Wetenschap

Delft Reactor Institute moet nationaal centrum voor neutronenonderzoek worden

Half oktober wordt de onderzoeksreactor stilgelegd om de zogenaamde koude bron in te bouwen. “We kunnen hier straks iets unieks in Nederland”, zegt directeur Koppers.

Wim Koppers is sinds 1 september de nieuwe directeur van het TU Delft Reactor Institute. (Foto: Jaden Accord)

Dr. Wim Koppers is sinds 1 september directeur van het TU Delft Reactor Institute. Eerder werkte hij bij onder andere Philips Research, FOM en Differ. De afgelopen drie jaar leidde hij de faculteit Biomedical Engineering van de TU Eindhoven. Met zijn komst naar Delft kiest hij weer voor een onderzoeksinstituut. “Onderzoek vind ik een prettige werkomgeving. Zelf vervul ik het liefst een brugfunctie, dienend aan het onderzoek. Ik ben degene op de achtergrond die zorgt dat alles goed loopt.” 

U wilde graag een interview geven in Delta. Hebt u een boodschap aan de Delftse gemeenschap?
“Niet alleen aan de Delftse gemeenschap maar ook breder. We gaan een spannend half jaar tegemoet. Half oktober wordt de reactor stilgelegd voor de installatie van de IPA, de In-Pool-Assembly. Die bevat de koude bron die onder in het bassin naast de reactor geplaatst wordt met alle aansluitingen voor waterstof, helium en vacuüm die daarvoor nodig zijn.” 

Wat houdt dat in?
“De koude bron remt neutronen uit de reactor enorm af waardoor de resolutie van de metingen met een factor 100 verbetert. Dat is compleet uniek voor ons land. Dat is de boodschap die ik hier wil geven: kom, kijk, en kom hier meten. Op onze website zullen we voorbeelden laten zien van wat we kunnen betekenen voor neutronenonderzoek.” 

Wanneer verwacht u de ingebruikname?
“Over twee weken gaat de reactor uit, ik denk dat we in het tweede kwartaal van 2024 wel klaar moeten zijn. We zitten nu bijna tweewekelijks te overleggen met de Koreanen die het apparaat hebben gebouwd en met de Duitse onderaannemer.” 

De vorige twee keer werd een lek geconstateerd. Is dat nu verholpen?
“Ja, de lassen zijn gecheckt. Tot nu toe zijn alle tests goed doorstaan. Overigens willen we snel beginnen met de productie van een reserve-exemplaar in samenwerking met de TU’s eigen technische dienst Demo. Daar werken nu al aluminiumlassers aan hun certificering.” 

Wie zullen er gebruikmaken van de neutronenopstellingen?
“We hebben natuurlijk ons eigen onderzoek op het gebied van materiaalkunde, nucleaire chemie zoals medische isotopen en batterijontwikkeling. Daarnaast kunnen ook externe onderzoekers bundeltijd reserveren. Dat kan  via de website van RID.” 

Tot slot: waar moet het TU Delft Reactor Institute over vijf jaar staan?
“Ik zie mooie samenwerkingen ontstaan met de European Spallation Source ESS in Zweden. Daarin kunnen we nationaal coördinerend optreden voor andere universiteiten die neutronenonderzoek willen doen. Dat is de leverage (hefboomwerking, red.) die we willen creëren met het opzetten van samenwerkingen met andere universiteiten.” 

 

Directeur Wim Koppers en hoofd reactorontwikkeling Camiel Kaaijk inspecteren de koude bron (boven) en de rest van de In Pool Assembly. (Foto’s: Jos Wassink)

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.