Wetenschap

Nog negen Veni’s voor Delftse onderzoekers

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar nu is het dan zover: nog eens 78 veelbelovende jonge onderzoekers krijgen van NWO een Veni-beurs van maximaal 280 duizend euro. Negen van hen zijn verbonden aan de TU Delft. In december werden de eerste zeven Delftse winnaars bekendgemaakt. In totaal ontvingen Delftse onderzoekers 16 Veni’s. Alleen de Universiteit Utrecht scoorde beter met 23 toekenningen.

De toekenning van de Veni-beurzen werd vorig jaar flink in de war geschopt door corona en door een grote hack bij NWO. Daardoor konden er in december alleen beurzen worden toegekend in de wetenschapsdomeinen exacte & natuurwetenschappen (ENW), en gezondheidsonderzoek & zorginnovatie (ZonMw) – 89 in totaal.

Voor alle vier de wetenschapsdomeinen (ZonMW, ENW met Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Toegepaste Technische Wetenschappen (TTW)) werden in 2021 in totaal 1.280 aanvragen gedaan waarvan er, deels na voorselectie door NWO, 759 werden ingediend als “volledige aanvraag”. NWO heeft er daarvan 167 gehonoreerd. Dat is 13 procent van het totaal en 22 procent van de uitgebreide aanvragen.

We hebben de nieuwe Delftse winnaars met hun onderwerpen hier voor je op een rijtje gezet.

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.