Kort

Deels Delftse zonnecel efficiëntst

Onderzoekers van de TU Delft, de TU Eindhoven, TNO en halfgeleiderspecialist Imec deden de wenkbrauwen fronsen op de WCPRC-8 wereldconferentie over zonne-energie in Milaan. Vanuit het Nederlandse samenwerkingsverband Solliance presenteerden ze een hybride zonnecel met een recordrendement van 30 procent.

Het is een stapeling, of tandem, van een semi-transparante persovskiet-zonnecel die vooral gevoelig is voor ultraviolet en zichtbaar licht met daaronder een silicium zonnecel. De perovskiet-zonnecel heeft een rendement van 19,7 procent en de siliciumcel (PV) voegt daar nog eens 10,4 procent aan toe. Samen zijn ze dus goed voor een record van 30 procent.

Dat is goed nieuws, omdat een hoge stroomopbrengst bij een klein oppervlak het aantrekkelijk maakt om zonnepanelen te integreren in bouw- en constructie-elementen. Zo worden er meer vlakken dan alleen daken en weides geschikt voor het opwekken van zonne-energie.

Onderzoekers Yifeng Zhao (links, TU Delft), Mehrdad Najafi, Valerio Zardetto en Dong Zhang (allen van TNO) presenteren hun ultra-efficiënte tandemcel. (Foto: Niels van Loon)

Aan de TU Delft leidt hoogleraar photovoltaic materials and devices Olinda Isabella de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) het onderzoek.

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.