Wetenschap

Wubbo Ockels innovatieprijs voor duurzame ideeën

Jury (links) en winnaars (rechts) van de Wubbo Ockels Innovatieprijs hebben zich verzameld achter het winnende wasrek. Duurzaamheidscoördinator van de TU Delft Andy van den Dobbelsteen (tweede van links) is jurylid. (Foto: Marcel Bilow)

Verduurzamingsorganisatie De Groene Grachten reikte op 3 november de Wubbo Ockels innovatieprijs uit in The Green Village. De prijs is bedoel om het gedachtegoed van astronaut en duurzaamheidspionier Wubbo Ockels levend te houden. Iedereen met een innovatief idee of effectieve oplossing voor duurzaamheid kan meedingen. Ondanks het Delftse tintje waren er onder de winnaars geen Delftenaren. De drie winnaars zijn:

  • Jessica den Outer (Stichting Rechten van de Natuur) geeft samen met Milan Meyberg (TheGAIA) de natuur een stem met avatars en kunstmatige intelligentie.
  • Fonger Ypma (Arctic Reflections) lanceerde het plan om het ijs van de Noordpool verder aan te laten groeien door het drijfijs in de winter op strategisch gekozen plekken met zeewater te besproeien. Dat moet het versnelde afsmelten vertragen.
  • Pieter van der Ploeg ontwikkelde een energiezuinige wasdroger door de klassieke droogmolen te verkleinen en met een motortje rond te laten draaien. De Speed Dryer past in je studentenkamer, droogt in twee uur en kost 5 cent aan stroom.

Heb je ook een idee? Meld je aan voor de volgende editie van de Wubbo Ockels innovatieprijs.

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.