Wetenschap
Krasse knarren

Wil Thissen: ‘Het ging net weer lekker’

Ook hoogleraren gaan met pensioen. Maar er zijn uitzonderingen. Zoals TBM-stamvader Wil Thissen (1949), die elf jaar na zijn emeritaat plaats maakt voor ‘pensionado-gedrag’.

Wil Thissen op 'zijn' faculteit TBM. (Foto: Sam Rentmeester)

Toen Wil Thissen in 2014 met pensioen moest, was hij met veel dingen nog helemaal niet klaar. Vier jaar eerder had hij ‘een flinke dip’ gehad. “Mijn echtgenote kreeg kanker en is daaraan overleden. Dat was zwaar, en het heeft me wel een jaar gekost om er bovenop te komen”, vertelt hij.

Toen dat gebeurde, maakte Thissen wat hij noemt ‘een nieuwe start gemaakt met nieuwe projecten’ op zijn faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM). Dat alles liep volop toen zijn pensioen zich aandiende. Wat dat zoal was? “Ik had meer dan tien promovendi lopen. Ik had met mensen van de staf succes gehad met de aanvraag van grote internationale projecten. Later kwam het IHE Delft Institute for Water Education. Dat zocht iemand die een dag in de week colleges kon geven in environmental planning en management. Dat heb ik drie jaar gedaan. Tot corona werkte ik feitelijk voltijds door. Mijn laatste promovenda heb ik in de coronatijd afgerond.”

Betrokken bij het geheel

“Die nieuwe start hield mij betrokken bij het geheel. Zeker ook omdat ik toch één van de founding fathers van de faculteit ben.” Naast Thissen waren dat de hoogleraren Henk Sol (tevens decaan) en Ernst ten Heuvelhof, en secretaris-beheerder Simon Peerdeman.

 ‘Opeens was ik 65 jaar’

Thissen herinnert zich in detail welke ideeën en belangen er speelden bij de oprichting van de bachelor technische bestuurskunde in september 1992 – de eerste stap naar de oprichting van de faculteit TB, later TBM. “Ik was vanaf 1986 betrokken en zou er een boek over kunnen schrijven.”

Conflicten tussen hoogleraren

Er waren conflicten tussen hoogleraren, er was interne tegenwerking van technische faculteiten waar profesoren vonden dat studenten techniek moesten leren en later in de beroepspraktijk wel ontdekten hoe de hazen liepen. Extern was de Universiteit Twente, die al een opleiding bestuurskunde had, geen voorstander van een soortgelijke studie in Delft.

Uiteindelijk gaf de commissie Zeevalking de doorslag met een rapport dat stelde dat er ‘een grote behoefte was aan ingenieurs die bestaande disciplinegrenzen konden overschrijden en zo belangrijke maatschappelijke problemen aan konden pakken’. “Ik was daarbij de man van het systeem- en beleidsdenken”, zegt Thissen. “Ik ben vervolgens 25 jaar doorgegaan met het verder ontwikkelen van het onderwijs en onderzoek. En opeens was ik 65 jaar.”

Gastvrijheidsverklaring

Vier jaar na zijn emeritaat kwam Thissen via zijn nieuwe partner terecht bij PUM, Netherlands Senior Experts. Hij deed programma’s over waterbeheer in Rwanda en Suriname. In Senegal schoot hij een Nederlandse uienkweker te hulp met een analyse van partners, productieketen en belangen. “Uiteindelijk is dat vastgelopen op covid, want er kon niemand meer naartoe.”

‘Er is meer tijd gekomen voor ‘pensionado-gedrag’

Post-covid is Thissen nog steeds blij met zijn campuskaart en de gastvrijheidsverklaring van de TBM-decaan. Hij mag er graag ‘klankborden’ met nieuwe collega’s of gastcolleges geven voor nieuwe studenten over de beginjaren van de faculteit. Methoden en technieken zijn verder ontwikkeld, zegt hij, maar in de basis gaat het bij TBM nog steeds over systeemdenken, analyseren en modelleren. En tegelijkertijd over besluitvorming onder invloed van partijen met verschillende belangen.

Maar er is ook meer tijd gekomen voor ‘pensionado-gedrag’ met kleinkinderen, zijn vaste tennisploeg en een huis in Noord-Frankrijk. “Dus in die zin bouw ik het wel af.”

CV

Wil Thissen (Ougrée (B), 1949) studeerde natuurkunde aan de TU Eindhoven. Voor zijn afstuderen analyseerde hij het wereldmodel van de Club van Rome uit 1972. Dat was zijn introductie in systeemdenken, modelleren en maatschappelijke aspecten. Hij promoveerde in 1978 op systeemdynamica en wereldmodellen.

Na een tweejarige postdoc in de VS werkte hij vanaf 1980 bij Rijkswaterstaat aan beleidsanalyse en waterbeheer. In 1985 benaderde de TU Delft hem voor het plan om een opleiding technische bestuurskunde op te zetten. Zes jaar later mondde dat uit in een nieuwe faculteit, de voorloper van het huidige Techniek, Bestuur en Management.

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.