NWO heeft de Veni-subsidies voor beginnende onderzoekers toegekend. Vijf van de zeven Delftse Veni’s hebben betrekking op quantumtechnologie. De toekenning van de onderzoeksbeurzen liep dit jaar anders: eerst door corona en vervolgens door een hack bij NWO. De onderzoeksfinancier besloot de aanvragen te splitsen per wetenschapsdomein. Als eerste betrof dat 89 toekenningen in de exacte & natuurwetenschappen (ENW) en gezondheidszorg & zorginnovatie (ZonMw). De domeinen toegepaste & technische wetenschappen en sociale & geesteswetenschappen komen in april 2022 aan de beurt.
Het succespercentage voor de aanvragen in het domein exacte & natuurwetenschappen lag dit jaar op 21 procent. Deze zeven Delftse onderzoekers wonnen met hun voorstel.
Dr. Koen Bastiaans (EWI) onderzoekt hoe nieuwe elektronische eigenschappen ontstaan door het koppelen van twee quantumtoestanden; dr. Eliska Greplova (TNW) probeert met de wiskundige principes uit de topologie quantumruis te overwinnen; dr. Kristin Kirchner (EWI) zal nieuwe rekenmethoden ontwikkelen om betrouwbare voorspellingen te kunnen doen van verschijnselen met ruis; dr. Kaveh Lahabi (TNW) bouwt een nieuw type microscoop waarmee je tegelijkertijd elektriciteit, magnetisme en temperatuur op atomaire schaal kunt bekijken; dr. Maximilian Russ (TNW / QuTech) onderzoekt de kleine variaties in quantumbits gebaseerd op spin om tot een efficiënte spinmanipulatie te komen; dr. Carolina Urzúa-Torres (EWI) ontwerpt een nieuwe wiskundige aanpak van numerieke methoden voor Maxwell’s vergelijkingen (die essentieel zijn voor het ontwerpen van telecommunicatiesystemen en moderne elektronica); dr. Y. Wang (TNW) doet onderzoek naar onconventionele supergeleiding in gelaagde magnetische quantummaterialen.
Lees hier meer over hun onderzoek.
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
j.w.wassink@tudelft.nl
Comments are closed.