TU-medewerkers onder leiding van Amir Zadpoor (3mE) ontwikkelden en bouwden een beademingsmachine uit industriële onderdelen: gecertificeerd en overal verkrijgbaar.
In de werkplaats klinkt een gehaast ademen. Puf, puf, puf. Het is een balg die getest wordt op degelijkheid. De teller staat inmiddels op een half miljoen bewegingen. Van andere onderdelen zoals ventielen en sensors weten technici dat ze betrouwbaar zijn. “Dit zijn onderdelen die overal in de procesautomatisering worden toegepast”, zegt prof.dr. Amir Zadpoor. “Die hebben gegarandeerde specificaties en ze zijn in de hele geïndustrialiseerde wereld verkrijgbaar.”
De tekst gaat verder onder video.
Naast betrouwbare onderdelen koos Zadpoor voor redundantie in zijn ontwerp. “Het betekent dat je dezelfde taak op verschillende manieren kunt uitvoeren”, legt hij uit. Dus als er bijvoorbeeld geen sensor verkrijgbaar is voor de zuurstofstroom, dan vult de balg zich eerst voor het gewenste deel met zuurstof, en dan komt daar gewone lucht bij. Dat kan doordat er ook een sensor op de balg zit. “Zodra er weer zuurstofsensors of mass flow sensors beschikbaar komen, kun je die inbouwen om het apparaat nauwkeuriger te maken.”
De in- en uitlaatkleppen worden automatisch gestuurd met speciaal ontwikkelde industriële software. Promovendus Mauricio Cruz Saldivar schreef de software vanuit huis en maakte er meteen een touchscreen interface bij.
Zadpoor schat de materiaalkosten op een kleine 4.000 euro. Zodra de documentatie op orde is zal het project open-access gepubliceerd worden.
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
j.w.wassink@tudelft.nl
Comments are closed.