Kort

Veel lege ruimte in collegezalen

CITG_TU_MG_7364_.jpg


Zoals in 2010 gaat het voorlopig niet worden. (Foto: Beeldbank TU Delft)

Veel ruimte, maar weinig plaats. Naast de anderhalvemetermaatregel die het aantal zitplaatsen in collegezalen flink terugbrengt, speelt ook de luchtverversing mee. Binnenklimaatprofessor Phil Bluyssen (faculteit Bouwkunde) pleit vanwege het gevaar van besmetting door aerosolen voor meer ventilatieWat betekent dat voor collegezalen aan de TU Delft?


Bluyssen: “In collegezalen werd altijd een boel lucht hergebruikt. Warme lucht werd gerecirculeerd om energie te sparen. Verhoogd energiegebruik wordt dus nog een issue, want wat wij aanbevelen is: honderd procent verse buitenlucht en geen recirculatie.”

Communicatiemanager Eelco de Vries van de afdeling campus real estate van de TU Delft reageert desgevraagd per email: “Bij het overgrote deel van de luchtbehandelingsinstallaties in de gebouwen kan de ventilatiecapaciteit ofwel de verversing van de lucht in de ruimte vergroot worden. Daar waar geen of onvoldoende aanpassing aan veranderende omstandigheden (zoals nu met covid-19) mogelijk is, zullen we aanvullende eisen stellen aan het gebruik van ruimtes (maximum aantal bezoekers), dan wel de ruimte afsluiten.” Beide maatregelen zullen ten koste gaan van het toch al sterk teruggelopen aantal beschikbare zitplaatsen in collegezalen. (JW)

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.