Foto © Sam Rentmeester . 20231031  .
Delta Profielfoto

Marjolein van der Veldt

nieuwsredacteur

Marjolein (1987) is nieuws- en social media-redacteur bij Delta. Zij studeerde Journalistiek en Nieuwe Media aan de Erasmus Universiteit. Sinds 2018 werkt ze voor Delta, waar ze de studenten- en ondernemingsraad volgt, schrijft over onderwijs, beleid en studentenleven en verantwoordelijk is voor de social media-strategie.

Thema’s: grensoverschrijdend gedrag, D&I, huisvesting, ICT

Campus
Vanaf januari 2025 zal het college van bestuur elke twee weken een inloopspreekuur sociale veiligheid organiseren. Tijdens dit spreekuur kunnen studenten, promovendi en medewerkers in gesprek met collegevoorzitter Tim van der Hagen over vragen, zorgen en ideeën rondom sociale veiligheid. De inloopspreekuren vinden plaats op dinsdagochtend van 08.15 tot 09.15 uur in een besloten vergaderzaal
Buiten de campus
Burgemeester Marja van Bijsterveldt stopt in september 2025 na negen jaar als burgemeester van Delft. Ze maakte dit donderdagavond bekend tijdens de gemeenteraadsvergadering. Van Bijsterveldt, die dan 64 is, kiest ervoor meer tijd vrij te maken voor haar gezin nu haar echtgenoot met pensioen is en ze inmiddels kleinkinderen heeft. “Ik ben zo’n 35 jaar
Buiten de campus
De organisatie van Westerpop heeft besloten het gratis toegankelijke popfestival in Delft te stoppen. Na 35 succesvolle edities blijkt het voortzetten van het evenement financieel niet haalbaar. Volgens de organisatie is het door aanhoudende inflatie en de komende btw-verhoging in 2026 onmogelijk het festival ‘in zijn huidige vorm’ te organiseren. Het risico op faillissement, vooral
Campus
Professor Aukje Hassoldt zal per 1 december 2024 haar functie als decaan bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM) neerleggen. Ze vervolgt haar loopbaan als decaan bij de Rotterdam School of Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hassoldt studeerde natuurkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en deed daarna bestuurservaring op bij onder meer Rijkswaterstaat,
Campus

Waar vind je de stilste ruimte op de campus? En wat is ‘het beest van de TU Delft’? Zelfs voor studenten en medewerkers die er al jaren rondlopen kent de campus geheimen. Tijd om deze te ontrafelen tijdens de Backstage Campus Tour op dag vier van de OWee.

Campus

In juli zijn de Olympische Spelen in Parijs. Delftse topsporters staan in de startblokken om mee te doen. Hoe ziet hun leven eruit en hoe staan ze ervoor? Deel 8: zwemmer Sean Niewold.

Campus

In juli zijn de Olympische Spelen in Parijs. Delftse topsporters staan in de startblokken om mee te doen. Hoe ziet hun leven eruit en hoe staan ze ervoor? Deel 7: roeier Roos de Jong.

Campus

In juli zijn de Olympische Spelen in Parijs. Delftse topsporters staan in de startblokken om mee te doen. Hoe ziet hun leven eruit en hoe staan ze ervoor? Deel 6: roeier Tessa Dullemans.

Campus

In juli zijn de Olympische Spelen in Parijs. Delftse topsporters staan in de startblokken om mee te doen. Hoe ziet hun leven eruit en hoe staan ze ervoor? Deel 5: basketballer Jan Driessen.

Campus

In juli zijn de Olympische Spelen in Parijs. Delftse topsporters staan in de startblokken om mee te doen. Hoe ziet hun leven eruit en hoe staan ze ervoor? Deel 4: roeier Ralf Rienks.

Campus

In juli zijn de Olympische Spelen in Parijs. Delftse topsporters staan in de startblokken om mee te doen. Hoe ziet hun leven eruit en hoe staan ze ervoor? Deel 3: roeier Laila Youssifou.

Campus

In juli zijn de Olympische Spelen in Parijs. Delftse topsporters staan in de startblokken om mee te doen. Hoe ziet hun leven eruit en hoe staan ze ervoor? Deel 2: hockeyer Justen Blok.

Campus

In juli zijn de Olympische Spelen in Parijs. Delftse topsporters staan in de startblokken om mee te doen. Hoe ziet hun leven eruit en hoe staan ze ervoor? Deel 1: roeier Willemijn Mulder.

Campus

Voor het eerst sinds de publicatie van het rapport van de onderwijsinspectie zaten het college van bestuur, de ondernemings- en studentenraad donderdag met elkaar om tafel. Slechts een klein deel was openbaar. Er kwamen een paar nieuwtjes voorbij. Zo wil de or meer vrouwen in sommige managementteams.

Campus

GroenLinks/PvdA is de grote winnaar in Delft, blijkt uit de definitieve uitslag van de landelijke verkiezingen. 25,9 procent van de Delftenaren stemde op de partij. Dat is een groei van 11 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen. D66, bij de vorige verkiezingen nog de grootste partij in Delft, levert juist 11 procent in. De…

Campus

Ruim honderd studenten hebben zaterdag 18 november meegedaan aan de kunstmatige intelligentie (AI)-hackathon van Dreamteam Epoch. Ze ontwikkelden een AI-model dat kan voorspellen hoeveel biomassa er in een boom is opgeslagen. Team Epoch is een interdisciplinair en internationaal studenten-Dreamteam dat jaarlijks meedoet aan meerdere AI-competities. Met de hackaton van 18 november wilde het team studenten op…

Campus

Lijst Bèta wil meer te weten komen over hoe studenten en medewerkers het taalgebruik op de universiteit ervaren. Welke taal spreek je bijvoorbeeld tijdens een evenement waar studenten en medewerkers van verschillende nationaliteiten aanwezig zijn. Nederlands of Engels? En moeten aantekeningen bij colleges en presentatieslides tweetalig beschikbaar zijn? De studentenpartij vindt dat niemand gedwongen een…

Campus

Ronald Kuil is de nieuwe voorzitter van de ondernemingsraad (or). Vorige week werd hij gekozen tijdens een intern overleg. De benoeming van Kuil volgt op de ondernemingsraadverkiezingen van begin oktober. Toenmalig voorzitter Menno Blaauw stelde zich niet meer verkiesbaar. Hij gaat volgend jaar met pensioen. Blaauw was twaalf jaar actief in de or, waarvan de…

Campus

Ontsnap uit een gangenstelsel vol rook en test je kennis van security en privacy tijdens de week van de veiligheid op de TU. Van 9 tot en met 15 oktober doet de TU voor de zesde keer mee met het landelijke initiatief. Dit jaar is er vooral aandacht voor veligheidsthema’s die spelen op en rond…

