In zijn eerste maand als president van de Verenigde Staten is Donald Trump verantwoordelijk voor het ontslag van duizenden werknemers van vermaarde Amerikaanse wetenschapsinstellingen. Ook Delftse onderzoekers merken dat.
Protest tegen Elon Musk's Departement of Government Efficiency op 17 feb. 2025 in Washington. (Foto: Raymond Fudge via Flickr - smata2)
Trump heeft de bijl gezet in de wortels van tachtig jaar wetenschappelijke samenwerking, constateerde het Britse blad Nature eind vorige maand: ‘In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog namen de Amerikaanse leiders het standpunt in dat wetenschappelijke vooruitgang een essentiële sleutel is tot onze veiligheid als natie, tot onze betere gezondheid, tot meer banen, tot een hogere levensstandaard en tot onze culturele vooruitgang. En gedurende de volgende acht decennia kwamen regeringsfunctionarissen aan beide zijden van de politiek overeen om te investeren in de wetenschap van de VS. Nu vrezen wetenschappers dat die jarenlange consensus aan het afbrokkelen is.’
Delta zocht contact met drie Delftse onderzoekers die een lopend samenwerkingsproject hebben met Amerikaanse partners. Wat merken zij van de afbraak van de wetenschap in de Verenigde Staten?
Windenergieprojecten bevroren
Roland Schmehl, windenergieonderzoeker aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, noemt het ‘dramatisch en ongehoord’ wat er in Amerika gebeurt. Via sociale media en berichten van collega’s ziet hij de afbraak voor zijn ogen plaatsvinden.
In zijn colleges maakt Schmehl bijvoorbeeld gebruik van de website earth.nullschool.net die onder meer wereldwijde windpatronen toont. De data komen van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) – een instelling die ook klimaatonderzoek doet en de afgelopen weken onder vuur ligt. ‘De nieuwe regering lijkt het NOAA illegaal af te breken’, schrijft Cameron Beccario, oprichter van Earth Nullschool daarover op LinkedIn. ‘Internationale samenwerkingen zijn stopgezet en ze bereiden het ontslag voor van de helft van het personeel, de meeste van hen onderzoekers en technici. Toegang tot de weerdata kan per ongeluk of met opzet op ieder moment stopgezet worden.’
‘Ik denk dat ze niet kunnen geloven wat er aan de hand is’
Ook werkt Schmehl samen met het National Renewable Energy Lab (NREL) op het gebied van windenergie. “Onze collega’s daar zijn relatief rustig. Ik denk dat ze niet kunnen geloven wat er aan de hand is”, aldus Schmehl. “Veel, zo niet alle windenergieprojecten in de VS zijn bevroren. Het onderzoek gaat nog door, maar de vraag is voor hoelang. Tot nu toe zijn de onderzoeksprojecten die ik heb lopen niet geschrapt.”
Vooralsnog beperkt
Ook Jelle Joustra, onderzoeker bij de faculteit Industrieel Ontwerpen op het gebied van circulariteit van windenergie, werkt samen met het NREL in het project recycling wind turbine blades. “De coördinatie van dit project wordt gedeeld door Derek Berry (NREL) en Justine Beauson (DTU, Denemarken), en omvat een grote groep internationale deelnemers onder de paraplu van IEA Wind. Wat de invloed is van de recente ontwikkelingen in de VS vind ik lastig te zeggen, vooralsnog lijkt het voor dit project beperkt te zijn”, aldus Joustra.
Het is nog relatief rustig bij het NREL omdat het personeel niet direct onder de federale overheid valt, verklaart Schmehl. Maar het is wel het onderzoekslaboratorium van de Amerikaanse ministerie van Energie (Department of Energy of DOE) waar naar verluidt 1.800 van de 2.000 personeelsleden voorlopig ontslag hebben gekregen.
Gaten in het onderzoek
Deepti Adlakha doet bij de faculteit Bouwkunde onderzoek naar klimaatmaatregelen in steden (Climate Action Plans) en het effect daarvan, met name voor de volksgezondheid. Binnen het project Beyond business as usual werkt ze samen met een onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Diego. “Zij zijn erg ongerust over hun toekomst”, vertelt Adlakha die regelmatig met hen belt. “De situatie verandert met de dag.”
Vanuit San Diego zouden de onderzoekers verslag doen over klimaatmaatregelen en de gezondheidstoestand in steden in Noord- en Zuid-Amerika. “Als er wordt bezuinigd op wetenschappelijk onderzoek, moeten sommige steden misschien worden uitgesloten van het onderzoek, omdat er dan minder vergelijkingspunten zijn”, voorziet Adlakha. “Dit maakt het moeilijker om het effect van klimaatbeleid op de volksgezondheid te beoordelen.” Voor het voortbestaan van het onderzoek hoeft ze niet te vrezen, want dat wordt betaald door de Nederlandse onderzoeksfinancier NWO.
Kaalslag in kaart

Abigail André, een milieujurist verbonden aan de Ohio State University, lanceerde afgelopen week een bijzonder initiatief om de effecten van Trumps slag tegen de wetenschap in kaart te brengen. Via LinkedIn verspreidde ze een oproep aan alle getroffenen om zich te melden. Haar bericht werd 2.700 keer gedeeld en André brengt binnenkort de respons in kaart op een website.
‘Dit is fantastisch werk’, reageert een van de respondenten op Linkedin. ‘Data vertelt het verhaal. Voeg alsjeblieft toe wat niet in de media is verschenen. Het is vast moeilijk te verifiëren, maar er zijn zoveel verhalen te vertellen.’
- Heb je zelf ervaringen met Amerikaanse collega’s die in de knel zijn geraakt, laat het ons weten met een mailtje naar onderstaand adres. We blijven dit volgen.

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
j.w.wassink@tudelft.nl
Comments are closed.