Kort

Gasopslag krijgt ecologisch onderkomen

Het nieuwe gassenmagazijn heeft veel daglicht, natuurlijke ventilatie en een hoge mate van transparantie. (Afbeelding: cepezed)

De TU-dienst Logistiek en Milieu krijgt volgend jaar een bijzonder nieuw onderkomen aan het uiteinde van de Mekelweg. Met een houten gevel en een groen gekromd dak krijgt de opslagplaats van gassen en chemicaliën een heel ander uiterlijk dan de onopvallende loodsen aan de Anthony Fokkerlaan, nabij het gebouw van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

80 procent van de materialen is biobased en/of hergebruikt, laat architectenbureau cepezed weten. Zo is de hoofddraagconstructie van het dak van hout en is het kalkzandsteen van de binnen- en buitenwanden hergebruikt.

Op het dak komen zonnepanelen voor de energievoorziening. De beplanting op het dak en talud draagt bij aan de natuurinclusiviteit van het project. Rondom het pand zijn retentiekratten (opvangbak voor water) in de grond opgenomen. Het streven van cepezed is het gebouw te realiseren zonder hemelwaterafvoer op het riool. (JW)

 

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.