Campus

XXL-roeiboot snelste op Ringvaart Regatta

Groot was de opluchting dat de 47ste Ringvaart Regatta na twee jaar corona weer geroeid kon worden. De snelste boot was ook de langste: een Proteus-special op de Laga-race.

De extra lange roeiboot tijdens de laatste kilometers. (Foto: Daniël Korvemaker)

Vorig jaar voeren verschillende roeiverenigingen op eigen water een lange-afstandsrace, hun lockdown-versie van de legendarische OC&C Ringvaart Regatta waar roeiers zo naar verlangden. Dit jaar gingen op woensdag 8 juni 118 ploegen als vanouds van start bij RV Asopos (Leiden) om via Amsterdam naar Delft te roeien. Honderd kilometer roeien bij regen en tegenwind. Iedereen blij.  

De snelste tijd was net onder de acht uur (7 uur 57 minuten 18 seconden) voor een Proteus Eretes-ploeg in een bijzonder lange boot: ‘The bigger G.’ Op het eerste gezicht denk je: een acht. Maar hier zitten tien roeiers achter elkaar.

Oud-materiaalcommissaris Saul Pennings en Stefan van den Toorn hebben afgelopen jaar een compleet bootdeel voor twee roeiers gemaakt en dat naadloos in een Empacher acht gepast. Bij de botendoop op 19 mei vernoemde het Proteus-bestuur de boot naar een toproeier uit eigen stal: Gertjan Eggenkamp alias ‘the big G’.

Het is dat ik die jongens al zo lang ken…

Stuurvrouw van de winnende ploeg is natuurkundestudente Meike Lafeber. De ploeg waarmee ze in 2019 met roeien begon (Eerste Jaars Zwaar 2019) vroeg haar om de extra lange boot te sturen op de Ringvaart Regatta. “Het is dat ik die jongens al zo lang ken, anders had ik er nog wel even over na moeten denken of ik honderd kilometer in dat stuurkuipje wilde zitten.”

Zeiknat en verstijfd bereikte de ploeg Delft aan het einde van de middag. Lafeber vertelt: “Het was soms zwaar, maar iedereen bleef positief en vastberaden om de race uit te roeien en een goede tijd neer te zetten. Bij de finish in Delft was er een heel peleton aan meefietsers. Ook een van de jongens die het tussenstuk hebben gemaakt fietste mee.”

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.