Kort

Het lukt lang niet iedereen met belangstelling om een STAP-subsidie te krijgen voor een cursus van de TU Delft Extension School. In 2022 was er een proef van zes cursussen. Van de zestig subsidieaanvragen zijn er toen tien gehonoreerd. In 2023 zijn er van de 37 aanvragen vijf gehonoreerd. De regeling, waarbij mensen 1000 euro…

Campus

De startdatum van het nieuwe parkeerbeleid op de campus is opnieuw met een paar maanden uitgesteld. Door een tekort aan materialen en personeel bij de leveranciers zijn de benodigde voorzieningen zoals slagbomen en betaalautomaten niet op tijd klaar, meldt de TU in een bericht op intranet. Het nieuwe parkeerbeleid zou begin april worden ingevoerd, maar…

Campus

Studeren met een functiebeperking brengt veel uitdagingen met zich mee. Student Onbeperkt, het platform voor TU-studenten met een functiebeperking, organiseert in samenwerking met ondersteuningsloket Horizon daarom van 20 tot en met 24 maart de AccessAbility Week. Met een serie lezingen en workshops wil het platform studeren met een handicap, chronische ziekte, psychische problemen of een…

Campus

Werk aan je sociale, mentale, fysieke en spirituele gezondheid tijdens de Health Week. Van 6 tot en met 12 maart houdt sport- en cultuurcentrum X TU Delft een gezondheidsweek.  Gedurende de week biedt X meer dan dertig activiteiten aan. Zo zijn gratis fittesten, een campus bootcamp of leer tijdens een supermarktsafari kritisch kijken naar de…

Campus

Ruim een jaar geleden begon de militaire invasie van Rusland in Oekraïne en het eind is nog niet in zicht. The Social Hub Delft organiseert daarom vrijdag 3 maart een inzamelingsactie voor Oekraïners in nood. Met een lopend buffet, bestaande uit verschillende authentieke Oekraïense gerechten, een veiling en een live optreden van een Oekraïense band…

Buiten de campus

Bij een zware aardbeving in Turkije en Syrië zijn duizenden mensen omgekomen. Plaatselijke universiteiten en studenten staken het onderwijs en zamelen hulpmiddelen in. Ook in Nederland zitten studenten niet stil.   In Oost-Turkije en Noord-Syrië zijn er voor zover nu bekend al ruim vijfduizend mensen omgekomen na de zwaarste aardbeving sinds decennia, maandagochtend. De Verenigde Naties…

Kort

Dit jaar is het driehonderd jaar geleden dat Antoni van Leeuwenhoek overleed in Delft. In opdracht van het TU Delft Science Centre ontwierpen 25 studenten van de minor spaces of display daarom een expositie over Van Leeuwenhoek en zijn opvolgers zoals Willem Beijerinck en Gerrit van Iterson jr. Tijdens de tentoonstelling is er aandacht voor zowel de…

Kort

Saskia van Heumen (klinische technologie, Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Materiaalwetenschappen) is woensdag verkozen tot beste afstudeerder van de TU Delft 2022. Haar onderzoek naar de inzet van LED foto-akoestiek bij medische beeldvorming, kan het leven van patiënten die lijden aan ernstig lymfe-oedeem aanzienlijk verbeteren, zo luidt de belofte. Robbe Mudde, vice rector magnificus en voorzitter…

Kort

Hoe sorteer en organiseer je maquettes? Op kleur, grootte of in chronologische volgorde? In de tentoonstelling ‘The sorting Act: Endless ways of organizing the Architecture Collections’, ontdek je aan de hand van verschillende maquettes die studenten door de jaren heen hebben gemaakt, de manieren waarop dat mogelijk is.  De tentoonstelling is tot 30 november te…

Campus

Na twee coronajaren waarin Sinterklaas noodgedwongen in Spanje moest blijven, komt de Goedheiligman in december weer naar de campus. Personeelsvereniging Prometheus houdt voor alle TU-medewerkers met jonge kinderen op zaterdag 3 december een Sinterklaasfeest. In de Aula zijn vanaf 12.00 uur tal van activiteiten. Kinderen kunnen er koekjes versieren, hoelahoepen of een skelterparcours afleggen. Na…

Kort

TU-studenten met een goed idee om diversiteit, kansengelijkheid en inclusie binnen de TU Delft te bevorderen, kunnen tot 7 november een diversiteitsbeurs aanvragen. De zogeheten Diversity & Inclusion (D&I) Grant financiert initiatieven van TU-studenten op gebied van diversiteit en inclusie. Denk aan evenementen, workshops, symposia, trainingen of (gast)colleges. Hiervoor is maximaal 3000 euro beschikbaar. Tijdens…

Kort

Op 11 oktober is het Coming Out Day, een internationale dag waarop aandacht wordt besteed aan het openlijk uitkomen voor je seksuele geaardheid of genderidentiteit: het uit de kast komen. Het LHBTI-netwerk voor TU-medewerkers, True U, zal die dag met een roze kast voor de ingang van Pulse staan. “Iedereen die uit de kast wil…

Kort

Dit weekend is de allereerste editie van het Gezondheidsfestival Delft. Tijdens dit tweedaagse gratis festival leer je meer over voedselallergieën, de gevolgen van alcohol of hoe je je eigen gezonde broodbeleg maakt. Ook zijn er workshops dans en yoga en een tentoonstelling over meisjesbesnijdenis. Het Gezondheidsfestival is verspreid over verschillende locaties. Zaterdag 24 september zijn…

Kort

De studenten van het Brunel Solar Team hebben met hun zonne-auto Nuna11s de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika gewonnen. Vrijdag 9 september ging in Johannesburg de achtdaagse race voor zonnewagens van start. Na ruim 4000 kilometer eindigde de Nuna 11s als winnaar. Het Belgische Agoria Solar Team werd tweede. Al de hele week waren de teams…

Kort

NS-personeel gaat op vrijdag 9 september opnieuw staken. In heel Nederland rijden die dag geen treinen. Delftse colleges, promoties en afstudeerceremonies gaan gewoon door. De vakbonden voeren opnieuw actie voor een nieuwe, betere arbeidsovereenkomst. De eerdere stakingsgolf van vorige maand heeft volgens hen onvoldoende opgeleverd. Colleges gaan door In Delft gaan de colleges gewoon door, meldt…

Kort

De Duitse uitwisselingsstudent Konstantin Wolf (Industrieel Ontwerpen) heeft de Nederlandse James Dyson Award gewonnen met Breathe, een compact ventilatiesysteem om de luchtkwaliteit in kleine woonruimtes te verbeteren. Wolf ontwikkelde Breathe speciaal voor tiny houses. Bijzonder aan het systeem is dat het weinig ruimte in beslag neemt en – afgezien van het regelsysteem – geen elektriciteit verbruikt.…

