Kort

Follow This krijgt navolging in VS

Een Amerikaans oliebedrijf heeft toegezegd de CO2-uitstoot van hun productieproces te verlagen. Het gaat om Chevron die een reductie van 5 procent belooft in 2028. Volgens een artikel in de Wall Street Journal is de belofte een gevolg van de aanhoudende druk van klanten en investeerders om iets tegen klimaatverandering te ondernemen.

Als meest activistische aandeelhouder noemt het artikel de groep Follow This van TU-alumnus Mark van Baal. In een nieuwsbrief laat Van Baal weten dat Chevron het vijfde oliebedrijf is waar de aandeelhouders voor de Follow This klimaatresolutie stemden.  “We hebben nu voor de vijfde keer bewezen hoe effectief onze klimaatresoluties zijn”, reageert Van Baal. “We laten oliebedrijven iets doen waar ze geen zin in hebben: verantwoordelijkheid nemen voor de CO2-uitstoot hun producten.”

Over de ambitie van Chevron is hij minder lovend: “Een reductie van gemiddeld 5 procent in 2028 is verreweg onvoldoende om Parijs te halen. Om Parijs te halen is een absolute reductie van 40 procent in 2030 nodig, wat nog geen enkel olie- en gasbedrijf van plan is. Conclusie: Klimaatresoluties werken en blijven nodig. We blijven daarom klimaatresoluties indienen tot deze bedrijven volledig in lijn met Parijs zijn.” Wordt vervolgd.

Voortgang van de Amerikaanse campagne. (Illustratie: Follow This)

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.