Het besturingssysteem QNodeOS verandert quantumnetwerken van een theoretisch concept in een bruikbare technologie. QuTech publiceerde dat, samen met Europese partners uit de Quantum Internet Alliance (QIA), in Nature.
Quantumnetwerkbouwers Stephanie Wehner, Mariagrazia Iuliano, Carlo Delle Donne en Bart van der Vecht. (Foto: Studio Oostrum voor QuTech)
“Wij willen quantumnetwerktechnologie voor iedereen toegankelijk maken”, zegt prof.dr. Stephanie Wehner, hoogleraar quantum computer science aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen, directeur van de Quantum Internet Alliantie, en hoofdauteur van het Nature-artikel ‘An operating system for executing applications on quantum network nodes’.
“Wij doen geen quantumcomputing, maar gewoon quantuminternet,” vertelt Wehner vanuit de auto op weg naar huis. “Wij verbinden quantumcomputers en andere quantumapparaten met elkaar over een netwerk. En we hebben nu een besturingssysteem gemaakt waarmee je echt een programma kan draaien op zo’n netwerk.”
Als voorbeeld van een netwerkprogramma noemt ze het gebruik van een webbrowser op een laptop om informatie van het internet te halen. “Eén programma is de webbrowser op jouw computer, het andere is het programma op de webserver. Het bekijken van webpagina’s ontstaat in de samenwerking tussen deze twee programma’s. Een netwerkapplicatie werkt altijd met twee of meer programma’s.”
Wat op een gewoon computernetwerk zo vanzelfsprekend is dat je het niet meer opmerkt, maakt het QNodeOS besturingssysteem nu ook mogelijk voor quantumnetwerken. “Met QNodeOS zetten we een grote stap vooruit”, stelt Wehner. “We maken het mogelijk – voor het eerst – om eenvoudig applicaties op een quantumnetwerk te programmeren en uit te voeren.”
‘QNodeOS vormt de schakel tussen programmeertalen zoals Python en qubits van divers pluimage’
Een quantumnetwerk verbindt meerdere quantumapparaten met elkaar en stelt die in staat quantuminformatie uit te wisselen. Informatieuitwisseling vindt in een klassiek computernetwerk plaats via uitwiseling van bits, in een quantumnetwerk gaat dat met quantumbits of qubits. Zo legden QuTech onderzoekers vorig jaar een quantumverbinding tussen Delft en Den Haag. Quantumnetwerken zijn de basis voor een toekomstig quantuminternet dat, volgens ingewijden, inherent veilig en onkraakbaar zal zijn.
Het besturingssysteem QNodeOS vormt de schakel tussen hogere programmeertalen zoals Python en de qubits van divers pluimage in quantumapparaten. Als demonstratie legden de onderzoekers een verbinding tussen quantumprocessoren in Innsbruck en in Delft.
“Onze trapped-ion processoren hier werken fundamenteel anders dan de processoren op basis van colour centres in diamant in Delft”, vertelt professor Tracy Northup, co-auteur uit Innsbruck. “Toch hebben we kunnen aantonen dat QNodeOS met beide werkte en de twee typen met elkaar kon verbinden.”
“Dit eerste besturingssysteem is een soort framework van wat er is in een quantumnetwerk en hoe dat met elkaar samenhangt”, kijkt Wehner terug. “Nu dat er is lopen we tegen onderzoeksvragen aan die tussen de natuurkunde en de informatica in liggen. Ik vind dat dus superspannend. Zo moet een netwerkprogramma kunnen schakelen tussen applicaties. ‘Scheduling’ heet dat in de informatica. Wij beginnen nu te begrijpen hoe zo’n scheduling in een quantumnetwerk gaat.”
Quantum Internet Alliance
De ontwikkeling van het quantumnetwerk besturingssysteem QNodeOS maakt deel uit van het Europese onderzoeksinitiatief Quantum Internet Alliance dat erop gericht is om tegen 2030 het eerste quantum internet te ontwikkelen. De QIA omvat meer dan 40 onderzoeksinstellingen. Partners bij deze publicatie waren naast de TU Delft en QuTech ook de Universiteit van Innsbruck (afdeling experimentele fysica), het Franse nationale instituut voor onderzoek in informatica en automatisering INRIA en het Franse nationale centrum voor wetenschappelijk onderzoek CNRS.
- Aanbevolen documentaire (24 min): The Race to Harness Quantum Computing’s Mind-Bending Power | The Future with Hannah Fry op Youtube.

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
j.w.wassink@tudelft.nl
Comments are closed.