Computerpionier Wim van der Poel (97) overleden

Hij ontwierp de eerste computers in Nederland, was betrokken bij internationale standaards voor programmeren en droeg bij aan de computertaal Algol. Wim van der Poel, die deze zomer overleed, was een computerpionier die de grondslagen legde voor het huidige informatietijdperk.

Autorijden ging niet meer, hij kreeg moeite zijn gedachten te ordenen en ook het werk aan de studieverzameling van oude elektrische apparaten redde hij niet meer wekelijks. Zo herinnert Han Geijp, beheerder van de EWI studieverzameling zich de laatste maanden van emeritus hoogleraar en computerpionier Wim van der Poel (2 december 1926 – 22 juli 2024).

Thuis in Zoetermeer bleef hij onvermoeibaar in de weer met computers waar hij een kamer vol van had en “waarmee hij van alles aan het doen was”, aldus Geijp. Ook zijn andere hobby, mechanische puzzels, bleef hem tot het laatste moment fascineren.

Van der Poel verwierf bekendheid als computerpionier met de bouw van relais-computer Testudo (1952) en de latere Zebra (1956) die met honderden elektronenbuizen en transistors werkte. In de jaren ’80 verschoof zijn aandacht van hardware naar computerprogramma’s omdat zelfbouw niet meer op kon tegen industrieel vervaardigde computers.

Naast veel vakonderscheidingen ontving Van der Poel bij zijn emeritaat in 1991 een ridderorde. Vanaf die tijd was hij actief bij de ‘keldermannetjes’ die in de kelder van de EWI-toren aan de elektrische apparaten van de studieverzameling werken en er rondleidingen geven. Het was zijn droom om zijn Testudo daar weer in oude glorie te kunnen herstellen. Dat is er niet meer van gekomen.

Comments are closed.