Campus

Ontwikkelings doelen VN inspireren studenten tot podcast

Twee staan er al online, vier zijn onderweg. In de podcast ‘Sustainable Goalgetters’ praten TU-studenten met mensen die duurzaamheid in de praktijk brengen.

Rond de studiotafel zitten dr. Henk Jonkers, Kelvin Saunders, Thomas Arblaster en Tamar Henquet. (Foto: Joey Klene)

Studentenorganisatie GreenTU Delft en internationaal uitwisselingsnetwerk Aiesec Delft ontdekten een gemeenschappelijke drijfveer in de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De 17 doelen gaan onder meer over het beëindigen van armoede en honger, over onderwijs, energie, water en duurzame ontwikkeling. We wilden er meer mensen op attent maken, vertelt Tamar Henquet, coördinator externe betrekkingen bij GreenTU. Maar hoe? Ze kozen voor een podcast omdat die “de mogelijkheid biedt om informatie te verspreiden zonder langdradig en complex te worden”. Via Aisecs Koen van de Sanden raakte ook ORAS-vicevoorzitter Pepijn van Sabben betrokken. Het resultaat is de Engelstalige serie Sustainable Goalgetters.

In de eerste aflevering, te beluisteren via Spotify, ontvangt presentator Thomas Arblaster dr. Henk Jonkers (faculteit CiTG) en bouwkundestudent Kelvin Saunders. Doel 11 staat centraal: duurzame steden en leefgemeenschappen. Jonkers is specialist in zelfhelend beton en Saunders vertelt over de Delftse inzending voor de Solar Decathlon, de universiteitscompetitie in duurzaam bouwen. Beide deelnemers krijgen ruime spreektijd en de totale podcast duurt iets meer dan een half uur. Volgens de makers een ideale duur voor verdiepende informatie.

Wat vond je ervan, vraagt Henquet. Eerlijk antwoord? Ik vond de muziek aan begin en eind te soft en Thomas zat te dicht bij z’n microfoon. Maar ook: het Engels van de deelnemers is goed genoeg en als geheel is het gesprek onderhoudend.

Naast de aflevering over duurzame steden staat er ook een online over verantwoorde voedselproductie (doel 12) waarin twee mensen uit de praktijk aan het woord komen. De ene studiogast begon een circulaire online supermarkt, de ander is specialist in de gewasveredeling. Deze praktijkverhalen zijn het meest boeiend en onverwacht.

Er staan nog vier delen op de planning over drinkwater en afvalwaterbehandeling, mobiliteit en energie. De afleveringen verschijnen tot de zomervakantie om de drie weken. En daarna? Dat hangt van de reacties af. Stoppen, doorgaan, of er een aparte commissie voor in het leven roepen. Alles is denkbaar zegt Henquet. Uiteindelijk is het de luisteraar die beslist.

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.