Kort

Zeespiegelstijging langs kust versnelt

Onderzoekers onder leiding van dr. Riccardo Riva (faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen) hebben de meetgegevens van acht getijdestations langs de Nederlandse kust over de afgelopen 100 jaar doorgenomen. De langste tijd bedroeg de zeespiegelstijging ongeveer 1 mm/jaar. Maar in de laatste dertig jaar is dat toegenomen tot een kleine 3 mm/jaar. Conclusie: de zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust versnelt. Zij publiceerden dat resultaat op op de website van IOP Environmental Research Letters.

Zeewater stijgt en daalt. Behalve het getij hebben ook luchtdruk en veranderingen in de wind invloed op de waterhoogte. De onderzoekers hebben de historische meetgegevens nu gecorrigeerd voor de bekende effecten van wind, luchtdruk en getij. Daarmee ontdeden ze de logboeken van de ruis en kregen ze een helderder blik op het verborgen lange-termijn signaal van de lokale zeespiegelstijging.

poiujyhtgdfsx

De gecorrigeerde zeewaterhoogten van Scheveningen (A) tot Cuxhaven (H) over de afgelopen 100 jaar. (Illustratie uit de publicatie)

Opvallend is de ‘knik’ die zich voordoet aan het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw. Vanwaar die plotseling versnelling? “Het officiële antwoord is dat we dat nog niet zeker weten”, vertelt Riccardo Riva over de telefoon. “We vermoeden dat het te maken heeft met de opwarming en de daarmee samenhangende uitzetting van de Atlantische Oceaan die zich aan onze kust manifesteert.”

Een manier om dat vermoeden te testen is een wiskundig model te bouwen voor de expansie van de Atlantische Oceaan. Binnenkort, vertelt Riva, komen in er het kader van de TU Delft Climate Action onderzoekers bij om de oorzaak van die versnelling verder uit te diepen. (JW)

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.