Zestien onderzoekers van Nederlandse universiteiten en academische ziekenhuizen krijgen Europees geld. Daarmee mogen ze hun wetenschappelijke inzichten vertalen naar een commerciële toepassing.
Dat heeft de Europese onderzoeksraad ERC vorige week bekendgemaakt. Met de subsidies voor een proof of concept is in totaal 25 miljoen euro gemoeid voor 166 laureaten. Ze krijgen 150 duizend euro per persoon. Twee van de zestien Nederlandse winnaars komen van de TU Delft.
Met het geld kunnen ze kijken of ze hun ideeën ook op de markt kunnen brengen, bijvoorbeeld met een patent of een prototype. De EU hoopt ermee te stimuleren dat onderzoek tot innovatie en economische groei leidt.
Dr. Arjen Jakobi (bionanoscience, faculteit Technische Natuurwetenschappen) krijgt de beurs voor verdere ontwikkeling van elektronenmicroscopie bij lage temperaturen (cryo-EM). Hij kan daarmee de structuur van grote biologische moleculen zoals eiwitten en antilichamen bepalen. Eiwitten zijn de radertjes in de machinerie van een cel. Ze functioneren alleen als ze precies de goede vorm hebben, maar juist die vorm was tot nu toe niet direct waarneembaar. Met cryogene elektronmicroscopie lukt dat wel. Alleen was daar tot nu toe relatief veel eiwit voor nodig. De chip die Jakobi wil ontwikkelen moet daar verandering in brengen. Die heeft een miljoen keer minder eiwit nodig voor een opname. De ontwikkeling van de cryogene chip is een eerste stap om te kijken of deze methode commerciële potentie heeft.
Prof.dr. Jantien Stoter leidt bij de faculteit Bouwkunde de 3D geo-informatiegroep. Ze ontving in 2016 een grote ERC-startersbeurs van 1,5 miljoen euro om in vijf jaar tijd 3D-modellen van de leefomgeving te ontwikkelen ten behoeve van stedelijke applicaties. Haar ERC-onderzoeksteam heeft een methode ontwikkeld om automatisch van een groot gebied gedetailleerde 3D-modellen van gebouwen te reconstrueren. Deze zijn voor heel Nederland als open data beschikbaar (3dbag.nl). De huidige beurs verkent de mogelijkheid om deze modellen ook in de toekomst als open data beschikbaar te houden in samenwerking met de spin-off 3DGI die extra diensten en opties ontwikkelt en aanbiedt. (HOP, BB / Delta, JW)
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.