Kort

Op de geboortedag van George Orwell (schrijver van 1984) hebben De Piratenpartij Delft en Stip afgelopen zaterdag tientallen camera’s in Delftse wijken versierd. De Delftse politieke partijen zijn kritisch op het cameratoezicht door politie, gemeente en particulieren. Volgens hen is cameratoezicht een inbreuk op de privacy van mensen. Toch groeit het aantal camera’s in de openbare ruimte. “Wanneer gemeente…

Kort

Onder de naam StudentDoet! houden Delftse studenten dinsdag 31 mei een vrijwilligersdag in Delft. Tijdens de actie, georganiseerd door Studenten Vrijwilligerswerk Delft (SVD) en Oras, steken dertig studentenorganisaties hun handen uit de mouwen. Zo is er een sportdag op basisscholen en een benefietconcert op de Markt. Ook worden er verschillende vrijwilligersacties georganiseerd in de stad,…

Kort

Hoewel de werkzaamheden voor de aanleg van de trambaan op de Sint Sebastiaansbrug inmiddels zijn begonnen, zal tramlijn 19 ook dit jaar niet over de campus rijden. Volgens de gemeente Delft duurt de aanleg wederom langer dan verwacht, omdat de trams een nieuw systeem moeten krijgen om elektrische straling tegen te gaan. Trillingen Vanaf het…

Campus

Kilometers lang klimmen en klauteren op de campus. Dit weekend was het TU Delft-terrein het decor voor SurvivalStrijd, de jaarlijkse survivalrun georganiseerd door leden van Studenten Buitensport Vereniging Slopend. Tijdens de survivalrun legden honderden deelnemers zo snel mogelijk een parcours met hindernissen af. De hindernissen varieerden van touwklimmen tot boogschieten langs een route door sloten…

Kort

Op woensdag 4 mei worden de vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogsgeweld sinds die tijd herdacht. Op meerdere locaties vinden in Delft herdenkingen plaats. Zo ook op de TU Delft. Om 16.00 uur leggen het college van bestuur, de StudieVerenigingenRaad, de Mijnbouwkundige Vereeniging en de VerengingsRaad een krans bij de gedenkplaat in…

Kort

Vice rector magnificus Rob Mudde is dinsdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Mudde ontving de onderscheiding van burgemeester Marja van Bijsterveldt, die zijn inzet voor het onderwijs en welzijn van studenten prees. “Hij laat zich niet inperken door bestaande kaders en conventies. Hij is een onderwijsdenker én -vernieuwer”, aldus de…

Kort

Voor de allereerste keer kunnen internationale bachelorstudenten dit jaar deelnemen aan een Pre-OWee. Tijdens een voorbereidende digitale bijeenkomst op 20 mei leren aankomend TU-studenten wat de ontvangstweek is en waarom de universiteit deelname aanraadt. Vanwege de toen geldende coronamaatregelen vonden de afgelopen twee edities online of in een hybride vorm plaats. Dit jaar zal de…

Buiten de campus

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op woensdag 16 maart mogen alle Europese burgers van 18 jaar of ouder en niet-EU-burgers die minimaal vijf jaar in de gemeente staan ingeschreven, stemmen. Maar wat staat er in die Nederlandstalige verkiezingsprogramma’s en op wie stem je als internationale student? DISS en Lijst Bèta organiseren op woensdag 2 maart samen…

Kort

Vrijwel alle hoogleraren belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben een nevenfunctie bij grote advocaten- of belastingadvieskantoren, schrijft universiteitsblad Folia. Die oefenen soms invloed uit op hun wetenschappelijke publicaties. Meerdere docenten fiscaal recht van de UvA meldden dat zij de artikelen die zij als wetenschapper schrijven moeten voorleggen aan het kantoor waar ze de…

Kort

Wat is er nodig om de auto vaker te laten staan en welk alternatief vervoer heeft de voorkeur? Dit onderzoekt de TU Delft in opdracht van Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hoewel Nederlanders sinds de coronapandemie meer thuiswerken en digitaal beter bereikbaar zijn, is het onverminderd druk op de snelwegen. Hoe komt…

Kort

Is innovatie altijd progressie? Tijdens het VeerEvent op woensdag 23 februari gaan TU-onderzoeker Odette Scharenborg (EEMCS) en modeontwerper Borre Akkersdijk hierover in discussie. Het Delftse VeerEvent is onderdeel van een reeks discussieavonden in verschillende Vlaamse en Nederlandse studentensteden met als overkoepelend thema ‘Vast in versnelling’. Wat levert versnelling van technologische ontwikkelingen op? Gaat het…

Kort

Onder het motto ‘Betaal jij je Delfts Blauw?’ is op zondag 6 februari vanaf 13.00 uur in het Poptapark een Delfts protest tegen de wooncrisis.  Het afgelopen jaar gingen tienduizenden mensen de straat op om actie te voeren tegen het landelijke woningmarktbeleid. De Delftse Woonactie onderschrijft, net als andere woonprotesten, het Woonmanifest, maar heeft ook specifieke…

Kort

Hoe voel je je en wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen van hybride werken? Dit polst de TU Delft in een nieuwe werk- en welzijnsenquête. Alle medewerkers ontvingen deze week van het college van bestuur (cvb) een mail met het verzoek de enquête in te vullen. “De ontwikkelingen rondom corona zorgen nog altijd voor onrustige…

Kort

Het TU Delft Batavierenrace Team is op zoek naar snelle studentlopers om deel te nemen aan de Batavierenrace op 29 en 30 april. Na een derde plaats tijdens de online race in 2021, wil het TU-team dit jaar opnieuw hoge ogen gooien tijdens de 175 kilometer lange estafetteloop van Nijmegen naar Enschede. De race wordt…

Kort

De gemeentes Delft en Rijswijk hebben een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van studentenhuisvesting in Rijswijk. In een gezamenlijk persbericht melden beide gemeentes dat er minimaal vijfhonderd betaalbare woningen moeten komen voor studenten. Die woningen moeten verrijzen op de nog te ontwikkelen campus in de omgeving van het Rijswijkse Kesslerpark. Op deze plek is naast studentenhuisvesting ruimte…

Kort

In twee Delftse studentenhuizen is in november schurft geconstateerd. De huidaandoening, die wordt veroorzaakt door de schurftmijt, zorgt voor allergische reacties zoals jeukklachten en rode bultjes op de huid. Hoewel ze extra alert is op uitbraken van schurft, is het volgens de GGD Haaglanden niet uitzonderlijk dat er een lokale toename van de besmettelijke ziekte…

Kort

In navolging van de nieuwe coronamaatregelen heeft de TU Delft haar medewerkers opgeroepen begrip op te brengen voor collega’s met jonge kinderen. Basisscholen en ook de buitenschoolse opvang gaan volgende week – de week voor de kerstvakantie – dicht om het aantal coronabesmettingen terug te dringen.  Dit heeft gevolgen voor TU-medewerkers met jonge kinderen die zoveel…

