Campus

Asito, CSU, Hago en GOM. Maar steeds weer Asah

Hij werkt al vijftien jaar op de TU Delft, maar steeds met een ander logo op z’n shirt. Waarom neemt de TU ons niet in dienst, vraagt schoonmaker Asah Akebe 12 oktober op tv.

Asah Akebe. (Foto: Beeld uit documentaire)

“Ik hou van dit gebouw”, vertelt teamleider schoonmaak Asah Akebe (Kameroen, 1982) over X, het gebouw waar hij werkt. “Het is internationaal. Studenten uit alle delen van de wereld komen hier sporten.” De open sfeer bevalt hem beter dan bij zijn eerste plaatsing zo’n vijftien jaar geleden. “Technische Natuurkunde was meer gesloten. Je gaat naar je werk en niemand geeft je aandacht. Je krijgt gewoon een taak en je doet je taak. Maar je hebt geen contact met mensen buiten je werk en je gaat naar huis. Bij X is dat helemaal anders.”

Akebe is één van de vijf personages in de documentaire Onzichtbaar die Gabriëlle Provaas voor NPO2 produceerde. ‘Pas als zij hun werk niet meer doen, worden ze zichtbaar: de onopgemerkte helden die elke dag ons land schoonhouden’, licht het persbericht toe. ‘Van scholen en kantoren tot ziekenhuizen en straten, ze zijn overal aan het werk, onvermoeibaar en bescheiden. Onzichtbaar confronteert de kijkers met de eigen betrokkenheid en onthult de prijs die wordt betaald voor de schone schijn die we koesteren.’

In dienst
In de vijftien jaar dat Akebe voor de TU Delft werkt, was dat onder vier verschillende bedrijven: Asito, CSU, Hago en GOM. En over twee jaar loopt het contract alweer af. Wat betekent dat? “Ja, die toekomst is niet zeker. Want als er een nieuw bedrijf komt, moeten de mensen die geen vast contract hebben weg. Gelukkig heb ik een vaste baan, dus ik mag blijven. Maar ik wil graag dat de TU Delft ons in dienst neemt. Dat we mogen blijven na vijftien jaar. Ministeries in Den Haag hebben schoonmakers weer in dienst genomen, dus het kan wel.”

Waarom neemt de TU Delft schoonmakers eigenlijk niet in dienst, vroeg Delta aan de dienst Campus Real Estate & Financial Management (CREFM). Woordvoerder Eelco de Vries antwoordde daarop: De TU Delft maakt, zoals gebruikelijk in de markt, gebruik van externe experts voor diensten zoals horeca, beveiliging en schoonmaak. Op deze manier kan de TU Delft zich blijven concentreren op onderzoek, onderwijs en valorisatie.

  • Schoonmakers hebben door de jaren heen meerdere malen actie gevoerd op de TU. Dat sloot in 2016 een contract met GOM, dat volgens de schoonmakers zelf een verbetering leek in vergelijking met de situatie van voor die tijd. Een dik half jaar later voerden ze alweer actie tegen hoge werkdruk.
     
  • 2Doc Onzichtbaar is te zien op donderdag 12 oktober 22.20 uur op NPO2. Regie: Gabriëlle Provaas, producent: TomTit Film. De film draaide ook op het Nederlands Filmfestival 2023.
Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.