Projectgroepen van eerstejaars studenten werktuigbouw kregen tien minuten om met een zelfontworpen machine maximaal 25 kratten te stapelen. Maar in de finale was iedereen al veel eerder klaar.
Elk jaar hetzelfde en elk jaar weer anders: de jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor eerstejaars studenten werktuigbouwkunde (faculteit Mechanical Engineering). Dit jaar was de opdracht aan de ruim honderd groepen van maximaal zes studenten om een mechanische krattenstapelaar te maken. Een machine die binnen tien minuten een zo hoog mogelijke stapel maakt van lege kratten (20 bij 30 centimeter en 12 centimeter hoog, gewicht 400 gram) door steeds een kratje onderaan de stapel toe te voegen. De studenten hadden aan het begin van het ontwerpproject twee verschillende elektromotoren uitgereikt gekregen om mee te experimenteren. Woensdag 12 juni demonstreerden ze op het gazon achter het ME-gebouw de machines waar ze de afgelopen vijf maanden aan gewerkt hebben.
Aan het begin van de baan staan de kratjes keurig in lijn achter elkaar opgesteld. De stapelaar pakt er een op, rijdt een positie verder en zet de stapel bovenop het volgende kratje. De machine herhaalt die beweging met een steeds hogere en zwaardere toren van lege kratten. Het is alleen toegestaan de onderste vier kratten aan te raken. Aan weerszijden van de rij met kratten is een rail aangebracht waar de stapelaars gebruik van kunnen maken.
De organisatie gaf de groepen tien minuten voor hun poging en was verbaasd te zien dat het alle acht finalisten lukte om ruim binnen die tijd een drie meter hoge stapel van 25 kratten te produceren. De winnaar, team WB061 had daar slechts 02:25 minuten voor nodig. Tweede werd team WB109 met 03:47 en de derde plaats was voor WB004 met 04:09. Zij kregen hun prijs uit handen van opleidingsdirecteur René Delfos.
Naast de wedstrijdwinnaars waren er vier juryprijzen:
- 3D-CAD Award voor team WB109 voor het meest vernuftige 3D computermodel (uit handen van Visiative, Walter Poot)
- Green Award voor het duurzaamste ontwerp aan WB093 volgens juryvoorzitter Anton van Beek
- Science Centre Award voor het ontwerp met de meest zichtbare techniek volgens Michael van der Meer en Thomas van Zeijl aan team WB024
- Constructeursprijs van Maarten Hooftman (Huisman Equipment) voor team WB103 voor het ‘meest technisch innovatieve ontwerp’.
Het ontwerpproces loopt steeds beter, merkt docent Regine Vroom. De ruim honderd eerstejaarsteams krijgen vijf maakmomenten toegewezen met toegang tot de werkplaats. Door de studenten voor te houden dat ze na het derde werkplaatsbezoek een werkend prototype moeten hebben, kunnen de groepen tijdig uitgebreid testen en blijven er een tot twee sessies over voor verbeteringen. Dat werkte over het algemeen goed, vertelt Vroom die onder de indruk was van de ‘steile leercurve’ die studenten in hun eerste jaar hebben doorlopen.
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
j.w.wassink@tudelft.nl
Comments are closed.