Campus
Vertraging

Opening meldpunt sociale veiligheid uitgesteld tot 2025

De lancering van het meldpunt sociale veiligheid, die oorspronkelijk gepland stond voor 1 oktober, is uitgesteld tot 2025. Dit werd donderdag 5 december duidelijk na overleg tussen de medezeggenschap en het college van bestuur.

(Foto: Justyna Botor)

Het nieuw op te richten meldpunt moest op 1 oktober dit jaar van start gaan, maar de medezeggenschap en de vakbonden trapten op de rem: ze eisten meer tijd voor inspraak. De deadline werd verschoven naar half november en het meldpunt zou in een uitgeklede versie live gaan: een operationeel loket met telefoonlijn en e-mailadres. Ook dat lukte niet.

Olivier Sueur, interim-manager van het integrity office, sprak daarop begin november de hoop uit dat het officiële instemmingstraject op 5 december, tijdens een gezamenlijk overleg tussen de medezeggenschap en het college van bestuur (cvb), afgerond zou kunnen worden. Maar tijdens dat overleg werd duidelijk dat het meldpunt dit jaar niet zal openen.

Herstelonderzoek

Het meldpunt is bedoeld om meldingen over sociale onveiligheid te centraliseren, zoals vastgelegd in de cao. Voor de invoering is instemming van zowel ondernemings- als studentenraad nodig. Sueur lichtte toe dat er nog meerdere uitgangspunten zijn die afgestemd moeten worden, maar hij hoopt in januari ‘met zijn allen tot een besluit te komen’.

Dat is vlak voordat de Inspectie van het Onderwijs in februari aan haar herstelonderzoek begint. Dan moet de TU Delft meetbare verbeteringen hebben gerealiseerd op het gebied van sociale veiligheid.

‘Een werkend meldpunt is essentieel om de sociale veiligheid te verbeteren’

Het is de vraag of het meldpunt dan al operationeel is, want een exacte startdatum kon Sueur niet geven. “Maar alle aandacht en energie zijn gericht op een snelle realisatie.”

Kritiek op vertraging

De studentenraad (sr) heeft kritiek op het tempo van het proces. In een brief aan het cvb dringt de raad aan op een versnelling. De sr pleit ervoor om de instemming alsnog te behandelen, zoals eerder afgesproken, en wijst op de urgentie van een functionerend meldpunt.

“Een werkend meldpunt is essentieel om de sociale veiligheid te verbeteren en voorbereid te zijn op het inspectiebezoek”, stelt de sr. Mocht een centraal meldpunt meer tijd vragen, dan roept de raad op om alvast een apart studentenmeldpunt in te stellen.

Volgens de cao moet iedere universiteit een meldpunt hebben. Het TU-meldpunt is echter niet uitsluitend bedoeld voor medewerkers, legt sr-voorzitter Step Kruisinga uit. “We hebben benadrukt dat het loket toegankelijk moet zijn voor studenten, dat is nu ook het plan.” De sr heeft op het moment van schrijven nog geen officiële reactie op de brief ontvangen.

Wat waren ook alweer de bevindingen van de inspectie?

De Inspectie van het Onderwijs heeft van december 2022 tot november 2023 onderzoek gedaan naar grensoverschrijdend gedrag aan de TU Delft. In het rapport dat daarvan het resultaat is, spreken de onderzoekers onder meer van intimidatie, racisme, seksisme, pesten, uitsluiting, roddelen en sociale onveiligheid als gevolg van gebrek aan leiderschap.

De effecten bij TU-medewerkers die zich bij de inspectie hebben gemeld zijn vaak langdurig en belemmerend. De inspectie spreekt van psychologische en fysieke gezondheidsklachten, uitval en een algemeen gevoel van onveiligheid. Ook stress, burn-out, depressie en PTSS (posttraumatische stressstoornis), huilbuien en gespannen thuissituaties komen voor, net als ziekte, overgeven op het werk, paniekaanvallen en hartkloppingen.

Bij het universiteitsbestuur is er volgens inspecteurs veel informatie aanwezig over wat er speelt op het vlak van sociale veiligheid, maar deze ‘verzuimt’ om ‘de optelsom te maken om tot een volledig beeld te komen’. Ook ‘stuurt het bestuur onvoldoende op passende maatregelen’. Om deze reden is er sprake van wanbeheer, aldus de inspectie.

In ons dossier lees je nieuws en achtergronden over het inspectierapport en alles wat ermee samenhangt.

Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.