Je studeerde in 2018 af aan de TU Delft. Nu ben je kandidaat voor het Europees Parlement. Vanwaar die keuze?
“Ik zie in het bedrijfsleven en de politiek een grote afstand tussen techneuten en leidinggevenden die deze technische achtergrond vaak niet hebben. Je wilt een mix daarvan, omdat leidinggevenden technologie vaak niet begrijpen, terwijl ze de bestuurlijke organisatie juist wel begrijpen. Technologie bepaalt hoe onze toekomstige leefwereld eruitziet. Maar de ingenieurs die onderzoek doen en vette dingen ontwikkelen, doen vaak niet mee aan het debat. Terwijl mensen die de visies verkondigen er vaak geen kennis van hebben.”
Je beschrijft het klassieke gat tussen twee culturen van C.P. Snow, die constateerde dat natuurwetenschappen en menswetenschappen elkaar niet meer begrijpen.
“Misschien komt dat door mijn opleiding technische bestuurskunde. Daar werd altijd gezegd: ‘Jullie zijn de brug tussen de techneuten en de gewone mensen’. Dat wil ik heel graag zijn in de politiek.”
‘Delftse studenten, stem nou op een partij die digitalisering, technologie en innovatie belangrijk vindt’
Je wilt meer ingenieurs in de politiek?
“Ja, kijk naar AI. Die technologie kan iedereen helpen en veel dingen verbeteren. Alleen kan het ook heel nare dingen doen. Het is dus belangrijk dat de mensen die aan de knoppen zitten ook verstand hebben van de onderliggende algoritmes. Dat ze weten welke ontwerpkeuzes eraan vooraf zijn gegaan. Dus we hebben techneuten nodig die meepraten over hoe we dit soort technologieën stimuleren en reguleren.”
Stel dat TU-studenten, de toekomstige ingenieurs, daarvoor zouden voelen. Worden ze daar tijdens hun studie voldoende op voorbereid?
“Ik denk dat dat niet zoveel uitmaakt. Ik ben bij technische bestuurskunde niet voorbereid op de politiek. Maar zo moeilijk is het niet om het verschil te leren tussen een motie of een amendement. Dat is allemaal bijzaak. De kern is de inhoud en hoe je beleidsvoorstellen en beleid maakt. De kennis die je daarvoor meebrengt, bijvoorbeeld over AI, duurzame energie of het elektriciteitsnet, is veel belangrijker dan de procesgang in de Tweede Kamer.”
Afgezien van procedurele zaken denk ik ook aan communicatie, het aangaan van een debat, het belang inzien van meerdere standpunten. Leren TU-studenten dat?
“Jij zegt: ‘Delftse studenten zijn heel eigenwijs’?”
Ik zeg dat ingenieurs geneigd zijn naar optimale oplossingen te streven.
“Dat is toch juist top in de politiek? Sommige problemen moet je gewoon oplossen. Een voorbeeld: er zijn nu veel elektrische auto’s omdat een jaar of zes geleden iedereen een elektrische auto moest omdat dat duurzaam was. In de collegezaal hoorde ik dat als er heel veel aan het stroomnet hangt, het stroomnet zwaarder moet. Dus wil jij meer elektrische auto’s, dan heb je een sterker stroomnetwerk nodig. Het helpt om ingenieurs in de politiek te hebben die zeggen, als je dit wil, zijn dat de consequenties. Dat is geen politiek probleem, het is gewoon hoe natuurkunde werkt.”
Hoe kun je als student je politieke vaardigheden ontwikkelen?
“Delft biedt heel veel aan. Bij studentenverenigingen leer je netwerken. Je leert je daar gewoon ook een beetje invechten. En je leert praatjes te maken met mensen terwijl je eigenlijk moe bent en gewoon niet zo’n zin hebt. Dat is in de politieke wereld echt een heel belangrijke skill. En overal in Delft leer je dingen organiseren. Dat is echt een voordeel van hier studeren.”
‘De toekomst van tech ligt in Europese handen’
Naast jou staan er nog vier Delftse ingenieurs op het stemformulier (zie kader), meestal onverkiesbaar laag. Zijn politieke partijen wel geïnteresseerd in ingenieurs?
“Mensen zijn geneigd om mensen aan te nemen die op hen lijken. Dus als de hele politieke top niet bèta-opgeleid is, is de kans dat de volgende lichting dat wel is heel klein. Het is geen kwestie van interesse. Want als je het op de man of vrouw afvraagt, vinden ze technologie allemaal superbelangrijk. Het is een gebrek aan diversiteit. En dat moet je doorbreken. Daarom vind ik het zo fijn dat ik op plek 4 terecht ben gekomen. Ik stond eerst op 8. Onze leden hebben me omhoog gestemd omdat ze over mij lazen: bèta geschoold, digitalisering, cyber security, nationale veiligheid. Dat is belangrijk, dachten ze.”
Kun je studenten één goeie reden geven waarom ze op 6 juni absoluut naar het stemhokje moeten?
“Oef. Oké, er zijn wel duizend goede redenen. Democratie is het allerbelangrijkste. Dat is de basis van alles wat we doen. Dus ga sowieso stemmen. Maar ook, Delftse studenten, stem nou op een partij die digitalisering, technologie en innovatie belangrijk vindt. Want alle toffe banen en vette start-ups en bedrijven waar jullie gaan werken of die je zelf gaat oprichten – de investeringen daarin, het investeringsklimaat en de kansen in Europa, dat wordt allemaal in Europa bepaald. De toekomst van tech ligt in Europese handen. Dus daar moet je voor stemmen. Bedenk dat veel kansen die Delftenaren in hun werk krijgen, in Brussel bepaald worden.”
Comments are closed.