie speelt ook in Delft.
Ondanks de bezuinigingen die ook op de TU Delft afkomen, kunnen de voorbereidingen voor de Campus Rotterdam doorgaan. Het college van bestuur heeft het zogenoemde Ontwikkelplan goedgekeurd, waarmee de TU-vestiging een stap dichterbij komt. Eén uitdaging is nu het binnenhalen van miljoenen euro’s externe investeringen, een andere is het wegnemen van zorgen bij medewerkers en studenten.
Met 61 miljoen euro gaat het kabinet alle (oud-)studenten compenseren die te maken kregen met DUO-boetes en terugvordering van hun basisbeurs. Het gaat om ongeveer tienduizend mensen.
Ook als je geen geloof belijdt, kan de Oude Kerk in Delft een plek van bezinning zijn. TU-onderzoeker Madelaine Ley organiseert er op dinsdagavonden de Sacred Sessions. “Ik wilde toegeven aan een spiritueel verlangen.”
Na de Universiteit Leiden gooit ook Utrecht haar faculteit geesteswetenschappen op de schop. Zes bacheloropleidingen, waaronder Duits en Frans, moeten hun deuren in 2030 sluiten. Critici verwijten het bestuur gebrek aan transparantie.
Voldoende budget en een helder redactiestatuut zijn belangrijk voor een onafhankelijk universiteitsblad. Maar ook de relatie tussen bestuur en redactie speelt een cruciale rol, blijkt uit het boek ‘De stem van de universiteit’.
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de Delta-nieuwsbrief. Elke week sturen we je onze beste verhalen rechtstreeks in je inbox!