Kort

Acts en bands uit Delft en omstreken kunnen zich inschrijven voor de Peter Tetteroo Bokaal. De regionale popprijs is onderdeel van het Delftse Westerpop festival dat op 8 en 9 juli 2022 plaatsvindt. Deelnemers kunnen zich tot 1 april 2022 opgeven via het digitale inschrijfformulier en maken vervolgens kans op deelname aan een van de…

Kort

Sinds 2010 viert Nederland iedere tweede vrijdag in december Paarse Vrijdag. Op deze dag kunnen mensen hun solidariteit tonen met de LGBTQ+ gemeenschap door iets paars te dragen. De logo’s van Delta’s sociale media kleuren daarom voor een dag paars. Paarse Vrijdag ontstond naar voorbeeld van Spirit Day, een initiatief van de Canadese tiener Brittany…

Kort

Foodtruck ’t Je van het Loket heeft de Food and More Food Truck Awards 2021 gewonnen. De trofee voor de beste mobiele keuken van de Delftse campus werd dinsdag 7 december uitgereikt.   (Foto: Food and More) Studenten en medewerkers konden in november online stemmen op hun favoriete foodtruck. De Mexicaanse maaltijden van ’t Je…

Kort

Tijdens de allereerste Delftse Studenten Burendag hebben Delftse studenten koek-en-zopie-pakketten langsgebracht bij hun buren. Het initiatief komt voort uit de campagne ‘Hart voor m’n Stad’, waarbij studenten activiteiten organiseren voor alle Delftenaren. Het originele idee – studenten en buren leren elkaar onder het genot van een kop soep of beker warme chocolademelk beter kennen -…

Kort

Vrijwilligers van Natuurlijk Delfland en studenten van Buitensport Vereniging Slopend hebben samen tweeduizend bloembollen geplant op de TU Delft campus. (Foto: Dominic Dijkshoorn) Op zondag 21 november pootten zij de duizenden bollen in Natuurspeeltuin Hammenpoort aan de Rotterdamseweg om daar de biodiversiteit aan bestuivende insecten te ondersteunen en te vergroten. Uit de bollen groeien komend…

Kort

Het Reactor Instituut Delft (RID) is zes weken lang decor voor oefeningen van defensie en de Koninklijke Marechaussee. De locatie maakt deel uit van een veiligheidsoefening met TNO Defensie waar medewerkers van defensie en marechaussee met behulp van acteurs verschillende scenario’s trainen. Studentenvoorlichters zijn aanwezig om vragen te beantwoorden van nieuwsgierige voorbijgangers. “Al kijken de meeste…

Kort

Avans en de Christelijke Hogeschool Ede blijven de nummers 1 in de donderdag verschenen Keuzegids Hbo. NHL Stenden scoort het best met haar associate degree-opleidingen. Ook nu de Nationale Studenten Enquête is aangepast – vragen over faciliteiten, roosters en organisatie van de opleidingen zijn niet langer verplicht – leidt de Brabantse Avans Hogeschool de ranglijst…

Kort

Het TU Delft Diversity & Inclusion Office organiseert dit jaar voor de eerste keer de Diversity & Inclusion Week. Van 4 tot en met 8 oktober vinden verschillende online en hybride evenementen plaats, toegankelijk voor studenten, medewerkers en gasten van de TU Delft. Volg bijvoorbeeld een workshop over inclusief onderwijs, word je bewust van je eigen…

Kort

Wat kunnen de ingenieurs van nu leren van de geschiedenis van wetenschap en technologie? In een serie van vier Lipkenslezingen duikt Studium Generale samen met het Academisch Erfgoed Team van de TU Library de geschiedenis in. De naamgever van de lezing, Antoine Lipkens, is grondlegger van de TH Delft, de voorloper van de Technische Universiteit Delft.…

Kort

Schrijver Jan Terlouw is binnenkort te gast in College Tour bij KRO-NCRV. De uitzending van het interviewprogramma wordt opgenomen in Museum Prinsenhof in Delft. TU-studenten zijn uitgenodigd de opnames bij te wonen. Terlouw – schrijver, natuurkundige en politicus – schreef tientallen bestellers, diende als minister en vicepremier in twee kabinetten-Van Agt en zet zich…

Kort

Het KD Lab, een bedrijfswerkplaats voor start-ups en scale-ups, is officieel geopend. Het lab bevindt zich in een fabriekshal in het Kabeldistrict en biedt tien tot vijftien jonge bedrijven ruimte voor de ontwikkeling en productie van hun ideeën.   Begin 2021 opende op hetzelfde terrein al de KD Campus, een plek voor studententeams verbonden aan…

Kort

Bijna anderhalf jaar na het sluiten van de horeca op de campus, zijn alle restaurants weer geopend volgens de normale tijden. Wel gelden er coronamaatregelen op de verschillende locaties. Zo is het dragen van een mondkapje verplicht en heeft het restaurant in de Aula een beperkt aantal zitplaatsen. Openingstijden en meer informatie kun je vinden op map.tudelft.nl/horeca…

Kort

Een prikbus van de GGD is niet welkom op de campus van Fontys in Venlo. De vaccinatiecampagne “heeft niks met school te maken”, vindt directeur van de Fontys International Business School Bram ten Kate.Dat zegt hij tegen hogeschoolmedium Bron. Een prikbus maakt het studenten makkelijker om zich te laten vaccineren, omdat ze daar zonder afspraak…

Kort

Studenten en medewerkers van de TU Delft kunnen zich zonder afspraak op de campus laten vaccineren. GGD Haaglanden is vanaf dinsdag 31 augustus met een tijdelijke vaccinatielocatie aanwezig bij sport- en cultuurcentrum X. Een prik met Janssen of BioNTech/Pfizer kan zonder afspraak, zonder BSN (Burgerservicenummer) en desgewenst zonder identificatie worden gezet. Dat betekent niet dat…

Kort

Studenten zouden geen dure bijlessen of scriptiebegeleiding nodig moeten hebben, vindt de Tweede Kamer. Dinsdag werden twee moties aangenomen die instellingen oproepen dit soort ‘schaduwonderwijs’ terug te dringen. Een op de vijf studenten maakt wel eens gebruik van aanvullend onderwijs, concludeerde de Onderwijsinspectie in april. Ze willen sneller afstuderen of hogere cijfers behalen en betalen daarom…

Campus

In zijn zoektocht naar wilde bijen op de campus, trof alumnus Dominic Dijkshoorn al ruim veertig soorten aan. Delta ging met hem mee en spotte direct een bijzonder exemplaar.

