Kort

Tien manieren om je telefoon te dumpen

Bij de aankoop van een nieuwe telefoon zou je de oude moeten inleveren om te recyclen. Toch leggen de meeste mensen hun afgedankte telefoon(s) in een lade, waardoor een circulaire economie in edelmetalen niet van de grond komt.
Hoe kunnen ontwerpers helpen om een ‘cultuur van terugkeer’ te creëren, vroeg dr. Flora Poppelaars van Industrieel Ontwerpen (IO) zich af. Als leidraad voor ontwerpers ontwikkelde Poppelaars tien principes in haar promotieonderzoek. Tip 2: Houd gebruikers bij de hand om afscheid te nemen (bereid ze voor op het onvermijdelijke moment van afscheid). Tip 7: Denk aan het lichaam en de ziel van apparaten (zorg ervoor dat ‘de ziel’ – de inhoud – goed wordt overgebracht naar de volgende incarnatie – het volgende apparaat). Tip 9: Maak gebruik van de relatie tussen de gebruiker en zijn of haar telefoon (wees je bewust van de emotionele verbondenheid van gebruikers met hun mobieltje). Lees de overige tips in de TU Delft repository.

  • Promotie Let It Go. Designing the Divestment of Mobile Phones in a Circular Economy from a User Perspective. Verdediging: 8 oktober 2020

 

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.