Onderwijs

Demissionair minister Van Gennip roept op tot betrokkenheid in tijden van AI

Kunstmatige intelligentie is overal. Ook in Delft, als thema van de opening van het academisch jaar. Demissionair minister en alumnus Van Gennip had een oproep aan studenten.

Demissionair minister Karien van Gennip haalde in 1993 in Delft haar diploma als natuurkundig ingenieur. (Foto: Sicco van Grieken)

Translation in progress


“Wie heeft ChatGPT wel eens gebruikt?” Na de vraag van vice rector magnificus Rob Mudde aan een aula vol (eerstejaars) studenten en medewerkers, steekt ongeveer de helft van de aanwezigen de hand op. Een even groot deel blijkt van plan om kunstmatige intelligentie – of AI – te blijven gebruiken. Slechts een enkeling vreest diens baan te verliezen.


Voor het merendeel van de aanwezigen zal AI een gegeven zijn in de werk- en leefomgeving. Sterker, een groot deel zal een sturende rol krijgen in de ontwikkeling van deze computertechnologie. Vandaar de keuze voor het thema Enter the Age of AI bij de opening van het academisch jaar op maandag 4 september in de aula.


“Jullie zijn als ingenieurs de probleemoplossers die we in de samenleving nodig hebben”, zegt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dan ook tegen de zaal. Zelf zat ze hier in 1987 aan het begin van haar studie Technische Natuurkunde. Na een korte trip naar het verleden (Doe Maar, Koude Oorlog, werkloosheid) richt Van Gennip het vizier op de toekomst.


‘Niemand kan zich permitteren om apolitiek te zijn’


AI is en komt overal, is haar overtuiging. Ze wijst ze op de eerste grootschalige AI-ontsporingen zoals de Toeslagenaffaire en discriminerende controles van DUO. Inzet van AI moet duurzamer, socialer, eerlijker en inclusiever, betoogt Van Gennip, die daarbij regulerende rol voor de (Europese) overheid ziet. “Het moet uit zijn met het laissez-faire beleid.”


Meer betrokkenheid vraagt ze ook van de studenten, die de betere en eerlijkere AI-systemen van de toekomst zullen moeten bouwen. “Jullie staan straks aan het roer. Het zijn mensen zoals jullie die de samenleving zullen vormgeven”, benadrukt ze. “Niemand kan zich permitteren om apolitiek te zijn. Want zoals Plato als zei: ‘onverschilligheid leidt tot tirannie.’”


Andere bijdragen aan de opening van het academisch jaar komen van ethica en techniekfilosoof Olya Kudina over ‘de ontsluiering van AI’ en van AI-informatiespecialist Avishek Anand over ‘verklaarbare AI’. Wat er van de oproepen van de sprekers is doorgekomen, is onzeker. Zeker de helft van de eerstejaars is tijdens de presentaties vooral met diens telefoon bezig. 


Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.