Kort

Na anderhalf jaar bouwwerkzaamheden is de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel van station Delft Campus open. De tunnel is onderdeel van de vernieuwing van voormalig treinstation Delft Zuid en verbindt het stationsgebied, de TU-campus, het naastgelegen Schieoeversgebied en de wijken Tanthof en Voorhof. Maandag 21 juni fietsten Helga Cuijper (regiodirecteur ProRail), Marc Rosier (portefeuillehouder ov-ontwikkeling van…

Kort

De TU Delft Library baalt van het hoge aantal ‘no-shows’; studenten die een studieplek reserveren, maar vervolgens niet komen opdagen. In de Library zijn dagelijks 220 studieplekken beschikbaar, die allemaal worden gereserveerd. Het aantal studenten dat vervolgens niet komt opdagen ligt volgens Sabine Kunst, head of open spaces, rond de dertig procent. Zonde, vindt ze.…

Kort

Het nieuws dat de kantine op de faculteit Bouwkunde overgaat op een volledig vegetarisch aanbod, valt niet bij iedereen in goede aarde. De Telegraaf noemde het een straf, de tweet van duurzaamheidscoördinator Andy van den Dobbelsteen werd meermaals weggezet als #vegaterreur en de organisatie voor varkenshouders POV riep op Facebook op hamburgers te bakken op de campus van de…

Kort

Alle kantines op de faculteit Bouwkunde gaan over op een volledig vegetarisch aanbod. Het Ketelhuis beet op 3 mei de spits af en had meteen een primeur: het is de eerste Nederlandse universiteitskantine die geen vlees meer verkoopt. De vegetarische kantine maakt deel uit van het Climate Action Programma – de TU wil in 2030…

Kort

Om meer mensen enthousiast te maken om les te geven in bèta-techniekvakken hebben de gemeente Delft en de TU Delft een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Beide partijen willen hiermee mogelijk onderwijstalent aantrekken en behouden. Dat is nodig omdat er een tekort is aan vakdocenten. Van dit tekort zou de hele maatschappij last van kunnen krijgen, stelt vice-rector…

Kort

Een op de vijf studenten betaalt voor ‘aanvullend onderwijs’, schrijft de Onderwijsinspectie in de Staat van het Onderwijs. Het gaat bijvoorbeeld om scriptiebegeleiding of bijles om een vak te halen. Studenten geven gemiddeld 200 euro uit voor de bijlessen.  Dit zogeheten ‘schaduwonderwijs’ kan kansenongelijkheid in de hand werken. Studenten uit armere gezinnen maken er minder vaak gebruik…

Kort

De toekomst, drugs, studentenverenigingen en corona. In het derde seizoen van Studententijd de podcast bespreken presentatoren David (22, Universiteit van Amsterdam), Dieneke (21, Universiteit Utrecht) en Steie (22, Hogeschool Utrecht) iedere twee weken belangrijke studentenonderwerpen. “Ik heb het echt gemist om met twee vrienden om tafel te zitten en goede verhalen te delen”, aldus…

Kort

In de TU Delft Library heeft zondagochtend 11 april brand gewoed. Deze ontstond in een van de technische ruimtes – een boiler –  op de vierde etage.  Tijdens het uitbreken van de brand waren zo’n tweehonderd studenten en medewerkers aanwezig. Zij werden geëvacueerd en konden na enige tijd weer naar binnen om hun achtergebleven spullen op te…

Kort

Trek aan de bel als je kampt met mentale problemen, zeggen Delftse studentenverenigingen. Via de postercampagne ‘Trek WEL aan de bel’ roepen ze studenten op om hulp te zoeken bij gevoelens van stress en eenzaamheid of andere sociaal-emotionele problemen.    De posters worden deze week in Delft verspreid en geven informatie over plekken waar studenten…

Kort

Wat gebeurt er in Delft op het gebied van waterontwikkeling? Ontdek het op Wereldwaterdag tijdens de Waterwandeltour. Tijdens de tocht door de Delftse binnenstad is volop aandacht voor wereldwijde- en lokale waterproblematiek. Welke bijdrage levert Delft bijvoorbeeld aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties en wat doen Hoogheemraadschap van Delfland, het IHE Delft (Institute of…

Kort

Het Vattenfall Solar Team is in Zwolle begonnen met de productie van een nieuwe zonneauto: Nuna11. Burgemeester Peter Snijders opende vrijdag 19 maart de productiehal en gaf daarmee het officiële startsein voor de bouw. Eind mei moet de nieuwe wagen uit de hal rollen. Met Nuna11 wilde het team meedoen aan de Bridgestone World Solar Challenge,…

Kort

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen kan in Delft bij zo’n veertig lokalen gestemd worden. Bijzondere locaties zijn onder andere de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk. Volgens Twitteraars is vooral die laatste populair, er zouden regelmatig lange rijen staan. Ook voor het enige stemlokaal op de campus, de TU Aula, moesten stemmers regelmatig op hun beurt wachten.…

Kort

In een aantal gemeenten mogen stemmers het rode stempotlood meenemen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Een unicum, het is de eerste keer dat de potloden niet in de hokjes achterblijven. Een Delftse stemmer zag handel in het collectors item en zette het potlood te koop op handelsplatform Marktplaats. Met succes, want het potlood blijkt in…

Kort

Ruim 35 duizend mensen sloegen zondag 14 maart alarm voor een groener en eerlijker klimaatbeleid. Vlak voor de verkiezingen vroegen 45 lokale klimaatcoalities aandacht voor de klimaatcrisis en de noodzaak van een eerlijker en daadkrachtiger klimaatbeleid. Door corona was er geen landelijke mars, maar waren op verschillende plekken in het land acties. Zo ook in Delft,…

Kort

De Hogeschool en de Universiteit van Amsterdam hebben de recente cyberaanval op hun netwerken succesvol afgeslagen, melden de instellingen. De hack heeft niet geleid tot uitval van systemen, gijzeling van gegevens of een verzoek om losgeld. De aanval werd vorige maand op tijd opgemerkt door het security operations centre, meldt de UvA op haar website. Daarna…

Kort

Studeren met een functiebeperking brengt veel uitdagingen met zich mee, maar er zijn ook veel mogelijkheden. Student Onbeperkt, het platform voor TU-studenten met een functiebeperking, organiseert van 15 tot en met 19 maart de Onbeperkt Studeren week. In een serie online lunchlezingen worden verschillende onderwerpen besproken zoals de transitie van studietijd naar arbeidsmarkt, hoe je studeren…

Kort

Heeft iemand die een boek leest in een zelfrijdende auto een grotere kans om wagenziek te worden? Masterstudent Adarsh Pattanayak (faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Materiaalwetenschappen) onderzoekt welk effect wagenziekte heeft op iemands cognitieve vermogen. Dat zelfrijdende auto’s nog geen wijdverspreide werkelijkheid zijn, maakt zijn afstudeerproject volgens Pattanayak niet minder belangrijk. “Onderzoek naar bewegingsziekte is minimaal, terwijl het een…

