De TU Delft Library vierde op 15 mei 2023 haar 25-jarig bestaan. Tijdens de festiviteiten vertelde architect Francine Houben over ‘de bibliotheek van de toekomst’. Daar werkte ze toen aan en nu nog steeds. Want na de TU Delft Library realiseerde haar kantoor Mecanoo nog een dozijn andere bibliotheken.
Francine Houben sprak over de toekomst van bibliotheken. (Foto: Sam Rentmeester)
Houben vertelde hoe ze te werk gaat: ze neemt de bestaande omgeving als startpunt, ze analyseert de functies en ze houdt de indeling van het gebouw flexibel. In Delft begon de Library achter de betonnen Aula als een omhoog geklapt grasveld. Dat kwam in plaats van de parkeerplaats die er voorheen was. Boeken werden een achterwand voor plekken van studie en ontmoeting. Computers kwamen overal. Kantoren werden projectruimten. De inrichting liet zich eenvoudig veranderen. Bouwen voor de toekomst is flexibel bouwen, hield Houben het publiek voor.
Na de Delftse universiteitsbibliotheek werkte Mecanoo aan de Library of Birmingham, de gemeentelijke bibliotheek LocHal in een oude spoorwerkplaats in Tilburg en de Martin Luther King Memorial Library in Washington. Daar nam waar ze een creatie van de beroemde modernistische architect Mies van der Rohe (1886 – 1969) onder handen. “De boekenkasten stonden in het daglicht, maar de mensen werkten in het donker”, vertelde Houben. Als laatste vertelde ze over de gecombineerde renovatie van de New York Public Library en de tegenoverliggende onderzoeksbibliotheek in het Beaux Arts Stephen A. Schwarzman gebouw. Die laatste renovatie is nog niet afgerond. De publieke bibliotheek is wel klaar en biedt op het enige publiek toegankelijke dakterras in Manhattan betaalbare en goede koffie. Een basisvoorwaarde volgens Houben. (JW)
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
j.w.wassink@tudelft.nl
Comments are closed.