Publicatiedatum: 24-6-2025

Redactiestatuut Delta

Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Delft heeft dit redactiestatuut vastgesteld voor Delta, het onafhankelijke journalistieke platform van de Technische Universiteit Delft.

Artikel 1- Algemeen

1.1

Delta is het journalistieke digitale platform van de Technische Universiteit Delft (‘TU Delft’). Delta opereert onafhankelijk, wat onder meer betekent dat het platform geen commerciële belangen dient en werkt zonder (inhoudelijke)beïnvloeding van andere partijen, op basis van de werkprocessen en rolverdelingen zoals beschreven in dit redactiestatuut.

1.2

In dit redactiestatuut zijn de doelstellingen en de onafhankelijke positie van Delta geregeld, alsmede de verantwoordelijkheden, bevoegdheden en rechten van Delta en andere betrokken partijen.

1.3

De redactie van Delta is ook verantwoordelijk voor de productie van Delft Matters, het alumnimagazine van de TU Delft. Dit redactiestatuut is niet van toepassing op Delft Matters. Hiervoor geldt het Huishoudelijk Reglement Delft Matters.

Artikel 2 – Doelstelling

2.1

De redactie heeft tot doel om op journalistieke en onafhankelijke wijze haar lezers van nieuws en achtergronden te voorzien over gebeurtenissen en ontwikkelingen die relevant zijn voor medewerkers en studenten van de TU Delft en andere geïnteresseerden.

2.2

De redactie draagt er zorg voor dat Delta ook fungeert als podium voor meningsvorming en debat voor de universitaire gemeenschap van de TU Delft. De mening van derden partijen die in Delta worden geuit is niet noodzakelijk dezelfde als de mening van de redactie.

Artikel 3 – Organisatie

3.1

De TU Delft is de uitgever van Delta. De TU Delft kan zich in deze laten vertegenwoordigen door de directeur Communicatie. De uitgever faciliteert de redactie in het uitvoeren van haar taken en in de openbare verspreiding van de publicatie.

3.2

Het dagelijks beheer en het aansturen van de redactie zijn belegd bij de hoofdredacteur van Delta. De uitgever oefent geen invloed uit op de redactiewerkzaamheden en de inhoud van Delta.

3.3

De redactieraad waarborgt en evalueert namens de TU Delft het journalistiek handelen van de redactie. De redactieraad fungeert tevens als klankbord voor de hoofdredacteur aangaande de uitvoering van de journalistieke taken.

3.4

De hoofdredacteur bespreekt de redactieformule met de uitgever, zo vaak als beide partijen dat nodig vinden met een minimum van eenmaal per jaar. De hoofdredacteur dient jaarlijks voor de zomer een exploitatiebegroting in bij de uitgever. Deze begroting maakt als een geoormerkt bedrag deel uit van de begroting van de directie Communicatie van de TU Delft. De redactieraad beoordeelt of de omvang van het budget de onafhankelijke werkwijze van de redactie waarborgt.

3.5

De website van Delta is openbaar; dus niet alleen beschikbaar voor de gemeenschap van de TU Delft, maar ook voor geïnteresseerden van buitenaf, bijvoorbeeld: alumni, bedrijven, andere kennisinstellingen en voor geïnteresseerden in het hoger onderwijs.

3.6

Gebruik van artikelen door andere partijen dan de redactie is slechts toegestaan in ongewijzigde vorm, met bronvermelding en na toestemming van de hoofdredacteur.

Artikel 4 – Redactionele en journalistieke uitgangspunten

4.1

De redactie van Delta werkt op een journalistiek verantwoorde wijze, dat wil zeggen met toepassing van de beginselen van journalistieke verantwoordelijkheid, verificatie van bronnen en feiten en van hoor en wederhoor. Zij ziet het als haar plicht te streven naar waarheidsgetrouwe en evenwichtige berichtgeving over alle aspecten die de TU Delft aangaan. De redactie baseert zich daarbij op de hoogste kwaliteitsstandaarden, te weten de Leidraad van de Raad voor de Journalistiek en de Global Charter of Ethics for Journalists van de International Federation of Journalists (IFJ).

4.2

De TU Delft beschermt de onafhankelijke positie van Delta en de leden van de redactie. De TU Delft stimuleert daar waar binnen de wet (de Wet Open Overheid) mogelijk de open medewerking en informatievoorziening van bestuur en management, de faculteiten, medezeggenschapsorganen en diensten van de universiteit, vanuit de overtuiging dat dit de kwaliteit van de journalistieke werkzaamheden bevordert en daarmee in het belang is van de universitaire gemeenschap van de TU Delft. Daarnaast staat het de redactie vrij om eigen informatiebronnen te onderzoeken.

4.3

De redactie vraagt de lezers regelmatig naar hun ervaring met en waardering voor Delta. De informatie die daaruit naar voren komt, wordt door de redactie waar relevant meegenomen in het door haar te voeren beleid en gedeeld met redactieraad en CvB. Zij voert hiertoe overleg met de redactieraad.

Artikel 5 – Opinie

5.1

Delta heeft de taak het debat binnen de universiteit te stimuleren. Hiervoor publiceert Delta onder meer columns, opinieartikelen en redactionele commentaren.

5.2

Delta staat open voor goed geschreven en beargumenteerde ingezonden brieven. Delta publiceert in principe geen anonieme brieven, tenzij hier zwaarwegende redenen voor zijn. De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden brieven niet te publiceren.