Kort

Michaja van Capel (faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen) is door bondscoach Sylke Haverkorn geselecteerd voor het Nederlands rugbyteam (Women 15S). De speelster van SRC Thor maakt zich met de nationale ploeg op voor een belangrijke wedstrijd in de Women’s XV Championship, een toernooi waarin Nederland samen met Rusland en Spanje strijdt om de Europese titel.…

Kort

Bij de woontoren aan de Stieltjesweg zorgt vallend ijs sinds woensdagmiddag 10 februari voor problemen. Boosdoener is de dooi van een dikke laag sneeuw die zich ophoopt in de vensterbanken van het complex, waardoor met enige regelmaat stukken bevroren sneeuw naar beneden vallen. Na overleg met de TU Delft en de politie is daarom de…

Kort

Aan de Westlandseweg in Delft verrijst een bijzonder object: een tijdelijke, circulaire uitkijktoren. De toren, bijna volledig gemaakt van hout, is ontworpen door TU-studenten Edmund Thomas Green en Ludvig Sundberg (Bouwkunde). Zij wonnen eind 2019 een ontwerpwedstrijd van studievereniging D.B.S.G. Stylos en projectorganisatie Nieuw Delft. Omdat de materialen waarmee de toren wordt gebouwd later herbruikbaar moeten…

Kort

Het college van bestuur heeft professor Andy van den Dobbelsteen benoemd tot Coördinator Duurzaamheid TU Delft met ingang van 1 januari 2021. De benoeming is in eerste instantie voor vier jaar. Van den Dobbelsteen zal de functie twee dagen per week vervullen en volgt hiermee coördinator Duurzame Bedrijfsvoering Gerrit Kahlman op, die in november met…

Kort

Voor veel jongeren is de politiek een ver-van-hun-bed-show, redeneerden masterstudenten Isa de Beer (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Iris Zoet (Tilburg University). In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen lanceerden de twee daarom de podcast KiesAdvies. In een serie afleveringen bevragen ze vertegenwoordigers van politieke jongerenpartijen over onderwerpen als alcohol, woningnood of institutioneel racisme. “We willen studenten laagdrempelig…

Kort

Na twee maanden wandelen, hardlopen en fietsen bereikten de deelnemers van de MSE Ultramarathon op maandag 4 januari de finish. Tijdens de Ultramarathon legden 77 medewerkers en studenten van de afdeling material science and engineering (faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen) dagelijks een aantal kilometers af voor het goede doel. In totaal wandelden, renden…

Kort

Onder Nederlanders is draagvlak voor invoering van een vaccinatiebewijs dat bij een uitbraak meer vrijheden geeft aan mensen die het vaccin nemen. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, het RIVM, Universiteit Maastricht en de Deense Roskilde University. 1.640 respondenten beoordeelden in een keuze-experiment negen beleidsopties voor de overheid om…

Kort

Dit jaar zal de kerstperiode voor veel studenten anders zijn dan voorgaande jaren. Terwijl sommigen een bezoek brengen aan vrienden of familie, brengen andere studenten de feestdagen alleen door. Bijvoorbeeld omdat reizen naar hun thuisland momenteel niet mogelijk is.   “Deze pandemie zorgt ervoor dat veel studenten zich eenzaam voelen”, schrijft studentencollectief 5 voor 12 in…

Kort

Een lightrailverbinding van Leiden, via Delft naar Dordrecht. Daarvoor pleit een coalitie van veertig regionale partijen. Dit nieuwe openbaar vervoerstraject moet universiteiten, bedrijven en bewoners beter verbinden Het plan maakt deel uit van de Groeiagenda Zuid-Holland, een campagne van de provincie Zuid-Holland waar ook de TU Delft bij betrokken is. De campagne wil bedrijvigheid en innovatie in…

Kort

Georgios Andreadis is verkozen tot Best Graduate 2020. Hij studeerde af bij Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica (EWI) op de capaciteitsplanning van cloud datacentra. Net als de wegen waar ze aan liggen en de dijken waar ze achter liggen, zijn cloud datacentra een essentieel deel van onze nationale, en wereldwijde, infrastructuur. Dankzij Andreadis’ onderzoek kunnen ze in…

Kort

De TU Delft heeft de drie miljoenste inschrijving voor de online cursussen (moocs) geregistreerd. De aanmeldingen voor de wereldwijd beschikbare massive open online courses beleefden een piek halverwege maart, toen in veel landen de eerste lockdown begon. Het aantal inschrijvingen verdrievoudigde toen van ongeveer zesduizend naar zo’n twintigduizend per week. Deze piek nam rond de…

Kort

Met ingang van zaterdag 24 oktober verruimt de TU Delft Library haar openingstijden. De Library zal dagelijks van acht uur ’s ochtends tot middernacht toegankelijk zijn voor het lenen en terugbrengen van boeken. Ook is er een beperkt aantal studieplekken beschikbaar. Studenten dienen vooraf een plek te reserveren. Ook de Coffee-star breidt de openingstijden uit. De…

Kort

Studenten en medewerkers die tijdens de opening van het academisch jaar een TU Delft hoodie hebben gewonnen, kunnen deze voorlopig niet in ontvangst nemen. Het idee om de truien op verschillende dagen via meerdere tijdslots uit te delen, is door de afdeling Safety & Security afgekeurd. In verband met de huidige coronamaatregelen zou een dergelijke…

Kort

Goed nieuws voor bewoners van de studententoren aan de Stieltjesweg: Spar University is vanaf maandag 24 augustus weer geopend. De supermarkt sloot vanwege de uitbraak van het coronavirus eind maart haar deuren. “Onze omzet daalt en onze teams zijn bezorgd”, vertelde een persvoorlichter toen.

Kort

De SpaceX Hyperloop Pod Competition ging dit jaar niet door, maar dat weerhoudt de studenten van Delft Hyperloop er niet van een eigen recordpoging te ondernemen. Vrijdag 17 juli hoopt het team het huidige Delft Hyperloop record van 202 kilometer per uur te verbreken op hun eigen 368 meter lange ‘Long Test Track’ in Hilversum.…

Kort

De expositie ‘TU Delft community – 25 years photography by Sam Rentmeester’ is na een succesvolle tentoonstelling in de TU Delft Library nu ook te zien in het Prinsenkwartier. Sam Rentmeester fotografeert al meer dan 25 jaar voor onder andere Delta en alumnimagazine Delft Integraal. De fototentoonstelling toont een selectie uit zijn enorme archief en…

Kort

Dit jaar op uitwisseling of een minor volgen in het buitenland? Door de uitbraak van het coronavirus staan de plannen van honderden TU-studenten voorlopig on hold. Zij zijn genoodzaakt hun reis te annuleren of uit te stellen en zullen in Delft hun studie vervolgen. Is de universiteit daar op berekend, zijn er wel genoeg minorplekken…

