Kort

Project March stapt naar buiten

Project March ontwikkelt een gemotoriseerd exoskelet waarmee dwarslaesiepatiënten weer kunnen opstaan en lopen. Donderdag presenteerde het studententeam online het ontwerp voor March VI, het zesde opeenvolgende ontwerp.

Anders dan voorheen richt het team zich niet meer op de snelste tijd over de hindernisbaan tijdens de vierjaarlijkse Cybathlon. In plaats daarvan gaan ze naar buiten, waar hobbelig plaveisel, stoepranden en steile bruggetjes de belangrijkste obstakels zijn. Het vergde veel praktische vernieuwingen in het ontwerp om daarmee om te kunnen gaan.

Zonder het te beseffen past een wandelaar voortdurend zijn passen aan op de weg. Dat doet MarchVI nu ook, dankzij een 3D-camera en sensoren in de schoenen. Op basis van die informatie berekent een snelle computer iedere volgende stap. Dunnere en sterkere motoren in heup, knie en enkel stellen het apparaat in staat te anticiperen op een beweging in plaats van fouten te corrigeren, aldus chief engineer Eva van Houwelingen.

Nu het ontwerp klaar is kan de bouw beginnen. Eind augustus, zo belooft het team, zal de nieuwe piloot Koen van Zeeland met MarchVI een wandeling door de Delftse binnenstad maken.

  • Voor meer informatie zie de Project March website
Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.