TU haakt aan bij Slimme Zorg Estafette

Innovaties zijn nodig om de zorg bereikbaar, betaalbaar en duurzaam te maken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) organiseert daarom in februari een kennismarathon. Daarin draait het om samenwerking tussen techniek, zorg en beleid. Want: ‘We hebben elkaar nodig om innovaties breed op te schalen en de zorg te transformeren’, aldus VWS.

Het TU Delft Health Initiative haakt daarbij aan met een maandprogramma vol lezingen, evenementen, een hackathon en uitgebreide brainstormsessies.

De openingsbijeenkomst van de gezondheidsmaand op maandag 5 februari gaat over de verduurzaming van de zorg. Want daar is veel te winnen. Uitbundig gebruik van verpakkingsmateriaal, weggooi-operatiegereedschap, fabricage van medicijnen en kunstmatig versnelde veroudering van medische apparatuur – het trekt allemaal een enorme wissel op grondstoffen en produceert massa’s afval. Dat laat het dossier Operatie Groene Zorg op NEMO-Kennislink overtuigend zien.

Tijdens de Sustainable Health Challenge gaan ingenieurs, zorgprofessionals en beleidsmakers met elkaar op zoek naar verbeteringen. En daarbij staat veel op het spel. De jury heeft 25 duizend euro te verdelen onder de meest veelbelovende teams. Daarmee kunnen ze een samenwerking opstarten en (voor)onderzoek financieren.

Dokter Bibber demo
Diederik Gommers (Erasmus MC) en Richard Goossens (TU Delft) namen deel aan een levensgrote versie van het spel Dokter Bibber op de campus van TU Delft. Gommers hing in het harnas om de patiënt te opereren met behulp van technologie van de TU Delft, terwijl Goossens hem bediende met een afstandsbediening. (Foto: TU Delft)

Comments are closed.