Het wordt gevaarlijker om te protesteren aan Amerikaanse hogescholen en universiteiten. President Donald Trump dreigt met schorsingen en arrestaties. Instellingen kunnen hun financiering kwijtraken als ze de protesten ’toestaan’.
Politie-inzet tijdens het protest van End Fossil op de Delft Career Days 2025. (Foto: Thijs van Reeuwijk)
Als Amerikaanse scholen en universiteiten ‘illegale protesten toestaan’, kunnen ze hun overheidsfinanciering verliezen. Dat schrijft de Amerikaanse president Donald Trump op zijn eigen sociale medium Truth Social. “Oproerkraaiers belanden in de gevangenis of moeten terug naar hun eigen land. Amerikaanse studenten worden uit hun opleiding gezet of gearresteerd.” En in hoofdletters voegt hij eraan toe: “Geen maskers!”
Eerder dit jaar kondigde de Amerikaanse president aan dat hij buitenlanders het land wil uitzetten als ze bij studentendemonstraties de wet overtreden. In het nieuwste bericht bedreigt hij ook Amerikaanse studenten en de onderwijsinstellingen zelf. Zo gaat Trump dus een stap verder in het smoren van studentendemonstraties, die zich met name tegen het geweld van Israël in Gaza richten. De Amerikaanse regering staat achter Israël en de president ziet zelfs vastgoedkansen in de wederopbouw van Gaza. De Palestijnen moesten maar ergens anders wonen, opperde hij vorige maand. Nederland steunt die lijn niet, blijkt uit antwoorden op Kamervragen van de SP.
- Lees ook wat demonstratierechtexpert Marjolein Kuijers zegt over demonstreren op de campus: “Het uitgangspunt van het internationale demonstratierecht is dat protesten altijd toegestaan zijn, mits vreedzaam”
Begrenzen
Toch hebben politieke partijen ook in Nederland grote moeite met studentenprotesten in het hoger onderwijs. Het kabinet wil het demonstratierecht ‘begrenzen’ om de uitwassen te bestrijden, zoals de veelbesproken vernielingen en het geweld aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolging van demonstranten is mogelijk als ze geweld gebruiken. Vorige maand kreeg een van de UvA-demonstranten celstraf opgelegd, onder meer omdat ze een stok naar de politie had gegooid.
Op de TU Delft werden vorige maand na een protest op de Delft Career Days tien demonstranten aangehouden wegens lokaalvredebreuk en één demonstrant wegens mishandeling. Bij een eerdere bezetting na het pro-Palestijnse tentenkamp vorig jaar, werd één activist gearresteerd vanwege het filmen van de politie en het niet willen tonen van een identiteitskaart. Zij zijn weer vrijgelaten.
Vorig jaar kwamen de universiteiten gezamenlijk met een nieuwe ‘richtlijn’, die onder meer kritiek kreeg van De Jonge Akademie: de richtlijn zou het debat smoren. Personeel van de Universiteit van Amsterdam ging onlangs in staking voor het demonstratierecht.
HOP, Bas Belleman/Delta, Kim Bakker

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.