Onderwijs
Recent
Hogescholen en universiteiten krijgen op termijn 59 miljoen euro minder bekostiging, staat in de Voorjaarsnota. Het is een van de nieuwe bezuinigingen op onderwijs en onderzoek.
De kwaliteit van het hoger onderwijs staat onder druk. Door bezuinigingen uiteraard, maar ook door een gat in het toezicht waardoor het risico op wanbeheer en sociale onveiligheid toeneemt. Dat stelt de Inspectie van het Onderwijs in een rapport.
Feest voor Miriam Blaauboer van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) riep haar maandag uit tot nationaal Docent van het Jaar 2025.
De verwoestende aardbeving die in 2023 Turkije en Syrië trof was hun startsein. Een groep studenten met banden met Turkije ontwierp een huis dat een aardbeving kan doorstaan. Nu staat het klaar voor transport naar het getroffen gebied..
Zelfs als je geen diploma behaalt, kun je vanaf 2027 misschien een tegemoetkoming voor het leenstelsel krijgen. Het kabinet wil dit voor bijzondere gevallen mogelijk maken.
Universiteiten en hogescholen starten meer opleidingen dan ze opheffen, stelt minister Eppo Bruins. Het is één van zijn argumenten om hen tot onderling overleg te dwingen. Maar klopt zijn telling?
Zorgvuldig geformuleerd, maar weinig concreet – zo ervaren universiteiten, hogescholen en studenten de beleidsbrief van minister Eppo Bruins over vervolgonderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Vooral de plannen voor een wettelijke verplichting tot onderling overleg en capaciteitsbekostiging roepen vragen op.
Hoe ziet minister Bruins de toekomst van vervolgonderwijs en wetenschappelijk onderzoek? In een brief schetst hij de grote lijnen: meer overleg tussen instellingen over starten of sluiten van opleidingen, minder overheidsbemoeienis met bijvoorbeeld sociale veiligheid en instellingen moeten zelf zorgdragen voor de positie van jonge onderzoekers.
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de Delta-nieuwsbrief. Elke week sturen we je onze beste verhalen rechtstreeks in je inbox!
