Studentenleven

Ecorunner wil record terug

De Ecorunner XIII moet de zuinigste auto ooit worden. (Afbeelding: Enshape Design Studio)

Het Ecorunner-team presenteerde vorige week het nieuwe ontwerp van hun ultrazuinige auto. De Ecorunner XIII is ontworpen om meer dan 2055 kilometer af te leggen op slechts 950 gram waterstof.  

‘Het record stond eerst op 1196 kilometer door het Ecorunner Team XI (2020-2021)’, schrijft pr-manager Eline Schwietert. ‘Toyota heeft dat verbroken en daarna volgde ARM Engineering. Dus het record van 2055 kilometer is nu van ARM Engineering.’

Door de lange afstand kan er materiaalmoeheid optreden, zodat het team besloot tot een steviger constructie.”Bij een zwaardere auto lever je wel weer wat efficiëntie in, dus daar moesten keuzes en afwegingen gemaakt worden. Kortom zijn we erg druk bezig geweest met het vinden van een balans tussen de efficiëntie en de robuustheid.”

In mei pakt Ecorunner Team XIII de handschoen weer op tijdens de Eco-marathon waar de efficiëntie bepaald wordt. In juni volgt dan de aanval op het wereldrecord. Met een topsnelheid van 45 kilometer per uur verwacht het team drie dagen non-stop te moeten rijden om het record te vestigen.

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.