Kort

Plan voor technologie in de zorg

“De vraag naar zorg neemt toe, maar zorgverleners zijn er steeds minder”, constateert prof.dr. Maarten van der Elst, traumachirurg en Reinier de Graaf-hoogleraar aan de TU Delft. “Met behulp van technologie kan zorg betaalbaar blijven en dus toegankelijk voor iedereen.”

Anderzijds gaat er veel mis met technologie in de gezondheidszorg. “Op basis van cijfers uit het buitenland schatten we dat in Nederland ongeveer zesduizend patiënten per jaar ernstige schade ondervinden door een incident dat mogelijk voorkomen had kunnen worden; 1500 daarvan overlijden. Dat heeft allerlei oorzaken: fouten met diagnostiek of medicatie, infecties, valpartijen, maar ook falende technologie.”

De komende vijf jaar wil Van der Elst tot een stappenplan komen voor technologische innovaties in de gezondheidszorg. Dat plan moet ervoor zorgen dat alleen nieuwe technologie naar binnen komt waarvan de werkzaamheid bewezen is, die efficiënt en goedkoper is, en die rekening houdt met de belangen van de patiënt. (JW)


  • Woensdag 4 maart houdt prof.dr. Maarten van der Elst zijn intreerede ‘De stem van de patiënt’ (Aula, 15 uur). Meer informatie op de TU Delft website.


DORA-tags-web.jpg


Speciaal ontwikkelde ’tags’ maken het mogelijk om apparatuur in de operatiekamer te registreren en te volgen. (Foto: TU Delft)

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.