Wetenschap

Delfts café beleeft primeur met blockchain-euro van EWI

Een rij wachtenden. Die had Biercafé Doerak al een tijd niet voor de deur gehad. Donderdag 4 maart gingen EWI-onderzoekers erheen om te betalen met blockchain-euro’s.

Biercafé Doerak werkte mee aan de proef met de digitale euro. (Foto: Jos Wassink)

De demonstratie was een primeur voor de medewerkers van het Delft Blockchain Lab. Volgens onderzoeksleider dr.ir. Johan Pouwelse is de Delftse blockchain-munt gekoppeld aan het financiële IBAN-systeem, open source, non-profit en transparant.

Blockchaintechnologie laat telefoons geld uitwisselen. (Foto: Jos Wassink)

Hoe gaat het in zijn werk? Klanten moeten op hun smartphone de digitale euro activeren als onderdeel van de Trustchain app (alleen Android). Ze loggen in bij hun bank en storten geld vanaf de eigen bankrekening in de telefoon. De verkoper toetst het gewenste bedrag in en sluit af met ‘request’, waarna er een QR-code op het beeldscherm verschijnt. De klant scant de code, ziet het bedrag dat afgeboekt wordt, en drukt op ‘send’. Het bedrag verhuist dan van de ene naar de andere telefoon, zonder tussenkomst van wifi of een ander draadloos netwerk. De onderliggende blockchaintechnologie staat daar garant voor. Het tegoed op de telefoon is terug te boeken op de eigen bankrekening. 

De verschillen met pinnen zijn legio. Omdat transacties offline tussen twee telefoons plaatsvinden, is de techniek niet gevoelig voor pinstoringen. Verder betalen winkeliers per pintransactie, voor Doerak is dat zo’n 24 cent. Het gebruik van de digitale euro is gratis. Onderlinge transacties worden alleen opgeslagen in de telefoons, verschijnen niet op bankafschriften, en zijn daarmee net zo anoniem als contant geld.

Essentiële infrastructuur
Nu munten en biljetten mede door de cononacrisis vrijwel uit circulatie zijn, is het volgens Pouwelse van groot belang dat er een betrouwbare publieke betaalvoorziening overblijft. Pinnen is het domein van de banken, en daarnaast ziet Pouwelse techreuzen als Apple, Google en Facebook digitale betaaltechnieken ontwikkelen.

Betalingsverkeer hoort in publieke handen

Hij benadrukt dat betalingsverkeer een essentiële infrastructuur is die in publieke handen hoort. Wat hem betreft is De Nederlandse Bank (DNB) de aangewezen instantie om na de fysieke euro nu ook de digitale euro in omloop te brengen.

Daarvoor moet er nog wat aan de app geschaafd worden. Bij een test slaagden we er niet in om de app te verbinden met de bank om geld op te nemen. We bleken als testgebruikers niet geregistreerd te zijn, doordat de veiligheid wat te krap stond afgesteld. Volgens Pouwelse is de juridisch-financiële kant van het project sowieso vele malen ingewikkelder dan de technologische.

De proef verliep onder coronaprotocol. (Foto: Jos Wassink)

Bij Café Doerak verliepen de transacties niettemin soepel. De barista had een drukke ochtend.

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.