Wie op de maan of op Mars wil verblijven, krijgt te maken met kosmische straling. Het aardmagnetisch veld beschermt ons ertegen, maar op de maan of Mars is de veiligste verblijfplaats onder de grond, bijvoorbeeld in bestaande grotten. Voordat je daar kunt verblijven om woonruimte, laboratoria en groentekassen te bouwen, moet je eerst zo’n grot in kaart brengen. Hoe doe je dat: zo’n onregelmatige en moeilijk toegankelijke tunnel in kaart brengen?
Dat is wat een studententeam onder leiding van TU-onderzoeker dr. Henriette Bier (faculteit Bouwkunde) heeft getest. Afgelopen november brachten ze op Sicilië een onderaardse grot in kaart. De expeditie werd betaald door ruimtevaartorganisatie ESA, het TU Delft Moonshot and Robotics Institute, en Erasmus+, het Europese programma voor educatie, jeugd, training en sport.
Het in kaart brengen verliep in twee stappen. Eerst fotografeerden studenten met telefooncamera’s bij kunstlicht het gehele oppervlakte van de grot, inclusief de splitsing. Toen was het de beurt aan een robothond met een lidar sensor in z’n snuit. Atletisch en precies bewoog de robot tussen de rotsblokken door om de hele grot vast te leggen in een 3D-puntenwolk.
Terug in Delft is het team bezig om de foto’s over de ruimtelijke puntenwolk te passen om tot een 3D-kaart te komen van de grot. In de toekomst, is het idee, kan deze technologie van pas komen bij het ontwerp en de realisatie van buitenaardse verblijven in lava-tunnels.
Zien hoe dat werkt? Bekijk de korte video:
0:02 / 1:41 Moonshot+ TU Delft lava tube mission in Sicily 2024
- Meer informatie over het Moonshot+ project over architectuur en infrastructuur op de maan staat op de website.
Comments are closed.