Kort

Levende lappen

De zoektocht naar levende materialen is in een nieuwe fase beland. Al een tijdje willen onderzoekers de eigenschappen van levende cellen onderbrengen in hanteerbare materialen. Als functionele eigenschappen worden vaak genoemd: chemische detectie, ontgiften, en productie van energie of grondstoffen. Maar levende cellen onderbrengen op een geschikte ondergrond bleef steeds een probleem.

Dat is nu wel gelukt, schrijven TU-onderzoekers van TNW en IO nu in een gezamenlijke publicatie in Advanced Functional Materials. Het team onder leiding van dr. Marie-Eve Aubin-Tam bracht met een inktjetprinter een hydrogel met micro-algen aan op een laag van bacterieel cellulose. Dat combineert levende cellen met een stevige en flexibele ondergrond die zich voor tal van toepassingen leent.

Mede-onderzoeker professor Anne S. Meyer (Universiteit van Rochester, VS) ziet toepassingen bij huidtransplantaties. “De door de algen opgewekte zuurstof zou het herstel op gang kunnen helpen”, zegt ze.

IO-hoogleraar prof.dr. Elvin Karana ziet mogelijkheden voor nieuwe fotosynthetische en responsieve levende materialen. “We hopen dat ons artikel een dialoog op gang brengt tussen de ontwerp- en de wetenschapsgemeenschap, en nieuwe richtingen voor onderzoek naar toekomstige fotosynthetische levende materialen inspireert.”

A sample from the flexible living material in the lab. (Photo: from publication)

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.