Het opzetten van een quantum-internetverbinding tussen Den Haag en Delft bleek moeilijker dan verwacht. Met nieuwe partners streeft QuTech nu naar realisatie in 2021.
QuTech, een samenwerking tussen de TU Delft en TNO, kreeg vorige week gezelschap van toonaangevende telecomprovider KPN, de academische ict-organisatie Surf, en glasvezelspecialist OPNT (Optical Positioning Navigation and Timing). QuTech verwacht met de instroom van extra geld, apparatuur en expertise de demonstratieverbinding voor het quantuminternet te versnellen. QuTech, KPN, Surf en OPNT zijn lid van het TKI High Tech Systems & Materials consortium.
Een quantum-internetverbinding is gebaseerd op het op afstand verwikkelen van quantumbits (qubits) via een speciale glasvezel. De verwachtingen van deze verbinding zijn hooggespannen: veilige communicatie, positieverificatie en berekeningen op afstand uitgevoerd door quantumcomputers.
Delta schreef in juni 2018: ‘In 2020 willen de onderzoekers vier steden in Nederland met elkaar verbinden via quantumverstrengeling.’
“We hebben dat niet gehaald”, reageert dr. Wojciech Kozlowski, een postdoc-onderzoeker bij QuTech die betrokken is bij het quantum-internetproject. “Verstrengeling over een grotere afstand is moeilijker gebleken dan we hadden verwacht. De technische uitdagingen zijn fenomenaal, en de operationele uitdagingen hebben de vooruitgang vertraagd.”
Vier steden
QuTech verwacht dat de komst van de nieuwe partners de ontwikkeling van een quantumverbinding op afstand zal versnellen. Ook de kortetermijndoelstellingen zijn aangepast, zoals QuTech’s director of business development Kees Eijkel uitlegt. “QuTech streeft naar een snellere toegang van het publiek tot quantumnetwerken, door middel van geavanceerde simulatie-instrumenten. Een eerste, NetSquid, is onlangs gelanceerd. Voor de fysieke verbinding is het doel voor volgend jaar om een quantuminternetverbinding tussen Delft en Den Haag tot stand te brengen.” Het verbinden van vier steden, zoals de ambitie was in 2018, wordt uitgesteld, maar blijft het doel.
Het werk van commerciële partners is toepassingsgericht, aldus Kozlowski, en gericht. Netwerkproviders overwegen een quantum key distribution service om een beveiligde verbinding tussen twee internetverbindingen tot stand te brengen. Een andere dienst is de ‘blinde quantumcomputer’, waarbij een gebruiker berekeningen kan uitvoeren op een externe quantumcomputer “zonder dat de computer de input en output kent”, zoals Kozlowski uitlegt. Als dit je verwarrend vindt, maak je geen zorgen. Dat is het ook.
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
j.w.wassink@tudelft.nl
Comments are closed.