Op het IO-plein en tussen het gebouw van Civiele Techniek en Geowetenschappen en de Bouwcampus zijn ganzen niet langer welkom omdat ze gezellige zitjes aan het water onder poepen. Dat meldt de TU-voorlichting op intranet (alleen toegankelijk voor mensen met een TU-account). Binnenkort start daarom een proef om de dieren te verjagen. Daarvoor wordt lasertechnologie ingezet, ontwikkeld door de Delftse startup Bird Control Group. Vogels schrikken van langstrekkende lichtvlekken, en dat schijnt niet snel te wennen.
Dik Nagtegaal, persvoorlichter bij de Dierenbescherming, kent de technologie en is ‘enthousiast’ over de proef. “Het is tien keer beter dan afschot”, verklaart hij. Bovendien hoopt hij dat de proef op een universiteitscampus bijdraagt tot bekendheid van de diervriendelijke technologie die hij ook graag elders toegepast zou zien.
René Hoonhout, teamleider Groenvoorziening, heeft een laser in bruikleen gekregen – een 40 centimeter lange ‘zaklamp’ die een felle lichtvlek produceert. Hij is van plan om bij de vroege ronde om zeven uur ’s morgens langs IO en de Bouwcampus te rijden en daar gedurende een minuut of tien de vogels te verjagen. Volgens het bedrijf verdrijft de lasershow de ganzen gedurende een paar uur. “En anders doen we nog een rondje.”
De proef loopt tot eind november. Als de ervaring gunstig is overweegt Hoonhout de aanschaf van een eigen laser voor de afdeling Groenbeheer.
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
j.w.wassink@tudelft.nl
Comments are closed.