Kort

Onderzoek naar vertrouwen in wetenschap


Tijdsdruk, vreemde uitkomsten, hiërarchie, financieringsaanvragen – tal van factoren kunnen de wetenschappelijke integriteit onder druk zetten. Wat zijn jouw ervaringen als onderzoeker? Dat vraagt het onderzoek NSRI (National Survey on Research Integrity) aan 40 duizend onderzoekers in Nederland. Het onderzoek is 15 oktober met een e-mailcampagne van start gegaan en de enquête staat ongeveer een maand open.

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek zijn sturend in beslissingen over volksgezondheid en welvaart, zegt projectleider prof. Lex Bouter (VU en AMC). Het is daarom noodzakelijk dat niet alleen de resultaten van onderzoek betrouwbaar zijn, maar ook de onderzoekspraktijk. Het NSRI stelt zich ten doel het vertrouwen in de wetenschap te verbeteren.

De uitkomst van de enquête moet leiden tot betrouwbare schattingen van bedenkelijke onderzoekspraktijken in verschillende domeinen van de wetenschap. Ook moeten de achterliggende oorzaken duidelijk worden, alsmede de rol van de diverse instanties zoals onderzoeksinstituten, subsidiegevers en tijdschriften. Het NSRI verwacht in het tweede kwartaal van 2021 met resultaten te komen.

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.