Campus

Tijd om Prometheus-vlam te doven?

(Illustratie: Marjolein van der Veldt)

Na vijfduizend jaar stoken als belangrijkste middel om energie op te wekken, is het hoog tijd om eindelijk over te stappen naar zonne-energie. Dat stelde prof.dr.ir. Miro Zeman, afdelingshoofd duurzame elektrische energie aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI), tijdens zijn lezing op maandagavond 3 april voor het Bataafsch Genootschap in het Rotterdamse stadhuis.

Te lang is vuur het symbool geweest voor energie, betoogde Zeman. Kijk maar naar de vlam boven de T in het TU Delft logo. Hier brandt het vuur van de energie en de vernieuwing. Maar, zegt Zeman, nu de gevolgen van al die verbranding tot steeds meer weersextremen leiden, is het tijd om over te stappen naar een ander symbool van energie: de zon. Hoe ziet het logo er dan uit, vroeg hij zich af. 

Cultuurhistorici zullen hun bedenkingen hebben. Voor hen staat de vlam van Prometheus niet voor verbranding maar voor vooruitgang. Wikipedia schrijft: ‘Uit liefde voor de mensheid stal Prometheus het vuur bij de Olympische goden en schonk het aan de mensen. Hij leerde de mens er metaal mee te bewerken en bracht hen wetenschap en kunst bij. Prometheus werd voorgesteld als een leraar en uitvinder, die de mensen wederzijds respect bijbracht en hen leerde vooruit te denken.’ (JW) 

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.