Kort

De Rijksoverheid moet structureel bijdragen aan de (door)ontwikkeling van campussen en scienceparks. Dit schrijven de bestuurders van de tien grootste campussen in Nederland in het woensdag gepresenteerde Manifest Toplocaties. Zij pleiten voor overheidssteun op vijf gebieden: gedeelde voorzieningen, bereikbaarheid, business development, acquisitie en basisfinanciering voor campusorganisaties. Ook Paul Althuis, directeur van het TU Delft Valorisation Centre,…

Kort

De TU Delft onderzoekt twee mogelijkheden om het vertrek van Niek Graafland, voormalig ombudsman studenten, op te vangen. Dit vertelde vice-rector Rob Mudde in zijn meest recente overleg met de studentenraad. De eerste optie is dat Job van Luyken, ombudsman personeel, een tijdelijke dubbelrol vervult. Een tweede optie is dat Van Luyken een permanente dubbelrol…

Kort

Woensdag 8 juli gaat de Bibliotheek gedeeltelijk weer open. Dit gebeurt in tijdvakken (ochtend en middag) waar per keer vijftig studenten welkom zijn. Studenten dienen zich vooraf in te schrijven. TU Delft Library zal in de loop van de week een link naar het reserveringsysteem publiceren via onder andere Facebook. Vanaf 8 juli zal ook…

Kort

Het openbaar ministerie eist 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Thijs H. De TU-student wordt verdacht van drie moorden. H., die stond ingeschreven voor de master industrial ecology, staat terecht voor het doden van drie wandelaars in mei vorig jaar. Een vrouw in Den Haag en een man en een vrouw op de Brunsummerheide…

Kort

Dr. Irene Haslinger is per 1 september 2020 benoemd tot directeur van de TU Delft Library. Zij volgt Wilma van Wezenbeek op, die directeur studenten- en onderwijszaken bij de Vrije Universiteit Amsterdam wordt. Haslinger werkte hiervoor als faculteitssecretaris bij de faculteit Electrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) en als programmamanager TU Delft Open Science. (MvdV)

Kort

Nu politieke partijen hun verkiezingsprogramma’s gaan schrijven, zet het Centraal Planbureau allerlei keuzes voor het hoger onderwijs op een rij. Als ze ergens op bezuinigen, wat levert het dan op? Als ze studenten een cadeautje willen geven, hoe duur is het dan? Het herinvoeren van de basisbeurs zou bijvoorbeeld een miljard euro per jaar kosten.…

Kort

De TU Delft wil nu, in september en in december enquêtes afnemen om het welzijn van medewerkers tijdens de coronacrisis te volgen. Dat zegt Ena Voûte, decaan van Industrieel Ontwerpen en voorzitter van de Covid-19-werkgroep die gaat over werk en welzijn. In onderstaande video vertelt Voûte dat TU-medewerkers operationeel gezien de omslag naar thuiswerken goed…

Kort

Anderhalve meter afstand, plastic schotten en handen desinfecteren bij de ingang. De horeca op de TU Delft campus opende maandag 15 juni deels zijn deuren. Onder strikte voorwaarden zijn de foodtruck Chicken Curry & Chips op Freezone C (Mekelpark, voor de faculteit TNW), Sapori di Casa in The Fellowship, Tostiworld in Pulse en Coffee &…

Kort

De nieuwe Sint Sebastiaansbrug is op vrijdag 12 juni officieel geopend. Na ruim vijftien maanden kunnen auto’s, bussen, fietsers en voetgangers er weer overheen. Hoewel de nieuwe brug geschikt is voor de trambaan van tramlijn 19 is deze opnieuw vertraagd. De nieuwe vertraging komt door een herziening van het ontwerp voor het elektromagnetische compensatiesysteem, het…

Kort

De Coffeestar in Coffee&Bikes, Sapori di Casa in The Fellowship, Tostiworld in Pulse en foodtruck Chicken Curry & Chips op Freezone C (Mekelpark, voor de faculteit TNW); deze vier horecagelegenheden gaan vanaf 15 juni tot in ieder geval 28 augustus weer open. Ook zijn dan de terrassen van The Fellowship en op het plein voor Pulse en de…

Kort

Nafluiten, seksueel getinte vragen, ongewenste aanrakingen: een vrouwelijke student aan de Universiteit Twente is het zat. Met een petitie hoopt ze de gemeente Enschede aan te sporen om seksuele intimidatie op straat aan te pakken.   In de Enschedese binnenstad is seksuele intimidatie eerder regel dan uitzondering, vertelt de student aan universiteitsblad U-Today. Vrouwen zouden daar…

Kort

Dankzij een definitief akkoord tussen onderhandelaars van de werkgeversvereniging VSNU en de vakbonden, krijgen universitaire medewerkers per 1 juni 2020 een loonsverhoging van drie procent. Daarnaast ontvangen medewerkers, op basis van een fulltime dienstverband, een eenmalige uitkering van 750 euro bruto. Ook wordt 0,45 procent van de loonruimte (de totale loonkosten aan de universiteiten) gereserveerd voor…

Kort

Door de pensionering van Niek Graafland zitten de studenten van de TU Delft momenteel zonder ombudspersoon. Zo iemand kan als onafhankelijke partij bemiddelen bij geschillen en, indien nodig, decanen en het college van bestuur (cvb) adviseren. Een wervingsprocedure voor een vervanger is nog niet begonnen, bleek donderdag 28 mei tijdens een vergadering van de studentenraad met het cvb.…

Kort

Ondanks de coronacrisis zitten de Dreamteams niet stil. Zo bedacht en produceerde Project March de podcast MARCH On Air. In de tweewekelijkse podcast praten teamleden Stijn van Weegberg en Margriet Klinckhamers met een gast over verschillende onderwerpen, van het ontstaan van Project March tot de toekomst van de biomedische technologie. De eerste aflevering, waarin fixture engineer Nadine…

Kort

Het ministerie van Onderwijs stelt 1,4 miljoen euro beschikbaar voor online onderwijs. De toekenningen voor projecten kunnen oplopen tot 175 duizend euro. Het is geen bliksemsnelle regeling. De deadline voor de projectvoorstellen ligt in december en het duurt nog tot mei 2021 voordat het ministerie het geld daadwerkelijk verdeelt. Toch zal deze regeling van ict-stichting SURF…

Kort

Op de faculteit Bouwkunde en in de Aula wordt afval per 1 juni gescheiden ingezameld. Tijdens een zes maanden durende pilot worden alle losse afvalbakken op deze locaties vervangen door afvalstations waar papier, PMD (plastic, metaal en drankkartons) en restafval apart wordt ingezameld. Ook worden er in de restaurants groene bakken voor voedselresten geplaatst. “De…

Kort

Op vrijdag 12 juni gaat de nieuwe Sebastiaansbrug open voor voetgangers, fietsers, automobilisten en het openbaar vervoer. Tram 19 zal voorlopig nog niet rijden. Dit schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. De vertraging komt door een herziening van het ontwerp voor het elektromagnetische compensatiesysteem, het systeem dat hinder…

