Campus
Mens-robot-interactie

Voor het eerst maakt een robot de campus schoon

In de gebouwen van de faculteiten Industrieel Ontwerpen en Mechanical Engineering en bij Pulse kun je voortaan een schrobzuigrobot tegenkomen die de taak van schoonmakers verlicht. Onderzoekers die robots flexibeler in de omgang proberen te maken, houden de schoonmaakrobot nauwlettend in de gaten.

Studenten kunnen in de gebouwen voor IO en ME een schoonmaakrobot tegenkomen. (Foto: Thijs van Reeuwijk)

Schoonmakers worden er niet jonger op. Met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar en weinig jonge instroom is het voor schoonmaakbedrijf Gom (8.000 medewerkers) een zorg om de schoonmakers gezond en inzetbaar te houden tot hun pensioen. Om hun werk te verlichten, gebruikt het bedrijf inmiddels 30 geïmporteerde schoonmaakrobots. Na een succesvolle proefperiode is afgelopen maand een robot in gebruik genomen op de Delftse campus. Het apparaat is te vinden in de gebouwen van Industrieel Ontwerpen, Mechanical Engineering en Pulse. Voor de volledigheid: een primitievere variant trok al eerder baantjes over de vloeren van de sporthal in gebouw X.

Inwerken

“We moeten vier zalen doen voor kwart voor negen”, vertelt schoonmaakster Ria. “Ik kan nu om zeven uur de robot de gang laten doen, en in de tussentijd doe ik zelf de zaal. Dan zijn de gangen om acht uur schoon, lang voor de studenten komen.” Op de vraag of ze niet bang is dat de robot haar baan overneemt moet ze lachen. “Welnee, de robot verlicht ons werk. Die gaat mij niet vervangen.”

Op onvoorziene obstakels, zoals studenten die in de weg staan, reageert de robot voorzichtig

“De robot heeft nu dertien kaarten”, zegt robotspecialist Jeroen Stoof van leverancier BOMA Nederland. Voor iedere nieuwe ruimte moet de robot ingewerkt worden om te weten waar kasten, muren, pilaren en andere obstakels staan. Zo ontstaan de kaarten. Op onvoorziene obstakels, zoals studenten die in de weg staan, reageert de robot voorzichtig. Eerst remt hij af en als het obstakel blijft staan, rijdt hij erlangs.

Omar met schoonmaakrobot
Schoonmaker Omar werd een van de eerste robot-operators. (Foto: Thijs van Reeuwijk)

Martijn Wisse, groepsleider Robot Dynamics aan de faculteit Mechanical Engineering, was geïntrigeerd door de schoonmaakrobot. Hij realiseerde zich dat zulke robots vooral actief zijn in fabrieken waar ze weinig interactie hebben met publiek. Op de gangen van onderwijsgebouwen is dat anders. Het idee groeide om met GOM een living lab op de campus te creëren waar robots leren omgaan met mensen. Doel daarvan is om flexibeler robots te ontwikkelen voor schoonmaak, logistiek (denk aan pakketjes samenstellen) en de zorg.

Eentonig buffelen

Charlotte Morijn, manager performance centre bij Gom, ziet de rol van schoonmakers veranderen richting operator. Mens en robot werken het beste samen als ze allebei kunnen doen waar ze het best in zijn. De robot buffelt eentonig door terwijl de operator meer verschillende facilitaire taken zal vervullen binnen een afwisselender takenpakket.

De robot zal vooral ‘aan de randen van de dag’ actief zijn

Gom wil graag praktijkpartner zijn in de ontwikkeling van meer functionaliteit van de robot. Bij sommige bedrijven maken robots ’s nachts schoon, dan zou een beveiligingstaak een idee kunnen zijn. Gom ziet daar voor zijn schoonmaakrobots geen rol in. In de TU-gebouwen zal de robot dan ook vooral ‘aan de randen van de dag’ actief zijn.

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.