Tijdens de eerste editie van de Green Waves Hackathon van de TU Delft konden deelnemers apps ontwikkelen voor waterbeheer of groene ICT. Na zes weken programmeren volgde afgelopen vrijdag de ontknoping.
De Green Waves Hackathon telde 21 opdrachten op het gebied van water en duurzame ICT om uit te kiezen. Deelnemers konden bijvoorbeeld een app ontwikkelen die huishoudens helpt om hun waterverbruik bij te houden en te beheren. Ze konden ook een voorspellend model bouwen voor mogelijke overstromingen in kwetsbare gebieden, of een plug-in die de gebruiker informeert over hoeveel CO2-uitstoot het oplevert om een bepaald bestand op te slaan in de cloud. Een andere optie was om een eenvoudig sociaal netwerk te bedenken voor smartphones van vóór 2000.
De opdrachten kwamen van klimaatprofessor prof.dr.ir. Herman Russchenberg (faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen) en van dr.ir Przemyslaw Pawelczak (faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica), die bekendheid verwierf met zijn batterijloze elektronica.
ICT tegen klimaatverandering
“Inzendingen kwamen van over de hele wereld”, vertelt medeorganisator en TU-alumnus Maarten Küppers, die informatica aan de TU Delft studeerde. “Van Lesotho tot Colombia en van Peru tot aan Australië.”
Gealarmeerd door telkens nieuwe warmterecords nam Küppers contact op met Russchenberg. Die vertelde hem dat er nog veel te ontdekken valt in de datastroom die dagelijks via satellieten en meetstations binnenkomt. Zo ontstond het idee van de Green Wave Hackathon waarin ICT gebruikt wordt tegen klimaatverandering.
Nadat de opdrachten zeven weken geleden verspreid werden, meldden zich 160 belangstellenden. Uiteindelijk haalden tien teams de eindstreep. Vervolgens had de jury een week om voor elk van de twee thema’s twee winnaars aan te wijzen: één die het best aan een opdracht had voldaan, een ander met een vrije inzending. Op vrijdag 22 november werden de winnaars bekendgemaakt tijdens een afsluitend evenement dat plaatsvond in het Co Creation Centre op The Green Village.
Groene ICT
De jury, bestaand uit Pawelczak en drie ‘groene’ ICT-ers uit het bedrijfsleven, wees tweedejaars ICT-student (VU) Adam Bouafia aan als winnaar binnen het thema groene ICT. Onder de naam Team Neo ontwikkelde hij de plug-in Think before you safe die gebruikers informeert over de CO2-emissies bij cloudopslag. Ook geeft de plug-in tips voor ecologischer ICT-gebruik.
In de vrije categorie won het team Ilionx Hacktivists met een dashboard dat computergebruikers confronteert met hun energieverbruik in vergelijking met anderen. Door er een spel van te maken hopen de makers de onderlinge competitie te vergroten, met als doel een meer energiebewuste omgang met informatiesystemen.
Water
Wolkenonderzoeker dr. Geet George (CiTG) en Matteo de Felice (RaboResearch) beoordeelden de water-apps. Als winnaar kozen zij team Sustain.ai, bestaande uit Juan Carlos Guzman en Luis Loaiza, beiden uit Peru. Hun app moet gebruikers meer bewust maken van het gebruik van water en energie bij het geven van AI-opdrachten. Ook geeft de app tips om waterverbruik en de uitstoot van CO2 te verlagen door bijvoorbeeld betere prompts te schrijven of een lokale server te kiezen.
In de vrije categorie won de app Water Watch, ontwikkeld door Lieke Giltay (Rabobank) en Nico Brinkkemper (Bluefront). Dit is een op ChatGPT gebaseerde database waar gebruikers foto’s op kwijt kunnen van drijfafval, meestal plastic. De app meldt uit welk materiaal het afval precies bestaat, of het een gevaar vormt voor de omgeving en hoelang het duurt voordat het vergaat. Door gebruik van de app ontstaat er een kaart van drijvend afval. De ontwikkelaars willen die koppelen aan schoonmaakacties.
Groene golf
Een dag na de afsluiting van de Green Waves Hackathon overheerst bij Küppers de euforie. Alle betrokkenen waren volgens hem enthousiast en spraken over een volgende groene hackathon die samenvalt met de volgende klimaattop én driemaandelijkse samenkomsten over actuele ontwikkelingen in ICT en klimaat.
- Vraag hier de Climate Action Nieuwsbrief aan.
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
j.w.wassink@tudelft.nl
Comments are closed.