Ernst Schrama, universitair hoofddocent bij L&R, stopt met Twitter. In deze brief legt hij uit waarom en vraagt hij de TU Delft om zijn voorbeeld te volgen.
De overname van Twitter door Elon Musk heeft nogal wat stof doen opwaaien. Hij legde er een slordige 44 miljard dollar voor op tafel en sindsdien vliegen dagelijks zijn merkwaardige ideeën over het sociale netwerk. De druppel die bij mij de emmer deed overlopen was de stille suggestie over het vervolgen van Anthony Fauci, medisch adviseur van de Amerikaanse president. In feite zei Elon Musk hiermee dat hij de vrije loop wil laten aan complottheorieën, waarin de wetenschap in het verdachtenbankje komt te staan. En waarom?
Elon Musk maakt geen geheim van zijn beleid dat iedereen alles mag zeggen op Twitter. Dat klinkt nobel, maar is het dat ook? Want met wie praat je? Gaven de felbegeerde blauwe vinkjes tot voor kort enige zekerheid (dit waren geverifieerde accounts, red.), dat is nu niet meer het geval. Tweeps die zich voordoen als bijvoorbeeld Coca Cola drijven er de spot mee, nu de vinkjes gewoon te koop zijn.
Het succes van Twitter is en was anonimiteit. Velen durven pas iets te zeggen als het niet onder hun eigen naam is. Maak je jezelf er ook schuldig aan en verwijder je wel eens oude tweets? Het antwoord is in de meeste gevallen ‘ja’ en meestal is dat onschuldig. Ging je in het verleden echt over de schreef volgens de terms of use, dan was het suspension (opschorting van je account, red.), tijdelijk of permanent zoals bij Donald Trump.
Laat Musk voelen dat we het er niet mee eens zijn
Moeten we blij zijn met dat nu allerlei voorheen tegengehouden Twitteraccounts weer actief worden? Moeten we blij zijn met de commercialisering van het blauwe vinkje?
Intussen hebben adverteerders zich teruggetrokken sinds de overname. Het bedrijf draait verlies, bijna de hele staf is ontslagen en veel gebruikers vragen zich af wat ze moeten nu het platform aan betrouwbaarheid inboet door gebrek aan menselijke moderatie.
Elon Musk vertrouwt erop dat algoritmen de kwaliteit van het netwerk zullen waarborgen, maar rond deze algoritmen – die bijvoorbeeld zorgen voor de promotie van tweets (zodat meerdere gebruikers ze eerder te zien krijgen) of juist het tegenhouden van tweets (omdat ze niet aan de terms of use voldoen) – is veel te doen. In Duitsland loopt al een rechtszaak tegen Twitter.
Wat ik erg kwalijk vind, zijn Musks nieuwste ideeën over het vervolgen van Anthony Fauci. In feite geeft hij daarmee vrij baan aan anti-wetenschappelijk denken. Geen algoritme is ertegen opgewassen als dit soort taal komt van de baas van het netwerk zelf. Virologen zoals Marc van Ranst en Marion Koopmans die tijdens de covid-pandemie advieswerk deden, krijgen nu een extra stortvloed aan haat over zich heen.
Voor mij is de grens bereikt. Ik hak de knoop voor de zoveelste keer door, en nu echt: ik ga weg van Twitter. Ik hoop dat anderen volgen. Laat Musk voelen dat we het er niet mee eens zijn. Vertrek naar Mastodon of een ander platform waar het beleid niet wordt bepaald door één persoon.
Ik hoop dat ook de TU Delft ergens anders verder zal gaan en een statement zal maken tegen het nieuwe beleid op Twitter. Laat het oude account wel bestaan zodat het niet door een grappenmaker wordt overgenomen. Hoewel, in de praktijk maakt dat misschien niet zoveel uit, het statement is dan wel gemaakt.
Ernst Schrama is universitair hoofddocent aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.
Opinion / Our platform is open to well written and well argued opinion articles written by students and employees of TU Delft. The maximum word count is 700. Email us at delta@tudelft.nl.
Comments are closed.