5.3

Opinieschrijvers zijn gehouden aan de basisprincipes van feitelijkheid en verifieerbaarheid. De redactie is bevoegd om in te grijpen in opiniestukken en columns of deze niet te publiceren als zij toon of taalgebruik grensoverschrijdend acht. De gedragscode van de TU Delft geldt daarbij voor de redactie mede als afwegingskader.

Artikel 6 – Redactieraad

6.1

De redactieraad legt verantwoording af aan de TU Delft door de beschikbaarstelling van zijn notulen aan de directeur Communicatie.

6.2

De redactieraad bestaat uit negen leden. Die kunnen bestaan uit personeelsleden, zowel ondersteunend als wetenschappelijk, studenten en journalistiek deskundigen van buiten de universiteit. De voorzitter is een journalistiek deskundige van buiten de TU Delft. De redactieraad bestaat voor minimaal 51% uit een verscheidenheid van medewerkers en studenten van de TU Delft.

6.3

Het college van bestuur benoemt de voorzitter van de redactieraad op voordracht van de hoofdredacteur en de overige leden van de redactieraad. De voorzitter benoemt nieuwe leden van de redactieraad, na overleg met de andere leden van de redactieraad en de hoofdredacteur.

6.4

De zittingsperiode van leden is vier jaar. De leden kunnen één keer worden herbenoemd.

6.5

De redactieraad komt minimaal drie keer per jaar bijeen. Gelet op diens taak en verantwoordelijkheid kan, afhankelijk van te behandelen onderwerpen, de directeur Communicatie worden uitgenodigd om bij een vergadering aanwezig te zijn. De hoofdredacteur verzorgt de ambtelijke ondersteuning van de redactieraad.

Artikel 7 – De redactie

7.1

De redactieleden zijn in dienst van de TU Delft. De redactie bestaat minimaal uit een hoofdredacteur, eindredacteuren, wetenschapsjournalisten en algemene journalisten. Daarnaast kunnen er medewerkers zijn die op freelancebasis of als student-assistent bijdragen. De redactie wordt secretarieel ondersteund vanuit de directie Communicatie.

7.2

De dagelijkse verantwoordelijkheid voor de inhoud en het beheer van het journalistieke platform ligt bij de hoofdredacteur. De hoofdredacteur geeft functioneel leiding aan de redactie en is eindverantwoordelijk voor de totale inhoud van de uitgegeven informatie.

De hoofdredacteur legt ten aanzien van het naleven van dit redactiestatuut verantwoording af aan de redactieraad.

7.3

Om de binding met de universiteit te versterken, streeft de redactie naar samenwerking met freelancemedewerkers uit de universitaire gemeenschap, met name studenten.

7.4

De hoofdredacteur wordt benoemd of ontslagen door de directeur Communicatie, na instemming van de redactieraad. Beoordeling van het functioneren van de hoofdredacteur ligt bij de directeur Communicatie (voor beheersmatige aangelegenheden) en de voorzitter van de redactieraad (voor inhoudelijke aangelegenheden). Daarvoor voeren zij jaarlijks gedrieën een functioneringsgesprek.

7.5

Bij afwezigheid van de hoofdredacteur wordt vervanging indien nodig opgevangen/aangewezen door de redactieraad, in samenspraak met de directeur Communicatie.

7.6

Bij aanstelling, beoordeling of ontslag van redactieleden treedt de hoofdredacteur op als ambtelijk chef. Beslissingen in deze worden genomen door de directeur Communicatie, op voordracht van de hoofdredacteur.

7.7

Bij een conflict tussen een lid/leden van de redactie en de hoofdredacteur, kunnen redactieleden zich wenden tot de redactieraad. Het staat hen uiteraard ook vrij om de ombudsfunctionaris en/of de vertrouwenspersoon te betrekken, of gebruik te maken van de reguliere hulpstructuur en het meldpunt binnen de TU Delft.

Artikel 8 – Klachten en beroep

8.1

Klachten over de inhoud van publicaties worden serieus gewogen door de redactie. Lezers moeten hun klacht eerst bespreken met de verantwoordelijke redacteur. Indien dat niet tot het gewenste resultaat leidt, kunnen lezers zich wenden tot de hoofdredacteur. Indien lezers van mening zijn dat de hoofdredacteur onvoldoende tegemoetgekomen is aan hun bezwaren, kunnen zij zich wenden tot de redactieraad. Die toetst de met argumenten onderbouwde klacht aan dit redactiestatuut. Indien de redactieraad de klacht naar hun oordeel niet goed heeft afgehandeld, kunnen belanghebbenden terecht bij de Raad voor de Journalistiek of de civiele rechter.

8.2

De redactie is gehouden vastgestelde feitelijke onjuistheden te rectificeren. Bij ingrijpende inhoudelijke correcties draagt de redactie er zorg voor dat er onder het aangepaste artikel een korte annotatie van de wijziging wordt opgenomen.

Artikel 9 – Slotbepaling

9.1

Dit redactiestatuut vervangt alle voorgaande redactiestatuten. Het treedt in werking op de dag van publicatie, zoals vastgesteld door het college van bestuur.

9.2

Wijzigingen van dit statuut worden voorgesteld door de hoofdredacteur, in samenspraak met de redactieraad. De wijzigingen worden vervolgens vastgesteld door het college van bestuur.