Kort

Live debat Oras versus Lijst Bèta Op woensdag 13 mei en donderdag 14 mei kunnen studenten stemmen op een kandidaat voor de centrale studentenraad en een kandidaat voor de facultaire studentenraad. Aangezien de universiteit gesloten is, wordt er online campagne gevoerd. Samen met Oras, Lijst Bèta en het Nieuwe Media Centrum organiseert de TU Delft…

Kort

Dit jaar is aan negen Delftenaren een koninklijke onderscheiding toegekend. Onder hen zijn twee medewerkers van de TU Delft: Ted Barendse (informatiemanagement) en professor Klaas van Breugel (Civiele Techniek & Geowetenschappen). Vanwege de coronamaatregelen kon burgemeester Marja van Bijsterveldt de onderscheidingen niet tijdens de traditionele Lintjesregen uitreiken. De burgemeester informeerde de gedecoreerden op vrijdagochtend via…

Kort

Het aantal Nederlandse dak- en thuislozen is in de afgelopen tien jaar verdubbeld tot 40 duizend, meldt NRC Handelsblad. Onder jongeren van 18 tot 30 jaar is het aantal zelfs verdrievoudigd. Deels kan dit worden toegeschreven aan de woningnood. Zo loopt de wachttijd voor sociale huurwoningen in sommige grote steden al op tot tien jaar…

Kort

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft een nieuw bestuur, dat eind juni zal aantreden. Het is voor een nieuw LSVb-bestuur, op zijn zachtst gezegd, een bijzonder moment om gekozen te worden. “De financiële positie van studenten stond al erg onder druk en de coronacrisis maakt dit nog veel erger”, zegt kandidaat-voorzitter Lyle Muns (26, politicologie aan de…

Kort

Via ‘Zoom’ heeft de achterban van het Interstedelijk Studenten Overleg een nieuw bestuur gekozen. De kandidaten komen uit Leiden, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Enschede. “Het is heel mooi dat we toch met zijn allen konden vergaderen”, zegt Kees Gillesse, tot eind juni voorzitter van het ISO. “Want we moeten de belangen van studenten ook in…

Kort

“In deze tijd gaat veel aandacht uit naar kwetsbare ouderen of alleenstaanden, maar eenzaamheid en psychische problemen komen verrassend vaker voor bij studenten”, schrijft politieke partij Stip op haar website. Zo worden psychische klachten bij studenten niet alleen veroorzaakt door stress van een studie, maar gaan ze vaak gepaard met een lastige thuissituatie, schulden of…

Kort

Ruim zeventig wetenschappers hebben het bestuur van de Universiteit van Amsterdam gevraagd om het oordeel over voormalig UvA-rector Dymph van den Boom te herzien. Volgens hen dreigt er “academische klassenjustitie”. “Een rector mag knippen en plakken zonder bronvermelding, studenten niet”, schreven de wetenschappers op 18 februari in een brief aan het UvA-bestuur. De schrijvers…

Kort

Een student van de Universiteit Tilburg is zaterdagavond mishandeld in een studentencomplex. Ze werd aangevallen door een groep mannen nadat ze hen vroeg te stoppen met het zingen van een carnavalslied over het coronavirus. De student stond in de lift van studentencomplex Intermezzo toen een groep van vier of vijf mannen instapte, schrijft universiteitsblad…

Kort

In het huidige TU Delft rooster zijn hertentamens in de zomer gepland in week 33, de tweede week van augustus. Het college van bestuur stelde onlangs voor deze hertentamens met ingang van collegejaar 2020/2021 drie weken te vervroegen naar de derde week van juli (week 30). Het idee is dat studenten, docenten en ondersteunend personeel…

Kort

De Erasmus Universiteit Rotterdam en de Hogeschool Rotterdam gaan aangifte doen tegen studenten die in een app-groep racistische, antisemitische en seksistische beelden deelden. Het gaat om een appgroep voor derdejaarsstudenten van het Erasmus University College (EUC), meldt Erasmus Magazine. De beelden zouden op 8 februari zijn gedeeld door leden van roeivereniging Skadi die aan de…

Kort

Studenten uit gezinnen met middeninkomens worden het hardst geraakt door het leenstelsel, blijkt uit onderzoek. Onderzoeksbureau I&O Research keek in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) naar de financiële bijdrage van ouders aan hun studerende kinderen. Studenten uit gezinnen waar het gezamenlijk inkomen tussen 49 duizend en 69 duizend euro ligt, zijn het slechtst…

Kort

Quantumzwaartekracht en de expansie van ons universum, het temmen van chemische reacties, vrouwen en migraine en nog veel meer: NWO beloont 32 onderzoeksvoorstellen van topwetenschappers met een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro.  Van de 242 aanvragen zijn er 85 ingediend door vrouwen en 157 door mannen. In totaal kregen achttien vrouwelijke kandidaten en veertien mannelijke kandidaten…

Kort

De arbeidsinspectie gaat dit jaar onderzoek doen naar de werkomstandigheden aan Nederlandse universiteiten. De collectieve klacht van protestbeweging WOinActie en vakbond FNV is officieel in behandeling genomen. De protestbeweging stapte vorige maand naar de arbeidsinspectie met meer dan 700 meldingen van structureel overwerk aan de universiteiten. De klachten varieerden van lichamelijke aandoeningen tot psychische…

Kort

Als het aan de Tweede Kamer ligt, keert loting terug als selectie-instrument bij opleidingen met een capaciteitsfixus. Een meerderheid stemde dinsdag 18 februari in met een opheffing van het verbod. Sommige opleidingen laten een beperkt aantal eerstejaars studenten toe, bijvoorbeeld omdat er niet genoeg docenten of voorzieningen zijn. Vroeger mocht voor deze studies worden geloot,…

Kort

Het kabinet raadde de Universiteit Maastricht in december af om losgeld te betalen aan de cyberhackers die de computersystemen hadden gegijzeld, schrijft minister Ingrid van Engelshoven. “Voordat de Universiteit Maastricht hiertoe over is gegaan, heb ik de universiteit kenbaar gemaakt dat de regering van mening is dat er geen geld naar criminelen toe moet…

Kort

Het losgeld dat de Universiteit Maastricht in december heeft betaald aan de cyberhackers die de computersystemen hadden gegijzeld, komt uit private middelen van de universiteit, schrijft minister Ingrid van Engelshoven.  Het losgeld en “alle overige kosten die samenhangen met de ransomware-aanval” zijn volgens de minister bekostigd uit “de verkoop van een deelneming van de holding Universiteit…

Onderwijs

Professoren van de TU Delft stapten tijdens Meet the Professor op de fiets naar Delftse basisscholen om een gastles te verzorgen. Delta volgde een les van juf Jenny Dankelman.