De TU Delft heeft besloten te stoppen met berichten op X. Vanaf 24 maart is het TU Delft account in ieder geval voor drie maanden non-actief, meldt de dienst communicatie op intranet.
(Foto: Dahlia Madi)
Translation in progress
Het laatste TU bericht op X dateert van 18 maart 2025. Vanaf nu moeten de 77.300 volgers hun informatie op een andere manier zoeken. Bijvoorbeeld via LinkedIn of Instagram.
Rob Speekenbrink, die in 2009 het Twitteraccount opzette, riep de afdeling communicatie van de TU Delft op 28 februari via Linkedin op om er afstand van te nemen. Hij verwees naar een onderzoek waaruit bleek dat alle andere Nederlandse universiteiten hun activiteiten op X al hadden gestaakt.
Als reden gaven universiteiten op dat het kanaal sinds de overname door Elon Musk en de naamsverandering in X niet meer paste bij hun kernwaarden. Dat de interactie met volgers verminderd was, terwijl er juist een toename te zien was in desinformatie, haat en bedreigingen.
Moreel beraad
Ook de TU was daar toen al mee bezig, blijkt nu. Want twee weken voor de oproep van Speekenbrink, op 14 februari, heeft een moreel beraad plaatsgevonden over de activiteiten van de TU Delft op X, laat Roy Meijer weten namens de afdeling communicatie. Negen communicatiemedewerkers namen eraan deel, samen met ethicus Ibo van de Poel en een externe gespreksleider.
‘In eerste instantie zouden we X én Meta gaan bespreken’, laat Meijer desgevraagd via de mail weten, ‘maar dat zou wat veel geweest zijn voor een middagje, dus we hebben het beperkt tot X. Daarvan hebben we de diverse stakeholders op een rijtje gezet, en argumenten voor blijven en weggaan op een rijtje gezet en gewogen.’
De uitkomst was dat de negatieve associaties met zowel het platform X als de eigenaar Elon Musk zwaarder wogen dan het belang om ruim 70 duizend mensen te bereiken. ‘We willen dus kijken wat het effect is van stil gaan’, schrijft Meijer.
Traag
Waarom duurde het vervolgens ruim een maand voordat dat besluit op 18 maart gecommuniceerd werd op intranet, en vervolgens nog een week voordat het besluit werd geëffectueerd?
Dat ligt aan de vergadercultuur, schrijft Meijer. Na het beraad moest een advies worden geformuleerd, dat vervolgens weer moest worden goedgekeurd. ‘Na dat besluit moesten we ook de logistiek netjes rond krijgen: informeren van en afstemmen met allerlei partijen zoals CvB, faculteiten en andere collega’s, zodat we tegelijkertijd zouden stoppen.’ Ook moesten de X-jes van alle internetpagina’s worden verwijderd.
Meijer benadrukt dat het besluit X de rug toe te keren losstaat van de LinkedIn-post van Rob Speekenbrink. In een reactie op Speekenbrinks post liet communicatie-directeur Carola de Vree destijds weten dat een moreel beraad gaande was en dat de TU Delft het account op X aan zou houden om te voorkomen dat anderen het overnemen.
‘Lijkt me een goede strategie om het account te houden’, schreef Speekenbrink terug. ‘Net zoals het een goed idee is om TU Delft als merknaam te claimen op alle platformen, ongeacht of je het gaat gebruiken.’
De afdeling communicatie is van plan om de deelname aan Meta en andere platforms op een soortgelijke manier af te wegen.

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
j.w.wassink@tudelft.nl
Comments are closed.