Medewerkers en promovendi kunnen vanaf maandag 20 juni met hun NetID inloggen op de nieuwe supercomputer DelftBlue. Het laatste half jaar zijn alle hobbels gladgestreken.
De grootte en kracht van supercomputers zijn lastig aan te geven. In de top-500 van ’s wereld krachtigste computers staat DelftBlue met een snelheid van 2 petaflops op nummer 250. Dat geeft een idee van de kracht van deze supercomputer, die ongeveer een derde van het TU Delft datacentrum in beslag neemt.
Twintig rekken waarin 400 modules zijn geschroefd met elk 12 of 24 processoren, in totaal 20 duizend stuks– zo ziet deze installatie eruit. Daarnaast zijn er tien modules met elk vier snelle grafische kaarten – speciaal voor snelle rekentaken met veel herhalingen. Ongeveer een kwart van de ruimte is in gebruik voor dataopslag. Zes rekken staan bij de eerste oplevering nog leeg. Die worden over een anderhalf jaar ingevuld met wat dan het meest urgent is gebleken, vertelt hoogleraar numerieke analyse prof.dr.ir. Kees Vuik.
Vuik is wetenschappelijk directeur van het Delft High Performance Computing Centre (DHPC), zoals de officiële naam van het rekencentrum luidt, en tevens wetenschappelijk directeur van het Delft Institute for Computational Science and Engineering (DCSE). Hij benadrukt dat DelftBlue straks breed toegankelijk is. “Bachelorstudenten kunnen de minor computational science volgen, of het keuzevak high performance computing. Masterstudenten komen in aanmerking voor het vak advanced high performance computing en kunnen, net als promovendi, hun studiebegeleider aanvraag laten doen voor een onderzoeksbudget.”
Laagdrempelig
Die verdeling weerspiegelt zich ook in de tijdsplanning voor Delft Blue: 10 procent is gereserveerd voor onderwijs, 80 procent voor onderzoekswerk en de resterende 10 procent van de tijd voor onderhoud, uitbreidingen en updates.
Om de drempel naar de supercomputer zo laag mogelijk te maken zijn er op iedere faculteit, behalve bij Industrieel Ontwerpen, twee tot drie gebruikers beschikbaar uit de DHPC user group om studenten en medewerkers te helpen bij alledaagse gebruikersproblemen.
Daarnaast heeft iedere deelnemende faculteit een medewerker in de expert pool. Deze mensen verzorgen support, instructie en training. Centraal heeft het DHPC twee service-medewerkers en vier mensen van ICT-support met een specialisatie in high performance computing.
Data en rekenkracht worden steeds belangrijker, stelt DHPC op de website. Deels vanwege het toenemend belang van gedetailleerde simulaties, en daarnaast door de toename van de hoeveelheid data op vrijwel elk onderzoeksgebied. Dus zijn krachtige computers onmisbaar om op niveau mee te blijven draaien in de technische wetenschappen.
Gedreven door die overtuiging namen Vuik en ict-manager Frans Broos in maart 2017 het initiatief voor een nieuwe Delftse supercomputer. Vier jaar later, eind maart 2021, tekende rector Tim van der Hagen namens de TU Delft het leveringscontract voor 4,5 miljoen euro met computerfabrikant Fujitsu. De oplevering vond op 20 januari 2022 plaats. Daarna is het systeem uitgebreid getest. Vijf maanden stelt het DHPC de DelftBlue open voor alle stafleden van de TU Delft. Die kunnen inloggen op de DelftBlue met hun NetID.
Studenten hebben niet automatisch toegang, laat Vuik weten. Die kunnen toegang krijgen als ze dit nodig hebben bij een vak of via hun BSc/MSc-begeleider.
Een indruk van de Delft Blue supercomputer in aanbouw. (Video: TU Delft)
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
j.w.wassink@tudelft.nl
Comments are closed.